Атали:Понижавање Русије води Трећем светском рату

Бивши саветник председника Митерана, Жак Атали, упозорио је да би актуелни покушаји понижавања и тежње за изолацијом Русије могли да доведу до тога да Русија постане непријатељ са којим би у једном тренутку требало ратовати

 Француски филозоф, политички и економски теоретичар Жак Атали упозорио је да би актуелни покушаји понижавања Русије и тежња да се она изолује од осталог света могли да доведу до тога да Русија постане непријатељ са којим би у једном тренутку требало ратовати, као и да се САД опасно играју стратегијом понижавања и да би увлачење у њу за Европљане представљало самоубиство.

“Данашњи покушаји понижавања Русије, тежња да се она изолује од остатка света под изговором да се не слаже с тим да се са рускојезичним становништвом Украјине поступа као са грађанима другог реда, могу довести до тога да она постане непријатељ, са којим ће се у једном тренутку морати ратовати”, навео је оснивач и први председник Европске банке за обнову и развој (ЕБРД) и некадашњи саветник француског председника Франсоа Митерана.

Атали, тренутно председник непрофитне организације “Планет фајнанс” која се бори против сиромаштва развојем микрокредитирања, у тексту објављеном у француском часопису “Експрес” истакао је да ће “Трећи светски рат бити природна последица те геополитике понижавања”.

“Посебно је глупо што Пољаци чине све како би изоловали Русију, као што је поступала Француска да би изоловала Немачку 1920-их”, истакао је он.

“Понижавање Немачке 1919. године безумним Версајским споразумом водило је победи нацизма, против ког се требало борити, а Турска је 1995. одбијањем чланства у Европској унији понижена и предата у руке за сада умереним исламистима, који могу једног дана да се претворе у непријатеље”, нагласио је Атали.

Према његовим речима, слично је после Другог заливског рата распуштањем ирачке војске Садама Хусеина хиљаде војника и официра потпуно секуларне и добро обучене армије за кратко попунило редове тзв. Исламског калифата, који претендује на окупљање свих понижених муслимана у свету у смртоносној бици против Запада.

“На исти начин, одржавање бруталне и понижавајуће равнотеже снага између Израела и Палестине одржава неке у илузији ратне победе а друге у потхрањивању њихове жеље за уништењем јеврејске државе”, истакао је Атали.

Према речима француског теоретичара, постоје људи који би поздравили подизање напетости у свету која ће зауставити финансијску кризу, обезбедити посао војној индустрији и пљачку штедиша путем пореза и репрограма јавних дугова у име потребе за одбраном земље која се нашла у опасности.

“САД, географски удаљене од будућих бојних поља и које скоро да немају потребу више за изворима енергије са Блиског истока или Средње Азије, играју се опасно са овом стратегијом, која им може помоћи да превазиђу њихову финансијску кризу, али би била самоубиство за Европљане”, нагласио је Атали.

Према његовом мишљењу, потребно је да Запад према Арапима, Турцима и Русима примени исти однос као према Немачкој 1945. године – да их уважава, не раскида са њима контакте и да им предлаже заједничке пројекте.

Посебно, када је реч о Русима, потребно је прекинути бојкот који наноси штету једино Европи и привући их војним напорима у оквиру борбе против радикалног ислама, са којим се они свакодневно суочавају на Кавказу.

“Француска може, треба да се осмели и предложи такву промену доктрине. Притом је потребно да има смелости да прекине са следбеничким ставом других Европљана, као што је то радила у више прилика, и стане на чело те геополитике уважавања, па чак и по цену привремене усамљености”, истакао је Атали.

“У односима међу људима, као и међу државама, понижавање може довести до бесмислених аката и непомирљивих ратова”, навео је аутор колумне у француском часопису а пренео је “Хафингтон пост”.

“Треба уважавати а не унижавати друге, а ако је било понижавања, ако су контакти прекинути, треба их обновити како би понижени ипак био доступан за дијалог и како се не би претворио у непомирљивог непријатеља, ког само сила може држати под контролом”, истакао је Атали.

http://www.novosti.rs/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *