Боjковић: Tранспарентан модел приватизациjе Железаре

Извршни директор Железаре Смедерево Боjан Боjковић изjавио jе да ће 9. jануара бити отворене понуде потенциjалних статешких партнера за железару, као и да рок за њену приватизациjу истиче 31. jануара, када престаjе финансиjска помоћ државе.

“Tендер траjе од 5. децембра и цео процес jе транспарентан. Влада jе имала више вариjанти за приватизациjу железаре, али се одлучила за наjтранспарентниjу”, рекао jе Боjоковић.

Aгенциjа за приватизациjу jе обjавила jавни позив за избор стратешког партнера за докапитализациjу Железаре Смедерево куповином удела од 80,01 одсто, а држава ће задржати преосталих 19,99 одсто власништва.

Боjковић jе подсетио да jе рок за подношење приjава 5. jануар 2015. године.

Oн истиче да jе у новембру обjављен позив за све заинтресесоване, коjи jе траjао 30 дана, након чега jе влада у наjкраћем року, од пет дана, донела модел за приватизациjу и расписала тендер.
“Ускоро ћемо знати ко jе дао наjбоље услове за приватизациjу железаре”, рекао jе Боjковић за Tв Пинк.

На питање да ли jе тачно да jе EУ обавезала Србиjу да мора до 1. фебруара да заврши све односно да железара више неће моћи да рачуна на помоћ државе, Боjковић jе казао да у складу са EУ прописима после 1. фебруара држава не може железару да помогне ниjедним динаром.
“Aли то не значи да држава неће стаjати иза железаре и да не постоjе други модели како може да jе подржи”, истакао jе Боjоковић додаjући да jе суштина у томе да железара мора да буде профитабилна.

Kако jе рекао, од 1. фебруара железара више неће моћи од државе да добиjа ни донациjе нити гаранциjе и било какву другу финансиjску помоћ, али да то не значи да железара не може и даље да буде у државном власништву.
“Железара Смедерево мора бити профитабилна, а да би била неопходно jе у њу додатно уложити неких 200 до 250 милиона долара, а то сада може само jедан озбиљан стратешки партнер”, навео jе он.

Боjковић jе подсетио да jе влада због тога донела одлуку да железара мора да буде приватизована до 31. jануара.

Oн jе истакао да железара има огроман потенциjал и да са садашњих 300 до 320 милиона долара годишње може да достигне годишњи обрт од 1,4 милиjарде евра, као и да jе jедан од услова за приватизациjу да 90 одсто од тога иде у извоз.
“Производимо око 60.000 тона готових производа (месечно), што jе 65 одсто капацитета jедне високе пећи коjа ради и око 30 одсто укупног капацитета железаре”, додао jе Боjковић.

Kако jе рекао, та фабрика у jако добром стању и може да буде замаjац развоjа српске привреде.
Oн jе напоменуо да jе 2014. година била тешка за железару, али да она сада има стабилну производњу.

Смедеревска железара jе под именом “Сартид” продата у марту 2003. америчком “Jу-Eс стилу” за 23 милиона долара и до почетка 2012. jе била велики извозник и обухватала до 13 одсто укупног извоза Србиjе.

Влада Србиjе jе у jануару 2012. године откупила Железару Смедерево од америчког “Jу-Eс-Стила” за jедан долар.
Први тендер за продаjу железаре расписан jе априла 2012. године.

Држава месечно помаже производњу у железари са око 10 милиона долара.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *