Планови САД поводом рата у Сирији

Наталија Коваљенко

Авионски напади на положаје припадника Исламске државе на територији Ирака и Сирије више не задовољавају САД. Пентагон инсистира на спровођењу копнене операције. Низ земаља изразило је заинтересованост да подржи ову иницијативу Вашингтона. Међутим многи су уверени да без мандата СБ УН војна дејства Запада у региону могу да постану почетак трећег светског рата.

Није прошло ни недељу дана како су САД почеле да наносе ударе из ваздуха по положајима терориста Исламске државе на територији Сирије без дозволе СБ УН и дозволе Дамаска, а Вашингтон је отишао још даље. За успешно супротставање терористима ИД потребно је спровођење копнене операције на територији Ирака и Сирије, изјавио је председник Уједињеног комитета начелника Оружаних снага САД генерал Мартин Демпси. И мада званични захтев за спровођење копнене операције Пентагон још није тражио, чак грађани САД су уверени да је то питање времена. Резутати анкетирања јавног мњења које је спровела америчка ТВ компанија Ен-Би-Си и лист Вол Стрит Џорнел, показали су: 72% становништва САД сумња да ће председник Барак Обама одржати обећање да не шаље војнике против терориста Исламске државе.

Са разумевањем се однела према мишљењу Пентагона и Велика Британија. Турска је чак допустила учешће својих војника у копненој операцији против ИД у Ираку и Сирији. Дамаск је ставио до знања да није против борбе међународне коалиције са терористима Исламске државе. Само циљеви, рокови и средства војне операције на територији Ирака и Сирије треба да буду усаглашени у СБ УН и да одговарају међународном праву. Али управо овај услов упорно игнорише Вашингтон. Што наводи на помисао да паралелно борби против тероризма САД намеравају да реализују давнашњи пројекат свргавања режима Башара Асада, примећује председник Института за Блиски Исток Јевгениј Сатановски:

САД нису одустале од идеје свргавања председника Асада, смене власти у Сирији. Проблем је у томе што је немогуће одвојити копнену оперцију против исламиста од напада на Асадове трупе. Нико неће рећи коју наредбу ће у једној или другој секунди издати председник САД.

Ако паралелно са дејствима против терориста Вашингтон покуша да промени сиријски режим, Запад на челу са САД суочиће се са таквим тешкоћама при којима ће се актуални проблеми учинити цвећем, сматра оријенталиста Института за стратешке оцене и анализе Сергеј Демиденко:

Ако Вашингтон свргне Башара Асада, таквих ИДИЛ, које је прво створио, а сада се јуначки против њих бори, биће три-четири пута више. Зато што је Башар Асад једна од најважнијих регионалних снага која спречава распростирање радикалног ислама. Режим Башара Асада, Иран, ирачки Шити, Курди – то су оне снаге које се сада боре против ИДИЛ најактивније и сносе највеће губитке. Сирија у том етноконфесионалном плану још је гора од Ирака. И ако САД пође за руком да свргну Башара Асада, почеће таква заврзлама, коју Израел никада неће опростити САД.

Многи експерти сматрају да ће се после насилне смене власти у Сирији блискоисточни конфликти претворити у светски рат. Тада ће сви добити своје – и земље региона, и они који се налазе далеко одатле, упозорава Јевгениј Сатановски:

Трећи светски рат је рат цивилизација. Рат радикалног ислама против свих осталих исламских група на Блиском Истоку, а уједно и против свих који не спадају у исламски свет, било да је то Индија, Кина, русија или Афричке огранци хришћанства. Да не говорим о Израелу, као и о Европи и САД, на које ће се терористички напади само множити. У том погледу Сирија је последње упориште. Сиријска влада одвлачи колосалне снаге терориста које би у супротном удариле у другим правцима.

Званично Вашингтон још није објавио планове да започне копнену фазу операције против терориста ИД. Али ових дана председник Обама је већ признао да прења терористичке организације Исламска држава била је потцењена, а способност ирачких војника да се супротставе терористима прецењена. Зато ће операције у Ираку и Сирији трајати не неколико месеци, како је прво било изјављено, већ најмање три године.
http://serbian.ruvr.ru/2014_09_29/Planovi-SAD-povodom-rata-u-Siriji-postaju-sve-masovniji-7031/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *