Руски патријарх Кирил у Београду – У отачаству Светог Саве

Приредила Невенка Стојчевић

Заједништво вере, заједништво културе, веома тесне историјске везе, заједничка крв која је била проливена зарад заједничких победа – све то најтешње повезује наше народе. Ово нису тек речи

Поглавар Московске патријаршије Његова светост патријарх московски и све Русије господин Кирил боравио је три дана у посети Српској православној цркви. Високог госта и његову делегацију у корак је пратио врх СПЦ и верни народ.  Континуитет братских односа Србије и Русије, дубину саживљавања са српском страдалничком историјом, те нераскидиву мистичку везу две цркве у сазвежђу православне васељене патријарх све Русије посведочио је речима: „Били смо заједно, или смо се радовали победама, или туговали, али никад нисмо били једни против других. Русија такође доживљава оно што се дешава српском народу на Косову и Метохији.“ Ове речи потврђују да је у Србији боравио човек који са Србима уме и да плаче и да се радује.

У Србији као код куће

Поглавара Московске патријаршије Његову светост патријарха московског и све Русије господина Кирила и његову делегацију на Аеродрому „Никола Тесла“ у Београду  дочекао је поглавар Српске православне цркве, Његова светост архиепископ пећки, митрополит београдско-карловачки и патријарх српски господин Иринеј са делегацијом.

Гости су дочекани хлебом и сољу које су држали омладинци у народној ношњи.

Свјатејши патријарх московски Кирил заблагодарио је на речима добродошлице патријарху Иринеју, истакавши да када руски човек дође у Србију, он се заиста осећа као код куће.

Земља освећена молитвама и крвљу

Час доксологије у част Његове светости патријарха московског и све Русије господина Кирила служен је у Саборној цркви Светог архангела Михаила у Београду.

Доксологију је служило свештенство Архиепископије београдско-карловачке, а за време овог чина поглавар Руске православне цркве стајао је у патријаршком трону у молитвеном присуству патријарха српског господина Иринеја и више архијереја Руске и Српске цркве, са другим високим гостима.

У поздравном говору патријарх српски је рекао да му је велика част и радост што нам се дала изузетна прилика да Његову светост и уважену пратњу поздрави у овом Катедралном храму престоног Београда и да му у име своје и пуноће наше Свете цркве пожели добродошлицу и пријатан боравак у нашем отачаству.

Московски патријарх господин Кирил је истакао да за њега посета Србији много значи и да свагда са особитим осећањем ступа у ову свету земљу, освећену молитвама и трудовима великога светитеља Саве и осталих српских светитеља и исповедника, подвизима сабора преподобних и праведника, крвљу многих мученика и новомученика.

Почасни доктор Београдског универзитета

У Свечаној сали Ректората, у петак 14. новембра патријарх Кирил је проглашен  почасним доктором Београдског универзитета. Докторат му је додељен на предлог Православног богословског факултета.

Разлоге због којих се Православни богословски факултет одлучио да упути предлог да се патријарху Кирилу додели почасни докторат саопштио је Његово преосвештенство епископ бачки проф. др Иринеј Буловић.

Служба у манастиру Раковица

У суботу 15. новембра, патријарх московски и све Русије Кирил, заједно са патријархом српским Иринејом, служио је у манастиру Раковица помен патријарсима Димитрију и Павлу који је преминуо тога дана 2009. године.

Беседећи над гробовима двојице српских патријарха, Кирил се помолио Богу за мир, јединство и вечни живот Српске цркве и народа.

„Патријарха Павла памтићемо по смирењу, искреним молитвама и хришћанском начину живота. Димитрије је био на челу Српске православне цркве када су хиљаде Руса после револуције кренуле у избеглиштво. Огроман је његов допринос томе што је велики број њих изабрао Србију за свој нови дом. Због тога су двојица поглавара СПЦ уписана у памћење Руске цркве и народа“, рекао је Кирил.

[restrictedarea]
Никада једни против других

Поглавари Српске и Руске православне цркве били су код председника Републике Србије Томислава Николића.

Николић је у разговору навео да је хришћанство на великим изазовима, али да Српска православна црква има велики ослонац у Руској православној цркви, а Србија у Руској Федерацији.

„Ваша одлука да донирате новац за израду мозаика у Храму Светог Саве је знак колико смо повезани“, рекао је Николић и истакао да не страхује за Србију све док она има подршку Русије.

Патријарх Кирил рекао је да су две цркве врло повезане, а у прошлости је било различитих тренутака − јуначких и трагичних.

„Били смо заједно, или смо се радовали победама, или туговали, али никад нисмо били једни против других. Данас ми саосећамо са свим оним што се дешава са српским народом на Косову и Метохији и помажемо колико можемо. Врло се надамо да ће стићи мир и правда на стару земљу Косова и Метохије“, рекао је патријарх Кирил.

Освећење Руског некропоља

Нека Господ благослови Србију и Русију

У рано послеподне, поглавар Руске православне цркве, у присуству патријарха српског Иринеја, руских интелектуалаца, међу којима је био и прослављени редитељ Никита Михалков, затим војника руских ваздушнодесантних снага предвођених генералом Владимиром Шамановом, који су дошли са заједничке српско-руске војне вежбе у Никинцима, и бројних грађана, предводио је чин освећења Руског некропоља на Новом гробљу, који је протекао у знаку сећања на српске и руске жртве у Првом светском рату.

Пошто је освештао обновљену Иверску капелу и споменик „Руска слава“, подигнут у част страдалих руских војника у Србији у Првом светском рату, патријарх московски и све Русије Кирил рекао је да он симболизује братство српског и руског народа, којим се обнавља наше историјско памћење.

„Нека Господ благослови Србију и Русију, наше народе и цркве. Ово је највеће европско почивалиште војника страдалих за веру, цара и отачаство. Захвалан сам Српској цркви што ми је пружила прилику да им на овом месту одслужим помен“, нагласио је патријарх Кирил.

Чином освећења окончана је вишегодишња обнова Руског некропоља, споменичког комплекса који поред споменика и Иверске капеле чини и 750 гробних места са више од 3 000 сахрањених руских избеглица и чланова њихових породица, високих интелектуалаца, руских војних заповедника, архијереја РПЦ.

Овај споменик од изузетне историјске и културне важности за Србију и Руску Федерацију недавно је у потпуности обновљен. Носилац пројекта реконструкције, која је трајала неколико година и коштала више од два милиона евра, била је Фондација „Руски некропољ“ из Београда, на чијем је челу Ненад Поповић.

Орден Преподобног Серафима Саровског Ненаду Поповићу

Његова светост патријарх московски и целе Русије Кирил уручио је Ненаду Поповићу, председнику Фондације „Руски некропољ“ из Београда и оснивачу Српске народне партије, Орден Преподобног Серафима Саровског.

Овај орден Руске православне цркве додељује се за посебан допринос оживљавању манастира, цркава, храмова, као и за црквено-друштвени активизам.

Поповићу је знамење уручено у Цркви Свете Тројице Подворја Руске православне цркве због посебних заслуга у обнови Историјско-меморијалног комплекса Руски некропољ у Београду.

Грамата Милораду Вучелићу

Грамату Сергеја Радоњешког, у име Руске православне цркве, а  за допринос у обнови Руског некропоља на Новом гробљу у Београду, Милораду Вучелићу, главном и одговорном уреднику „Печата“, уручио је митрополит волоколамски Иларион Алфејев.

У славу и част Цара мученика Николаја Другог Романова

После литургијског сабрања у Храму Светог Саве, председник Србије Томислав Николић открио је споменик цару Николају Другом Романову.

Споменик Светом цару Николају освештао је Његова светост патријарх московски господин Кирил, у присуству Његове светости патријарха српског господина Иринеја. Патријарх Кирил је рекао да је откривање и освећење споменика важан догађај који, без сваке сумње, има историјски значај. Наводећи да је цар Николај Други урадио пуно на спасавању Срба и читаве Европе, патријарх Кирил је указао да је „он жртвовао своју круну, царство и живот ради спасења Србије“. Поглавар Руске православне цркве је истакао и да је први споменик у част цара у Европи ван Русије подигнут у Србији.

Према његовим речима, сећање на императора Николаја Другог се чувало у српском народу чак и у временима када се о руском народу говорило само лоше или се ћутало.

Саборна литургија у Храму Светог Саве

Патријарх московски и све Русије Кирил и Његова светост патријарх српски н Иринеј служили су свету архијерејску литургију у Спомен-храму Светог Саве на Врачару у Београду. После литургије поглавар СПЦ је патријарха московског и све Русије Кирила одликовао Орденом Светог Саве првoг реда, а руски патријарх је узвратио Честицом моштију Светог Александра Невског који је, како је рекао, бранио православну веру и своју отаџбину, као и иконом Пресвете Богородице.

Догађаји који ће ући у црквену историју

У част патријарха московског и све Русије господина Кирила, Његова светост патријарх српски господин Иринеј уприличио је пријем којем су присуствовали чланови делегације Руске православне цркве, архијереји и свештенство Српске православне цркве, као и представници јавног и политичког живота Србије.

Патријарх Иринеј је захвалио патријарху Кирилу на мирној и пријатељској посети која је, иако није временски дуга, ипак била садржајна и плодна и изразио задовољство што је патријарх Кирил и овога пута имао прилику да се увери колико српски народ поштује и воли свету руску земљу, састрадални руски народ и најсветију Руску цркву. У име делегације Руске цркве, речи захвалности упутио је митрополит Иларион истичући да ће многи догађаји током посете патријарха Кирила Српској православној цркви ући у црквену историју, али ће неки ући и у уџбенике световне историје. Један од тих догађаја је несумњиво освећење споменика Цару мученику Николају Другом, којe су извршила два патријарха, у присуству председника Србије.

После пријема, патријарх Кирил и делегација Руске православне цркве упутили су се ка Аеродрому „Никола Тесла“, одакле су отпутовали у Москву.

[/restrictedarea] срочный займ на карту займ срочно на карту онлайнбыстрый займ без отказовpay.ps займ

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *