Отворена биралишта у Доњецку и Луганску

Упркос негодовању Кијева, Европске уније и Уједињених нација, у Доњецкој и Луганској области почели председнички и парламентарни избори. Изборе на истоку Украјине подржала само Москва. Украјинске власти најавиле кривичну истрагу.

Биралишта у Доњецку и Луганску отворена су у осам часова по московском, односно шест по средњеевропском времену, а биће затворена у 20 сати, односно 18 по срењеевропском времену), наводи АФП, а преноси Танјуг.

Премијер “Доњецке Народне Републике” Александар Захарченко изразио је наду да ће званични Кијев признати ту републику и вратити “окупиране територије” после данашњих избора.

“Они ће нас признати, вратиће нам окупиране територије и онда ћемо живети као равноправни партнери”, рекао је Захарченко новинарима након гласања, пренео је ТАС.

Проруско становништво у Доњецку и Луганску бојкотовало је украјинске ванредне парламентарне изборе одржане 26. октобра.

Украјинске власти су саопштиле да ће покренути кривичну истрагу због председничких и парламентарних избора у областима Доњецк и Луганск, назвавши ове изборе “незаконитим отимањем власти”.

“Одржавање такозваних избора 2. новембра у супротности је са уставом и представља отимање власти. Покренута је кривична истрага”, навела је Украјинска служба безбедности у саопштењу које преноси АФП.

Кијев је раније изборе прогласио “фалсификованим и лажним” због саме процедуре гласања која није транспарентна, јер нема међународних посматрача и јер омогућава гласање “војницима из друге државе”.

Москва је признала резултате украјинских избора дан после гласања, уз опаску шефа руске дипломатије Сергеја Лаврова да је било многих “повреда” изборног процеса и да избори нису одржани у целој земљи.

Русија је најавила да ће признати резултате избора за које верује да ће бити демократски и слободни, а украјинске власти, ЕУ и УН упозориле су да би њихово одржавање значило грубо кршење мировног споразума из Минска.

Генерални секретар УН Бан Кимун упозорио је да ће гласање на интернету које су покренули проруски представници озбиљно нарушити мировни процес у Украјини и угрозити мировни протоклол и меморандум из Минска.

Иако је, према извештајима руских медија, ЕУ запретила Русији новим санкцијама у случају подршке изборима за проруске власти на истоку Украјине, Москва неће променити одлуку о признању изборних резултата.

У Кијеву верују да је план Москве да пошто-пото уведе проруске побуњеничке лидере из Доњецка и Луганска у мировне преговоре тиме што ће им признати легитимитет стечен на изборима и тако их, према речима руског политиколога Фјодора Лукјанова, претворити од “атамана” у легитимне представнике.

Украјински експерт за међународну безбедност Јевгениј Жеребецки оценио је да нико осим Русије неће хтети да призна резултате избора у Доњецку и Луганску, али да не искључује могућност да се понови “кримски сценарио”, односно да после избора буде организован референдум за прикључење Русији.

Истовремено, Лавров је навео да су избори у Доњецку и Луганску “једна од најважнијих области споразума из Минска”, док је нова шефица европске дипломатије Федерика Могерини подржала став америчког председника Барака Обаме да ће “признања избора бити само уколико они буду одржани стриктно у складу са украјинским законом”.

Према закону који је у септембру усвојила Врховна рада и који је потписао украјински председник Петро Порошенко, избори за локалне власти Доњецка и Луганска требало би да се одрже 7. децембра, али су лидери ових проруских области заказали гласање за 2. новембар, нагласивши да неће омогућити Кијеву да учествује у организовању избора.

Фаворити за победу на изборима у недељу су досадашњи проруски политички лидери Доњецка и Луганска, Александар Захарченко и Игор Плотницки.

Уочи гласања, безбедносне службе у Доњецку и Луганску упозорене су на план украјинске владе да омете изборе и сарађују како би обезбедиле њихово одржавање, стоји у заједничком саопштењу две службе.

Наиме, Безбедносна служба Украјине (СБУ) проширила је информације о могућем терористичком нападу, саопштили су доњецки и лугански званичници, који ове оптужбе виде као покушај застрашивања бирача, пренеле су Риа Новости.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *