БИОЛОШКЕ ЛАБОРАТОРИЈЕ ПЕНТАГОНА У УКРАЈИНИ

Леонид САВИН

Без обзира на постојеће међународне споразуме  којима се одређује пословање у области биохемијских истраживања, САД се и овде, као и по питању хемијског оружја, придржавају дуплих стандарда. Поуздано се не зна где и каква истраживања врши америчка  армија, поготово она која имају везе са смртоносним вирусима.

После терористичких акција у Њујорку  септембра 2001, биолошка претња је у Америци коришћена за заплашивање. Инцидент са слањем писама у којима је био прах са спорама  антракса  (тзв.  сибирског чира, тј. црног пришта), довео је до потпуне хистерије друштва. То се догодило отприлике недељу дана после напада на Светски трговински центар  у Њујорку, чиме је створена  илузија узајамне повезаности та два догађаја, јер је за оба окривљен  „исламски фундаментализам“.[1]  После 10 година, 2011, тајни документи FBR са којих је скинута ознака поверљивости су показали да су споре антракса одгајене у Институту за медицинска истраживања инфективних болести армије САД.[2]

За 10 година број америчких лабораторија које се (по званичној верзији) баве разрадом начина заштите од  биотероризма попео се са 20 на 400. Затворени биолошки центри су се појавили у Африци и Латинској Америци. Биолошке лабораторије чија се намена не обзнањује отворене су и у Украјини  и Грузији. Планира се да се до 2015.године отвори и биолошки центар у Казахстану. Већину тих радова прати  и помаже Пентагон.

Споразум САД – Грузија под називом  „Сарадња у области технологија и патогена, који имају везе са добијањем биолошког оружја, и неширење информација из те области“ две земље су потписале 2002.године. 2004. је донета одлука да се формира „Референтна лабораторија за јавно здравље“ у засеоку Алексејевка, у близини Тбилисија. У званичној церемонији њеног отварања, која је одржана 18.03 2011. учествовао је и Ендрју Вебер, заменик министра одбране САД за питања атомске, хемијске и биолошке одбране.

Посебно интересовање за америчка војна лица са гледишта ширења биолошких истраживања представља Украјина. Одмах после победе прве револуције „у боји“ између Министарства здравства Украјине и Министарства одбране САД потписан је пакет-споразум о обнови опреме биолошких објеката Украјине. 2008. је предата Концепција развоја „Пројекта смањења биолошке претње“.

Први биолошки центар у Украјини је отворен у Одеси уз подршку САД  и уз  присуство америчког амбасадора Џона Тефта 2010.године, 15.06,  у бази Научно –истраживачког института за одбрану од болести куге „И.И.Мечников“. Центар у Одеси је добио ниво који му је омогућио да ради са чистим културама вируса које се користе при стварању биолошког оружја. Међутим, у Украјини  се практикује децентрализовано складиштење опасних патогена. У вези с тим поставља се питање  да ли је могла да постоји било каква веза између радова који су вршени у том центру и масовног убиства људи у Дому синдиката у Одеси 2.маја 2014? Више локалних активиста и медија је изјављивало да је тог дана, како би дошло до масовног убиства људи, коришћена непозната материја.

Само у Украјини, уз подршку САД,   у 2013.години су отворене биолабораторије у Виници, Тернопољу, Ужгороду, Кијеву, Дњепропетровску, Симферопољу, Херсону и Лавову (у њему – истовремено три), Луганску…

До данас су биолабораторије Пентагона око  Русије направиле полупрстен. У 2012. је уз подршку САД завршена модернизација биолабораторије у Азербајџану. У плановима Сједињених Држава о формирању истих таквих центара фигурирају Узбекистан и Киргистан. Постоје подаци да на челу биолошког центра у Казахстану може да се нађе Канатжан Алибеков, бивши совјетски војни микробиолог, сада држављанин САД, који је почетком 1990.г. емигрирао у Америку и који је Американцима предао тајне податке о војно-биолошком програму СССР-а. Пошто се 2010. вратио у Казахстан он је дошао на чело катедре на универзитету „Назарбајев“, а  истовремено је и председник управе Акционарског друштва АО „Национални медицински холдинг“.

О смеру у коме се крећу поступци САД који се односе на формирање биолошких центара по државама које се граниче са Русијом говори следећа чињеница. 2010год. jе под руководством Финско-руске биотехнолошке лабораторије (JBL)  у Турку био припремљен пројекат TECDOBA – Трансевропског центра за одређивање биолошки опасних агенаса (Trans-European Centreforthe Detectionof Biothreat Agents). За разлику од Грузије и Украјине, планирано је да у раду овог  Центра   учествује и  Русије, а пројекат је  одобрила влада Финске. Међутим, врло брзо је  рад на том  пројекту прекинут без икаквог објашњења. Из приватних извора се  сазнало да се то десило уз директан налог из Вашингтона, у тренутку када су се САД припремале да отворе биолабораторију у  Грузији.

У тајном биолошком рату који за сада не излази изван лабораторија учествују не само Пентагон и специјална државна надлештва, већ и корпорације које су уједињене у Алијансу за биолошку безбедност. У тој групи компанија су Bavarian Nordic, Cangene Corporation, DOR BioPharma, Inc., DynPort Vaccine Company LLC, Elusys Therapeutics, Inc., Emergent BioSolutions, Hematech, Inc., Human Genome Sciences, Inc., NanoViricides, Inc., Pfizer Inc., PharmAthene, Siga Technologies, Inc., Unither Virology LLC.Све оне представљају део такозване „Велике апотеке“ (BigPharma). Тај термин означава разгранату структуру у којој су се испреплели  интереси америчких конгресмена  са интересима фармацеутске и војне индустрије САД.[3]


[3]globalresearch.ca

“Фонд стратешке културе” (srb.fondsk.ru)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *