Сергеј Лавров: Покушаји Запада да прекроји Русију нису прихватљиви

Игор Силецки

Запад жели да прекроји Русију – управо то је прави циљ санкција против Москве. Ово је изјавио новинарима Сергеј Лавров.

Запад не крије да циљ санкција и притисака на Русију уопште није Украјина, изјављује Сергеј Лавров. Вашингтон и Брисел покушавају да наметну Москви свој став о кључним, принципијалним питањима, подвукао је министар иностраних послова Русије. То је прошли век, прошла епоха, колонијално инертно мишљење, уверен је Сергеј Лавров.

Ми желимо равноправну сарадњу, али управо равноправну. Желимо да из сфере спољне политике нестане идеологија, да се не врше покушаји жртвовања економије ради дoстизања прилично сумњивих једностраних геополитичких циљева. Постоји школа мишљења чије присталице сматрају да је потребно одлучити се на једностране уступке са руске стране како би се добила некаква економска корист, избегла штета. Ја не припадам тој школи – не зато што не волим своју земљу. Већ једноставно зато што у спољној политици код таквих земаља као што је Русија постоји још и обавеза одбране праведности и равноправности, демократског карактера међународних односа.

Запад поставља Русији следеће услове: ако Москва помогне у регулисању кризе у Украјини, он ће укинути санкције. Москва са своје стране, по речима Лаврова, одговара једноставно: никакве критеријуме и услове такве врсте руска страна неће испуњавати и усаглашавати. Русија и тако више него било ко други чини како би криза у Украјини била регулисана, подвукао је Лавров. Управо Москва је стајала на извору априлске иницијативе у Женеви, каснијих берлинских споразума. Мински договори су резултат иницијатива председника Русије Владимира Путина и Украјинe Петра Порошенка. Према речима министра, сада Москва, користећи све везе, постиже савесно поштовање ових договора. Истовремено западне колеге не користе превише свој утицај на кијевске власти како би их убедиле у безалтернативност кретања путем који је био усаглашен између њих и устаника.

У последње време понашање САД постаје све више парадоскално. Са једне стране, Вашингтон упућује све ресурсе на изолацију Русије. Истовремено, Бела кућа позива Москву на сарадњу у решавању проблема Ирака, Сирије, супротстављању групацији Исламска држава. Између осталог, оваква политика карактеристична је за Американце, истакао је Сергеј Лавров.

То је црта карактеристична за Американце – такав потрошачки прилаз међународним односима. Они сматрају да имају право да кажњавају земље када оне поступају по неком питању другачије него што жели Вашингтон. Али од истих тих земаља захтевају сарадњу по питањима која су од виталне важности за САД, за њихове савезнике. То је погрешан прилаз, и ја сам о томе разговарао са Џоном Керијем. Мени се чини да он схвата неозбиљност таквих покушаја – у крајњој мери у погледу оног што се тиче односа САД и Русије.

Лавров је изразио уверење да су сада западне земље спознале погубност актуалног курса усмереног на то да се казни Русија. Министар је уверен да такав империјски, инертни прилаз међународним пословима неизбежно ће бити коригован, али то ће нажалост трајати дуже време.

У последњем свом излагању Сергеј Лавров је, може се рећи, положио све карте на сто. И то је својеврсна сензација, каже политиколог Виктор Кувалдин.

Пре свега оваква изјава сама по себи је велика сензација. Сергеј Лавров је врло професионалан, са огромним искуством. Миран, суздржан и врло умерених политичких погледа. Свима је познато да дипломати језик није дат да изражава своје мисли – већ напротив, вешто да их скрива. Тако да се главно питање састоји у томе зашто је он решио да у датом тренутку открије карте. Очигледно криза и дипломатска борба око ње су стигли до неке критичне тачке. И наше руководство је дошло до закључка да овај модел њеног решења који нуди Запад, тачније постављање сталних нових услова за укидање санкција – за Русију није прихватљив.

Наравно, то не значи да Запад и Русија не могу на крају крајева да се договоре. Како је приметио Сергеј Лавров, ни Европа од Русије, ни Русија од ње никуда не могу. То су суседи са вековном заједничком историјом. И односи ће се успоставити чим западни политичари почну да размишљају глобалније. На крају крајева, Русија је много пута спасавала Европу од ње саме.
http://serbian.ruvr.ru/2014_10_20/Sergej-Lavrov-Pokushaji-Zapada-da-prekroji-Rusiju-nisu-prihvatljivi-1682/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *