Руска помоћ поплављенима

Авион руског Министарства одбране са 90 тона хуманитарне помоћи за становнике поплављених подручја у Србији синоћ је слетео на аеродром Батајница крај Београда.

Представнике руског министарства дочекао је министар одбране Србије Братислав Гашић, као и представници војног ваздухопловства наше земље, преноси Танјуг.

Амбасада Русије у Београду претходно је најавила да ће тим авионом бити допремљена хуманитарна помоћ која између осталог садржи два велика мобилна генератора, 10 моторних пумпи великог капацитета, 10 цистерни за воду, као и 200 средњих и 50 великих термоса капацитета до 100 литара.

Гашић се у изјави новинарима захвалио председнику Руске Федерације Владимиру Путину и министру одбране Сергеју Шојгуу на упућеној пошиљки, најавивши да ће још један руски авион са такође 90 тона хуманитарне помоћи стићи сутра у Србију.

Он је напоменуо да је да је ова хуманитарна пошиљка стигла само десетак дана после његове посете Москви и разговора са Шојгуом, коме је пренео да Србија има проблема у санацији последица елементарне непогоде.

“Свесни смо да је и у Руској Федерацији тешка ситуација због свих дешавања и ова помоћ нам је због тога још драгоценија”, рекао је министар.

Гашић је најавио и да ће агрегати и пумпе за воду које су вечерас стигле бити упућене у Колубару, како би се испупмала вода из тамошњег басена, подсетивши да имамо проблема и на том пољу.

Влада Србије не размишља о увођењу санкција Русији и тај став смо јасно пренели свим нашим партнерима на западу, изјавио је Гашић.

Он је рекао да Србија има “јасан и принципијелан став када је украјинска криза у питању” и да “тражи и инсистира и на мирном решењу не само тог сукоба него свих сукоба у свету”

“Залажемо се за суверенитет и интегритет сваке чланице УН и наравно да као Влада Србије не размишљамо о увођењу санкција Русији и тај став смо јасно пренели свим нашим партнерима на западу”, рекао је Гашић.

Он је, на питање руских новинара, појаснио да “када каже да не размишљамо то значи да уопште о томе не расправљамо на било ком форуму… да Влада Србије уведе било какве санкције Руској Федерацији”.

“Србија је јако везана за Руску Федерацију, Србија има јако добре и пријатељске и економске односе с Русијом и просто не видимо разлог да уопште о томе размишљамо и јако ми је драго када и од руских званичника добијамо потврду о исправности нашег става”, рекао је Гашић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *