Лавров у Паризу са фабиjусом и Штаjнмаjером о Украjини

Шефови дипломатиjе Русиjе, Немачке и француске – Сергеj Лавров, франк-Валтер Штаjнмаjер и Лоран фабиjус, одржали су данас у Паризу састанак иза затворених врата на ком су разговарали о украjинскоj кризи, jавиле су агенциjе, позиваjући се на изворе.

франс прес jе пренео да jе то рекао jедан неименовани представник немачког Mинистарства спољних послова, што jе потврдио Штаjмаjеров портпарол и jедан француски дипломатски извор.

Детаљи о састанку за сада се не знаjу, наводи француска агенциjа.

Итар-Tас с jе, такође, известио о састанку.
“Стране разматраjу ситуациjу у Украjини”, рекао jе тоj агенциjи извор у рускоj делегациjи.

Лавров се налази у главном граду француске, где jе одржана међународна конференциjа о борби против екстремиста “Исламске државе” (ИД) у Ираку, на коjоj су учествовали представници земаља-чланица Савета безбедности УН и земаља блискоисточног региона.

У коминикеу после конференциjе представници приближно 30 земаља договорили су се да пруже сваку подршку властима Ирака, укључуjући воjну у борби против ИД.

Лавров jе претходно на конференциjи, како jе пренео Итар-Tас с, рекао да се терористи не могу делити на “добре” и “лоше”, али да “нажалост, у региону Блиског истока и на северу Aфрике“ таj принцип jе жртвован „жељама да се свргне режим у одређеноj земљи”.

Говорећи о Ираку, шеф руске дипломатиjе jе рекао да jе поступање после свргавања режима Садама Хусеина у потпуности игнорисана реалност и традициjа те древне земље “што jе њу увукло у дуготраjни грађански рат и створило велику претњу од њеног распада”.

Лавров jе истакао и да jе брзо проглашење “нелегитимности” сириjског председника Башара ел-Aсада пре више од пре три године онемогућило благовремен и одговараjући отпор терористичким групама у Сириjи.
“Oкупили смо се овде не ради тога да разjашњавамо ко jе за шта крив. Помињем то свима само зато jер jе изузетно важно да донесемо правилне закључке из грешака прошлости. Нико ниjе савршен”, рекао jе Лавров.

Руски министар спољних послова jе, такође, изразио забринутост због изjава о намерама да се позициjе ИД нападаjу на териториjи Сириjе без икакве сарадње са сириjском владом.
“Tерористичка претња jе сувише озбиљна да би реакциjа на њу могла бити заснована на овим или оним идеолошким ставовима и непоштовању међународног права”, нагласио jе Лавров.

“Сириjа и Иран су наши природни савезници у борби против ИД и њихово учешће на данашњем скупу знатно би обогатило наш рад”, рекао jе он, истичући да заjедничке акциjе треба да се засниваjу на чврстом темељу Повеље УН и других инструмената и механизама Светске организациjе за борбу против тероризма.

Један коментар

  1. Пун погодак Гос, Лаврова на конференцији у Паризу. Зна Русија дасу терорист сви исти. Али за Америку нису исти оне које она производи за њене интересе и оне који раде против њених интереса.
    Мајдан у Кијеву и ако има наци-фашистичко обележје и тежње они добијају сву политичко-војну помоћ НАТО ИМПЕРИЈЕ. Србија, Ирак и
    Сирија имале су од народа изабрану власт која је водила политикод интереса сојих народа. Такође су одржавале добре односе
    са Русијом, што НАТО ИМПЕРИЈИ није одговарало за њено ширење није
    у арапске земље и на ЈУГО-ИСТОК Европе заправо припрема на Русију.Америка тражи сараднике даби она мање сносила одговорност
    за злочине које врши по свету. Гос, Лавров вешт дипломата погодио је МЕТУ СВИХ ЗЛОЧИНА.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *