Усвоjен закон о специjалном статусу источних региjа Украjинe

Посланици Врховне раде (скупштине) Украjине усвоjили су данас закон о давању специjалног статуса реjонима у Доњецкоj и Луганскоj области на истоку земље коjи jе поднео украjински председник Петро Порошенко, као и закон о амнестиjи за догађаjе на истоку земље, jавио jе Укринформ, преносећи изjаве посланика на “твитеру”.

Према изjави Aндреjа Шевченка, за закон о специjалном статусу гласало jе 277 депутата а за закон о амнестиjи 287.

Tу информациjу потврдио jе и Oлег Tjагнибок, наводи украjинска новинска агенциjа.

Према закону о специjалном статусу за Доњецки басен, предлаже се посебан систем самоуправе на три године, као и одржавање локалних избора у тим регионима 7. децембра ове године. Закон о амнестиjи спречава гоњење и кажњавање “учесника догађаjа на териториjи Доњецке и Луганске области”.

Порошенко jе jуче рекао законом неће бити обухваћени починиоци кривичних дела из кривичног закона, као што jе умишљаjно убиство, тероризам, покушаj убиства државног службеника, радника полициjе и правосуђа, силовање, пљачка, иживљавање над погинулима, и читав низ других тачака коjе треба да осигураjу целовитост Украjине, подсећа Укринформ.

Порошенко jе на састанку са шефовимапосланичких група у Ради образложио да jе кључна тачка његовог мировног плана питање специjалног статуса одређених реjона Доњецке и Луганске области, коjи има jасно временско ограничење на три године, “коjи су фактички елементи децентрализациjе уз пуно и безусловно поштовање суверенитета, териториjалне целовитости и независности” Украjине.

За време три године специjалног статуса, биће могуће “спровести у живот питање дубоке децентрализациjе, коjе такође треба да буде предмет одређених измена Устава”, рекао jе украjински председник.

“Украjинска правда” писала jе да jе Порошенко предложио да се на три године уведе посебан систем самоуправе у одређеним реjонима Доњецке и Луганске области, коjи се налазе у зони извођења специjалне операциjе.

“Према том закону привремено, на три године од ступања на снагу Закона, уводи се нарочит систем локалне самоуправе у одређеним реjонима Доњецке и Луганске области – реjонима, градовима, селима, коjи су на дан ступања на снагу Закона у оквиру реjона извођења антитерористичке операциjе”, навео jе лист.

РИA Новости jавила jе из Доњецка да власти самопроглашене Доњецке Народне Републике (ДНР) сматраjу да Порошенков предлог закона за њих “ниjе актуелан”, а премиjер самопроглашене Луганске Народне Републике (ЛНР) Генадиj Ципкалов да jе народ већ направио избор – “одвоjена ЛНР”.

Руска агенциjа навела jе да jе статус Донбаса камен спотицања у преговорима Kиjева и устаника, чиjи лидери су изjавили да претендуjу на читаву териториjу две области на истоку Украjине и да се неће сагласити са специjалним статусом само за део теритрориjе коjа се налази под њиховом контролом.

 

У гранатирању региона Доњецка погинуле четири особе
Наjмање четири особе су погинуле у данашњем гранатирању региона Доњецка, на истоку Украjине, упркос томе што jе на снази договор о поштовању прекида ватре, саопштили су локални званичници.

Oни су навели да jе у гранатирању повређено jош пет особа, пренео jе AфП.
Tри особе су погинуле, а пет jе повређено у гранатирању града Доњецка, док jе jедна особа изгубила живот у суседном граду Mакиjевки.

Извештач француске новинске агенциjе jе jавио да jе подручjе око аеродрома у Доњецку под сталном артиљериjском паљбом, али како jе раниjе саопштила украjинска воjска, они су успели да одбиjу неколико напада проруских активиста на аеродром.

У гарнатирању Доњецка у недељу погионуло jе шест особа, а 15 jе повређено, а два пута jе под удар граната дошао и посматрачки тим OEБС-а, саопштила jе jуче проруска градска скупштина.

Један коментар

  1. Врући телефони тајни договори решавају питање опстанка Украјине.
    Ново Руси добијају оно што су тражили власт у Кијеву целовитост
    Украјине. О Криму отом потом прича је завршена.Нато Империја заустављена у свом походу.Санкције се одмрзавају Јужни ток добија
    на снази и наставак радова.Србија очекује Путинов долазак у Србију можда и у СРПСКУ дај Боже!!!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *