Протест студената у Београду и Новом Саду

Студенти два београдска државна универзитета протестуjу испред Mинистарства просвете, науке и технолошког развоjа у Немањиноj улици, незадовољни изменама Закона о високом образовању, усвоjеним почетком септембра. У току jе састанак представника студената и министарства.

Студентима не одговара мањи броj предвиђених рокова, траже буџетско финансирање апсолвентског стажа, а организатор протеста jе Студентска конференциjа универзитета Србиjе, кровна организациjа студената, студентски парламенти Универзитета у Београду и Универзитета уметности.

Састанак представника студената са посебним саветником Mинистарства просвете Mилованом Шуваковим о захтевима студентата почео jе данас око 12.30 у згради Mинистарства просвете, науке и технолошког развоjа.

Делегациjу студената предводи председник Студентске конференциjе универзитета Србиjе Данило Jеремић.

Jеремић jе рекао пре састанка студентима да данас протестуjу и колеге у Новом Саду и Kосовскоj Mитровици и наjавио jе да ће, уколико данашњи разговори не успеjу, у понедељак, 13. октобра, у Београду поново бити одржан протест.

“Не може да се доноси закон ако се не пита 240.000 студената”, рекао jе Jеремић и додао да Mинистарство просвете своjим изjавама покушава да разjедини студенте.

Саобраћаj у Немањиноj улици, од Славиjе до Ресавске улице, потпуно jе заустављен.

 

Студенти НС: Oбразовање све скупље, а плате родитеља ниже

 

Студенти Универзитета у Новом Саду (УНС) затражили су на данашњем протестном окупљању да просветне власти у Србиjи што пре почну остваривање студентских захтева и наjавили су масовне протесте ако ти захтеви не буду испуњени.

Више стотина студената тог државног универзитета окупило се испред Централне зграде УНС-а, носећи државне и заставе поjединих факултета, као и транспаренте на коjима jе писало “не дамо бодове, не дамо рокове”, “положићемо и оваj испит”, “нова власт, стари проблеми”…

Oбраћаjући се своjим колегама, председник Студентског парламента УНС-а Игор Граjић jе рекао да су измене и допуне Закона о високом образовању кап коjа jе прелила чашу студентског незадовољства.
“Чињеница jе да нам jе образовање све скупље, а плате наших родитеља све ниже”, рекао jе он и додао да се студентима непрестано уводе нови намети, а истовремено jе градиво на факултетима “застарело и преобимно”.

Граjић jе рекао да надлежни органи игноришу студенте када доносе одлуке коjе се тичу њих и њихове будућности и запитао да ли су нове законске измене одговор Mинистарства просвете на поjаву да све већи броj младих и образованих напушта нашу земљу.
“Захтеви студената у Новом Саду су исти као и оних широм Србиjе – у Београду, Нишу, Kрагуjевцу, Новом Пазару и Kосовскоj Mитровици”, рекао jе Граjић.

Oн jе истакао да студенти траже да, уместо пет, буде шет рокова, да се онима коjи су студиjе уписали 2009. продужи апсолвентски стаж за наjмање jош годину, као и да студентима коjи су по Болоњском систему студиjе уписали 2006., таj статус буде продужен за годину.

Студенти траже и да коначно почне писање новог Закона о високом образовању коjи би, како су оценили, заменио “оваj скандалозни”. После протестног окупљања испред зграде универзитета, студенти су подржали протестну шетњу између факултета у кампусу.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *