Убиjено 10 и рањено осам цивла у нападу на Доњецк

 Наjмање 10 цивила jе погинуло, а осам jе рањено у нападу украjинске воjске ракетама типа “Град” на Доњецк и предграђе тог града у последњих 24 сата, jавила jе руска новинска агенциjа Итар Tас с.

“Ноћ jе била напета и звуци симултане и сукцесивне артиљериjе и експлозиjе чуле су се широм града”, саопштено jе из Градског већа.

Jуче током дана порушено jе неколико зграда, а због оштећена трафо станице, без струjе jе остало више од 40.000 становника.

Гађана jе хемиjска фабрика кокса и железничку станицу у Mакеjевки, где jе jедна граната пала на перон.
Глас Русиjе jе jавио да jе председник Украjине Петар Порошенко изjавио да су украjинске оружане снаге заузеле град Ждановка у Доњецкоj области, међутим, у штабу снага самоодбране jе саопштено да се тамо воде позиционе битке.

Mисиjа OEБС jуче, у свом дневном извештаjу, навела да jе ситуациjа у Доњецку, на истоку Украjине, и даље напета и да се у поjеденим квартовима могу чути експлозиjе.

Представници специjалне посматрачке мисиjе OEБС-а у Доњецку навели су да су се чуле снажне експлозиjе у квартовима источно и jужно од центра града, док jе север Доњецка тренутно био миран.

Сергеj Kавтарадзе, члан безбедносног савета самопроглашене Народне Републике Доњецк, рекао jе за Итар-тас с да украjинска воjска свакодневно “засипа” Доњецк проjектилима.

“Доњецк, укључуjући и центар града, под сталном jе артиљериjском ватром”, рекао jе Kавтарадзе и додао да су последица тих напада цивилне жртве.

Руска агенциjа преноси и да jе Доњецку хитно потребна помоћ – у апотекама нема лекова, нити има довољно хране у продавницама, а банкарски систем jе у колапсу и грађани не могу да подигну новац са своjих кредитних картица.

 

Украjинска застава на обjекту полициjске станице у Луганску

 

Украjинска воjска заузела jе полициjску станицу у Луганску на истоку Украjине и на обjекту станице подигнута jе украjинска застава, саопштио jе данас портпарол украjинског информативног центра Националне безбедности и Савета одбране Aндриj Лисенко.

“Jуче, после борби за резиденционалну област Луганска, снаге (воjска) су преузеле контролу над обjектом Жовтневиj (округ) полициjске станице и подигао украjинску заставу”, рекао jе Лисенко, пренела jе агенциjа AфП.
Лисенко jе навео новинарима да jе виђено како “свеже” руско воjно наоружање из Русиjе улази у Украjину, у последњих 24 сата, укључуjући ракетни систем “Град”.
Истовремено руски авиону угрозили су украjински ваздушни простор у 10 наврата, тврди Лисенко, додаjе Роjтерс.
Истовремено проруске снаге обориле су jутрос у Луганскоj области украjински борбени авион MИГ-29, изjавио jе портпарол украjинске воjске Леонид Mатjухин, jавља Итар Tас с.
Пилот се катапултирао и он jе пронађен и пребачена на сигурно, додао jе Mатjухин.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *