Курц: Решите Косово пре уласка у ЕУ и то потврдите правно обавезујућим документом

Пре уласка Србије у Европску унију потребна је пуна нормализација односа са Косовом, каже министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц.

Шеф аустријске дипломатије Себастијан Курц је рекао да је Брисел спреман да помогне у нормализацији односа са Приштином, преноси Танјуг.

“Није у интересу Европске уније да прихвати у пуноправно чланство земље које су у сукобу са суседним земљама, јер би то значило ‘увоз’ нестабилности. Стога је пре уласка Србије у ЕУ потребна пуна нормализација односа, што би се потврдило и правно обавезујућим документом, а Брисел је спреман да помогне и олакша тај процес”, каже Курц.

Не искључује ни могућност да ће Србија, у тренутку кад већ буде надомак чланства, морати да се огради од Русије и усвоји заједничке спољнополитичке ставове Брисела.

На питање да коментарише контрадикторне изјаве комесара ЕУ Јоханеса Хана о томе да ли су санкције Русији обавезне или не, Курц је одговорио да је усклађивање спољне политике важан део приступања.

“Сматрам да је комесар Хан једноставно желео да истакне како су заједничке вредности са Европском унијом и постепено усклађивање са њеном спољном политиком важан део процеса придруживања”, каже Курц.

Како је нагласио, проевропско опредељење Владе Србије, а нарочито премијера Александра Вучића, веома је јасно.

Коментаришући деловање лидера српских радикала Војислава Шешеља након пуштања из Хашког трибунала, Курц је рекао да га то не брине – уз образложење да је национализам у Србији “превазиђена идеологија”.

8 коментара

  1. Koliko znam,nacionalizam,kao ideologija nikada nije ni postojao u Srbiji.Da jeste,bilo bi nam mnogo bolje,poštovali bi svoje,ne bi bili moneta za potkusurivanje.Okretali smo se kako vetar duva,večita vetrenjača,nikad braneći svoje,uvek su tuđi interesi bili iznad naših.Teško se budimo,još teže sagledavamo,šta je,zdravije i bolje za naš opstanak.Uvek nas je privlačio lažni sjaj,uvek neprijatelju pružena ruka,a prijatelju šamarčina.Uzalud,naše dosadašnje savršeno obrazovanje,večno pristajemo na tuđe igre,na grubosti,na otimanje dela svoje teritorije.Nosimo kao zavet,prokletstvo u sebi,da je tuđe vrednije,a nije,jer je prljavo,uvek u sferi interesa.Što se tiče Vučića,njegovog pristanka na Briselski sporazum(dobro je znao šta to znači)svesno nas je zavaravao,takođe ludo srljanje u bezalternativnu Evropu,otelotvorenje Tadićeve politike,nestanak Srbije.Da bilo koji narod ima ovako prelepu i bogatu zemlju,branio bi svaki njen pedalj,do poslednje kapi krvi.Jer,i, kad sve damo,pristanemo na sve,bićemo toliko jadni,nestati,pod tuđim diktatom.Jer,da je igra poštena,od naših političara,ne bi bilo toliko narodnih kuhinja,gladi,ne bi lopovi bili amnestirani.Borba protiv korupcije,zabava za narod,cveta sve ono što nam apsolutno nije potrebno.Televizija,čista bolest,glupost iza gluposti,laži,laži i samo laži…niko od nas nema po još jedan život.Alavci samo brinu kako se dokopati vlasti i nastaje glumatanje u ime naroda.Premijeru veliki broj naroda poručije,da ide sa svojom obitelji u EU,a mi koji znamo istinu,ako treba i ralom se zemlja ore.Zašto ne otvaramo ništa svoje,sve privatizujemo.Šta će nam Todorić,imamo svoje pametne,ali njih uništavamo.Verovatno nećete objaviti ovo,ali mi je prekipelo,kako nikog ne zabole leđa od snishodljivosti?Pozdrav i poštovanje Pečatu,živela Srbija i Rusija i veliki Putin.Luna.

  2. …. “просто”, по Курцу ?

  3. Ne znam sta vise nije jasno. Lepo kaze Kurc.EU nece da prima zemlje koje su u losim odnosima sa susedima. Da li nasoj vladi treba i da se nacrta.

  4. neka taj doticni rasparcava svoju zemlju a nasu ostavi nama da je kao dedovinu slavnih predaka cuvamo i neokrnjenu, dakle citavu predamo potomcima!
    a do kurcevog misljenja ne treba da se nerviramo…ipak je to samo g-din kurc iz eu…

  5. Заборави овај аустријанац да помене његове комшије Словенију и Хрватску па онда Кипар а сви имају нерешене ДРЖАВНЕ ГРАНИЦЕ. Само
    Србији која је на кољенима КАТОЛИЧКОГ ОЛТАРА стижу наређења,савети и тапшањње по раменима политичарима Србије. МОЖЕ ДОК МОЖЕ а онда куку леле помагај братска Русијо.

  6. Evropska Unija treba,na predlog Nemacke,Austrije,Madjarske,Bugarske, Hrvatske,Velike Britanije i Amerike,da Srbiju primi u clanstvo,KAO PUNOPRAVNOG CLANA EU,momentalno,bez daljih islovljavanja…KAO NADOKNADU I MINIMALAN GEST DOBRE VOLJE ZA POMIRENJEM,I ZA ZRTVE KOJE IM JE NACINILA U PRVOM I DRUGOM SVETSKOM RATU I BOMBARDOVANJU NATO PAKTA.
    Ta praka,odredjenih povlastica,vec se praktikuje prema zrtvama genocida u Evropi…u Austriji prema Romima…
    Srbija treba da prestane da se ponasa kao krivac koji ne zna koja mu se kazna sprema.DA NIJE TRAGICNO,BILO BI SMESNO…
    OVO STO GLEDAMO JE GENOCID NAD SRBIJOM.

    Americki drzavljanin Vlade Divac se pravi naivan,ON JESTE POLITICAR A NE SPORTISTA I CLANSTVO KOSOVA U MOK JESTE POLITICKO A NE SPORTSKO PITANJE…DIVAC JE CUTAO,NIJE BIO PROTIV,cime zariva Srbiji noz u srce i misli da ga Bog “nece pogledati”.
    KAKO SRPSKI PRIJATELJI U EVROPI I SVETU DA POMOGNU SRBIJI AKO ONA SAMA,PREKO PRODATIH DUSA,RAZARA SOPSTVENO BICE,ALI I BICE EVROPE???

  7. Sve sto se pocne u “Jajcu” zavrsi u…… Sva sreca, pa u novijoj istoriji ima vise impotentnih, pa se desi “corak”.

  8. Наше власти су у стању самообмане, мисле да ће се некако провући, изманеврисати ситуацију, да ће проћи ” кроз иглене уши”.

    Ево и саопштење овог Курца је јасно.
    НеоНацисти нас не воле/мрзе нас ко немци, и не треба да смо тужни због тога, већ треба под хитно да се окренемо партнерима који нас уважавају , и који нас не уцењују, лакше ћемо проћи све тешкоће.
    У супротном докрајчиће нас западњаци, и нисмо први којима би то учинили!
    Ми нестајемо као нација, 40 хиљада се исели годишње, 40 хиљада умире више него што се рађа, и ко зна колико је оболело од тешких болести које су последица злог времена у којем живимо.
    ОСВЕСТИМО СЕ; УЗБУНА!
    Све снаге, у се’ …

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *