Вулин: Фашизам је побеђен, али није нестао

Меморијалним концертом у извођењу Филхармоније младих “Борислав Пашћан”, у Народном позоришту, данас је обележен Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма

На свечаности, коју је организивала Влада Србије, министар за рад, запошљавање, борачка и социјална питања Александар Вулин рекао је да фашизам данас јесте побеђен, али “није протеран, прокажен, објашњен и није нестао”.

“Зло, које фашизам јесте промоли се иза другачијих имена, другачијих слика, сасвим уљудно обучен… помоли се и проговори са говорнице где га никако не очекујемо, у свакодневном зивоту, заводећи нас једноставношћу и лакоћом”, рекао је Вулин.

“Фашизам јесте када на зиду Високих Дечана испишете графите мржње, када се на Блиском истоку деца и жене отимају и претварају у робље. Фашизам је када разбијате ћирилицне табле и када мрзите било кога…”, истакао је министар.

Он је истакао да о фашизму морамо да говоримо, јер ће у супротном фашизам вратити “иако се тако не жове”.

“Говоримо, да генерацијама иза нас не би остало ни сећање, да не би могли да препознају зло које стиже и до наших дана, побеђено али не и уништено”, рекао је Вулин.

Церемонији у Народном позоришту присуствовали су представници Народне скупштине, Владе Србије, патријарх српски Иринеј, ветерани Другог светског рата, преживели заточеници логора смрти и преживели холокауст, носиоци Ордена народног хероја, највиших ратних одликовања и медаља за храброст.

На скупу су били и представници дипломатског кора, јеврејске и ромске заједнице, верских заједница, великог броја научних института, музеја, архива, личности из области културе, науке и образовања.

Насиље које се догодило на немачким улицама и трговима 9. новембра 1938. године означило је почетак државно организованог, правно легитимисаног и јавно подржаног прогона Јевреја који је завршен убиством шест милиона недужних мушкараца, жена и деце.

Догађај, познат као Кристална ноћ, сматра се симболичним почетком холокауста и обележава се као Међународни дан борбе против фашизма и антисемитизма.

Један коментар

  1. …. и ебола – мутира, а фашизам у – `евро-аталнтизам` ?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *