Косово и МОК: Спорте, ниси ти мир!

Тимур Блохин

Србија се не понаша увек доследно, бранећи сопствене интересе: у жељи да постане члан ЕУ она с времена на време чини одређене кораке, фактички пристајући на то да је Косово самостална држава.

Олимпијска репрезентација Косова може да отпутује већ на наредне игре које ће бити одржане у Бразилу 2016. године. Да подсетимо да је у октобру МОК пружио непризнатој држави привремено чланство, коначно решење ће бити донето на заседању Генералне скупштине у децембру у Монаку. У четвртак бивши председник МОК-а Жак Роге је изјавио за руску агенцију Р-спорт да ”Признање Косова у потпуности одговара захтевима Олимпијске повеље”. Тако да велики деби ”независног Косова” може да се деси на првим Европским играма у Бакуу наредне године.

Раније је МОК објаснио да се одлука о Косову доноси у интересима локалних спортиста, како би се они спасили од неодређености. При томе протести Београда, који не признаје независност своје јужне провинције, нису били узети у обзир. Руски политиколог Јуриј Светов сматра да су очигледни добро познати двоструки стандарди:

МОК има један прилично лукав изговор, наводно, ми желимо да обухватимо олимпијским покретом читав свет, све земље. И овај принцип делује и на Косово. Али ако се ради о Абхазији и Јужној Осетији, они се понашају потпуно другачије. Проблем би могао да се реши, на пример, тако што би се дало непризнатим или делимично признатим територијама да учествују у Oлимпијади под заставом МОК. У историји је било таквих преседана, на пример 1992. године, када се распадала Југославија. Али олимпијски чиновници то неће урадити — они се понашају узимајући у обзир позицију владе земље коју представљају.

Не треба заборавити ни на корупциону компоненту, сетимо се бар те чињенице да је Солт-Лејк-Сити добио право да организује празник спорта не толико захваљујући развијеној инфраструктури, колико на рачун мита и поклона члановима МОК. Јуриј Светов је убеђен да ће одлука о чланству самопроглашене републике у МОК-у бити обавезно прогурана, пошто постоји врло снажан прокосовски лоби.

Косово је пројекат направљен у озбиљне стратешке сврхе. Да подсетимо, тамо се налази једна од највећих војних база НАТО-а у Европи, уз то Косово је чувено као наркотички транзитни центар, нећемо заборављати податке о незаконитој трансплантацији органа, у коју би могли да буду умешани локални лидери. Тамо је акумулиран велики новац.

Одсуство признања Косова од стране УН, чија врата су затворена захваљујући ставу Русије и Кине, компензује се чланством у многобројним структурама од ЕБРР до Европске рукометашке федерације. МОК овде неће бити сувишан, истиче руски експерт:

У току је процес, усмерен на то да сви навикну да је Косово прави члан међународне заједнице. Али, рецимо отоврено, Србија се не понаша увек доследно, бранећи сопствене интересе: у жељи да постане члан ЕУ она с времена на време чини одређене кораке, фактички пристајући на то да је Косово самостална држава.

Заиста, бриселски споразуми између Београда и Приштине подрзаумевају да земље неће ометати једна другој процесе ступања у међународне организације. Ипак у историји ”олимпијске битке” за Косово постоји и етички аспекат:

Отварање лондонске Олимпијаде требало је да буде праћено минутом ћутања у знак сећања на 11 чланова израелске репрезентације које су 30 година раније убили палестински терористи. Ипак у последњем тренутку минут ћутања је био отказан, што је изазвало захвалност шефа палестинског Олимпијског комитета. Палестински чиновник је апеловао на кубертеновску максиму која је већ хиљаду пута дискредитовала себе ”спорте, ти си мир!”.

Али мир се достиже не амнезијом, већ искључиво катарзом. Зато, примајући Косово у своје редове, требало би наћи доследнији пример, започети олимпијаду у Рију минутом ћутања у знак сећања на стотине жртава међу неалбанским, не, чак шире, међу становништвом нелојалном ОВК. Јер како је рекао шеф рукометашког савеза Србије Владимир Марјановић, ”Нама Косово није отето у МОК, на шаховској олимпијади или на рукометном терену, већ правним и физичким насиљем”.
http://serbian.ruvr.ru/2014_11_08/Kosovo-i-MOK-Sporte-nisi-ti-mir-4875/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *