Дмитриј СЕДОВ – РУСИ ДОЛАЗЕ. Лично писмо др Стефану Мајстеру, Немачко удружење за спољну политику

Поштовани докторе Мајстер! Обраћа Вам се бивши пплазник Дипломатске академије МИП-а СССР-а, који је писао докторску дисертацију по питању немачко-америчких односа уз помоћ Вашег Удружења. У тој славној епохи супротстављености два светска система Удружење је имало управу у тихом и зеленом Бону, што је омогућавало спокојну размену мишљења са Вашим колегама. Ми смо разговарали веома много и отворено, без прибегавања глупим триковима које се данас из неког разлога називају демонстрацијом “гипкости” позиције. Притом је та гипкост толико неограничена да се рађа подозрење да ће саговорник изаћи изван разумних граница. Не, не, ја нипошто не желим да Вас прекорим због некоректности расуђивања по питању Русије. Сваки научник има право на сопствени пут. Једноставно бих хтео сазнати да ли је у Немачком удружењу за спољну политику дошло до великог пожара који је уништио наслеђе великих немачких политичара Вилија Бранта, Хелмута Шмита, Ханс-Дитрих Геншера и других пионира-првопролазника који су отворили пут на Исток.

Уколико се такав пожар и догодио, јасно је да нова генерација политичара у Немачкој нема под руком ни карте, ни компаса, нити водича уз помоћ којих би се могли дочепати пута ка општеевропској кући.

И ево, ја у себи замишљам како Ви стојите не згаришту у друштву са америчким колегама од којих допире мирис запаљиве смеше и покушавате да поново створите све те приручнике. Ја сам прочитао неке Ваше лекције и схватио да Вам је данас веома тешко.

Немојте да Вам буде тешко да прихватите неке моје савете, уз помоћ којих ће Ваше дело, надам се, бити успешније.

Мени се свиђа са каквом проницљивошћу сте Ви увидели планове глобалне офанзиве Русије на цео цивилизовани свет. Признајем, почиње да ме обузима притајени понос због сопствене земље. Не постоји ни једна држава у Европи против које нисмо планирали агресију. Ви сте у праву, против већине наших суседа код нас постоје војни планови. Ми смо такви и са тим се не може ништа учинити.

Али, желео бих да на Ваша истраживања додам следеће. ми не седимо на месту. Ви сте вероватно приметили да Председни Путин активно подржава програме за очување и подршку сибирске дивљачи. Сада се много новца улаже на повећање броја медведа и дивљих свиња. И то са добрим разлогом. Као што су показала истраживања руских тајних лабораторија, медведи могу не само да пију водку и свирају на балалајци, него умеју и да пуцају из митраљеза и минобацача. Теренска испитивања прве чете медведа за обуку показала су блиставе резултате. Они помету са пута сваког противника, а они који преживе, пресвисну умом. Због тога Вам саветујем да те нове податке укључите у своје публикације, додавши, разуме се, да Москва планира да 2020. године уведе у строј прву аеромобилну медвеђу бригаду. Верујте, ефекат који Ви желите да постигнете својим истраживањима вишеструко ће се увећати.

Ви сте са необичном проницљивошћу дошли до суштине наше политике на Балкану. Апсолутно је тачно да морамо поробити Србију како би је нахушкали на слободно и демократско Косово. Када Срби подстакнути руским бајонетима пођу у напад на Албанце штитећи свој историјски завичај, Западу ништа неће преостати да ради осим да овом многострадалном крају пружи руку помоћи. Схватате и сами, појавиће се casusbelli– изговор за Трећи светски рат. Друго од нас не треба да очекујете, јер ми смо већ започели два светска рата.

Међутим, било би глупо са наше стране да почињемо такав рат не заплашивши претходно све остале народе.

Ви пишете правилно да тамо где код нас нема војних планова, ми пуштамо у промет финансије и медије.

Са великим успехом проводимо операцију по питању финансијске дестабилизације света. Сваки руски туриста који путује у иностранство добио је од ФСБ задатак да скупи што је могуће више еура, долара и фунти стерлинга и да их одмах пусти у канализацију. Ефекат је очигледан – Запад је у грозници. Поред тога, десетине специјализованих циганских черги прелазе транзитом преко Украјине и Молдавије у јужне земље ЕУ и тамо сеју панику међу локалним становништвом. Они краду новац, кокоши, дрва за огрев. Румунија тоне у економски хаос. Бугари масовно емигрирају у Сомалију.

Но, информативна политика Русије је страшнија од свега. Њени репортери су проникли у све поре слободног друштва. Ни један политичар не може себи да дозволи сексуалне слободе или плаћене услуге проститутки. Он одмах долази на странице новина које финансирају руски олигарси, а затим подносе оставку. Колико је истакнутих делатника пало као жртве наших потрага! Но, то је тек почетак. Ускоро ће се наши медији претворити у “Великог брата” читаве Европе, потискујући амерички АНБ и постављаће ТВ камере у спаваћим собама премијера и председника европских држава. У Немачкој је жртва наших медија била Ангела Меркел коју они оптужују да тајно ноћу једе руски боршч и пије водку. Такву националну срамоту немачки народ не може да издржи и закључиће са Хондурасом пакт о ненападању да би бар мало спокојније спавао…

Господине Мајстер, ја бих могао и даље наставити са тим апсурдним расуђивањима, но, мислим да сте Ви већ схватили о чему се ради. Ја једноставно полагано развијам Ваше тезе и Ви видите какве апсурдности из њих излазе. Знате зашто? Зато што политичари и научници не смеју да упадају у плен сопствених умних закључака. Јер, поставши газдама њиховог расуђивања, ови закључци могу натоварити невоље. Сећате се шта су они учинили са министром одбране САД Џејмсом Форестолом? Прво је убеђивао лекаре војно-морске клинике да “Руси долазе”, а потом је скочио са 16. спрата.

Тешко да му је постало лакше од тога што су после у његову част назвали један носач авиона.

Тих блажених година када сам ја писао своју дисертацију у Бону, Немци су са хумором користили фразу “Руси долазе” која се задржала у националној свакодневници од времена рата. На пример, када је наша група улазила у кантину, неко од присутних студената би крикнуо ту фразу и сви су се весело смејали. То је било одлично. Сви смо мислили да је страшни дух непријатељства заувек отишао.

Ми сви смо погрешили. Он није отишао. Он се притајио и чекао свој тренутак.

Господине Мајстер, зар је у Немачкој наступио тај тренутак?! Зар старањима оних који су спалили наслеђе немачких пионира-првопролазника, узвик “Руси долазе” поново изазива ужас и панику?

Остајем и даље захвалан Немачком удружењу за спољну политику због срдачног пријема у блажена времена постојања два светска блока.

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *