„Златна зора“ грчког сумрака

Зa „Печат“ из Солуна Катарина Верикиос

На бирачима је да процене да ли су присталице „Златне зоре“ неонацисти или су патриоте јачег темперамента, намерно осуђенe за расистичке инциденте, за убиство левичара, певача Павлоса Фисаса, за идеолошку манипулацију младима, за продају оружја, за изнуде и генерално за криминалне  активности…

Готово немогуће звучи да се данас, када је човечанство већ подобро „загазило“ у XXI век, на тлу Грчке, која је изродила демократију, филантропију, хуманост и човекољубље као чеда једног, чак и филозофски осмишљеног политеистичког успона, сусрећу људи којима је говор мржње и насиља једини начин изражавања.

Чињеница је да се данас, нажалост, неонацистички покрети широм света не сматрају пионирским покретима, али у Грчкој, колевци цивилизације, феномен „Златне зоре“ све више престаје да има облик феномена јер добија на снази као ксенофобични покрет недоречених људи.

 

СЕНКА ИЛИ „ДЕБЕЛИ ХЛАД“ Као што је познато, на парламентарним изборима у Грчкој 17. јуна 2012.  партија „Златна зора“ добила је 18 посланичких места у парламенту, на изненађење јавног мњења. Узнемирујућа је чињеница да су на изборима за Европски парламент 2014. добили чак три посланичка места, што значи да су трећа странка по популарности међу Грцима, после коалиције левичарских странака, „Сириза“, која је добила шест места, и конзервативне „Нове демократије“ са пет посланичких места у Европском парламенту.

Шта је то што улива снагу једном ултрадесничарском покрету као што је „Златна зора“? Историјат саме странке почиње од 1980, када ју је основао Никос Михалољакос, који се и данас налази на њеном челу, иако иза решетака познатог затвора „Коридалос“. Године 2005. је привремено угашена, али је поново почела са радом у марту 2007. Ова странка је била у сенци све до избора 2012. Али се испоставља да је та сенка у ствари била „дебели хлад“ за расистичко, антисемитистичко и генерално насилничко деловање чланова и симпатизера странке, као и за шверц оружја и изнуде.

Интересантно је што чланови „Златне зоре“ себе сматрају за један „обични“, веома активни, народни националистички покрет, који само помаже Грцима да „опстану“ као чисти Грци и да сачувају свој идентитет што извире из архаичне Грчке, и противе се када их у медијима називају неонацистима или фашистима.

Веома су дискутабилни симболи, боје и скоро војничко уређење у редовима покрета. Застава им је црвено-бело-црне боје, са стилизованим кукастим крстом. Сам призор по себи асоцира на фашистичке симболе, док припадници покрета за стилизовани кукасти крст кажу да је то у ствари меандер, украсни мотив пореклом из старе Грчке у виду спиралног низа линија преломљених под правим углом, који се обично среће на тканинама и керамици античког периода. Што се тиче боја на застави, „Златна зора“ се позива на грчке устанике из 1821, као и на Ригу од Фере, који су своје барјаке, односно заставе управо у тим бојама имали.

[restrictedarea]

 

„СЛУЧАЈНИ“ НАПАДИ Веома је узнемирујуће пратити телевизијски пренос неког сегмента „рада“ овог покрета. Поздрављају се десном руком подигнутом увис, што такође не приписују имитирању Хитлеровог поздрава него поздрава који је користио и Јоанис Метаксас за време диктатуре у Грчкој до 1974, чији су они симпатизери.

Следбеници Михалољакоса, који се у слободно време шетају у маскирним панталонама сиве боје, црним мајицама са кукастим крстом и цокулама, „случајно“ нападајући сваког економског емигранта или особу друге боје коже, на свом сајту имају и јасно дефинисане црте идеологије: „Верујемо у национализам. Боримо се за права националне заједнице Грка. Не верујемо у либерализам, нити стари, нити нови, не верујемо у марксизам, такође нити стари, нити нови… Одбијамо сваку тиранију профита против патриотизма, тиранију добара против духа! … Народни национализам је наша идеологија. Боримо се против нечовечног капитализма међународне олигархије, као и против нечовечног марксизма који је довео до историјског банкрота човечанства јер је дотакло крв, ужас и робовски положај, и то у XX веку…“

Вероватно је да симпатизере, тј. будуће гласаче, а међу њима су и људи који су преживели страхоте диктатуре а не само бунтовна младеж, придобијају тезом да је њихова идеологија заснована на Вери и Борби за нацију и грчку расу. Ова констатација код ксенофобичне особе рађа сигурност да је неће пљачкати, на пример, неки тамо илегални емигрант Пакистанац, који продаје робу „на црно“, уништава економију земље и на крају добија легалне папире привременог емигранта који има права и да се запосли легално. Омиљена реченица поборника „Златне зоре је да „један запослен странац у земљи значи да ће један Грк остати незапослен.“

Програм финансијске консолидације и рационализације државног апарата, наметнут Грчкој, створио је несигурност у редовима грађана гласача, који се, из немоћи, све више држе Херодотове теорије да се нацијом назива група људи истог порекла, језика, понашања, културе и вере. Ову тезу, у негативном смислу, користе присталице „Златне зоре“ да би „охрабрили“ економски изнемогле грађане и нагласили како су многобројни странци, у ствари, непожељни термити.

ПОДРШКА ДИЈАСПОРЕ „Златна зора“ се бави и једним видом хуманитарног рада. Деле бесплатно храну, воће и поврће угроженима, али само онима који имају грчку личну карту са грчким именом и презименом. Нико не сече грану на којој седи.

Изненађујући пораст популарности ове агресивне неонацистичке партије има одјека и у иностранству, где имућнији Грци својим прилозима олакшавају функционисање покрета, пропаганду и акције „чишћења“ атинских предграђа где живе „обојени“.

На иницијативу Европске комисије и Светског јеврејског конгреса, грчки парламент је био приморан да изгласа нови Закон против расизма, антисемитизма и говора мржње. Није случајно што се измена закона изгласала баш ове године у септембру. Ескалација говора мржње и расизма присутна је у Грчкој, и то захваљујући присталицама „Златне зоре“, без обзира што се њихово вођство налази иза решетака „Коридалоса“. Сада се, зато, у Грчкој строго кажњава свако подстицање дискриминације и насиља изазваних верском или расном мржњом или мржњом према особама са посебним потребама. Казне су до три године затвора а новчане казне ће бити и до 20.000 евра.

Закон ипак даје наду да више нико неће бити сведок призора претученог, везаног за дрво и са кесом на глави емигранта…

Девет од осамнаест посланика „Златне зоре“ је у затвору, док су остали или у кућном притвору, или имају ограничено кретање. Портпарол странке Илијас Касидјарис, који је такође у притвору, уз пратњу милиције је ишао 29. 08. 2014. на заклетву као члан новог Градског већа Атине, пошто је његова партија освојила чак 16 одсто гласова на локалним изборима.

На бирачима је да процене да ли су присталице „Златне зоре“ неонацисти или су патриоте јачег темперамента, намерно осуђене за расистичке инциденте, за убиство левичара, певача Павлоса Фисаса, за идеолошку манипулацију младима, за продају оружја, изнуде и криминал.

Чланови „Златне зоре“ учествују у Свеевропском сусрету националистичких организација у Берлину, на годишњицу пада Трећег рајха, и од 2012. тесно сарађују са немачком неонацистичком организацијом „Фрајес нец зуд“, која је била у посети грчком парламенту у фебруару 2013. након позива „Златне зоре“. Изгледа да је феномен „Златне зоре“ грчког сумрака нешто више од пуког феномена.

[/restrictedarea]

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *