Излог књиге

Каис Акбар Омар
Тврђава са девет кула
„Еврођунти“, Београд 2014.
Тврђава са девет кула Каиса Акбара Омара прича је о авганистанској породици. За малог Каиса, главног јунака романа, Кабул је био град из Хиљаду и једне ноћи, град вртова у којима је пуштао змајеве с друговима, док његови родитељи, стричеви, стрине и рођаци праве чајанке на трави. Било је то доба предивних прича и поезије, трговине теписима и уговорених бракова. А онда је букнуо грађански рат. Земља се претворила у фронт, а бајковити Кабул у смртоносну клопку.
На свом епском путовању кроз Авганистан, између незамисливих зверстава и дирљивих примера људске доброте и саосећајности, Каисова породица бије сопствену битку за преживљавање.
___________________________________________________________________________________________

Ава Макарти
Сакриј ме
„Еврођунти“, Београд 2014.
„Јунакиња за коју ћете од свег срца навијати“
Шта све може да се догоди кад се приватни детектив с хакерском прошлошћу затекне у чаробном Сан Себастијану, баскијском градићу омиљеном међу коцкарима? Хенријета Хари Мартинез, приватни детектив и стручњак за компјутерску безбедност, решила је да заборави трауматично искуство с крвавим афричким дијамантима; отиснула се у Сан Себастијан, родни град свог оца. Но Хари није дошла у Шпанију у потрагу за својим коренима. Одазвала се необичном позиву да обави наоко занимљив и нимало захтеван „послић“. Овога пута замерила се заиста немилосрдним момцима… У игри без правила, победник носи све.
___________________________________________________________________________________________

Коста Николић
Мач револуције, Озна у Југославији 1944−1946
„Службени гласник“, Београд 2013.
Монографија о првој тајној политичкој полицији у Југославији настала је као резултат идеје да се напише историја „целокупне“ Озне, тачније опишу историјски догађаји који произлазе из проучене грађе и оригиналних докумената Трећег одељења Озне која се бавила армијском проблематиком. Како у предговору књиге наводи аутор, недвосмислено се може закључити „да се грађа Озне која је садржавала податке и наводе о репресији и злочинима систематски уништавала. Но, никада се не уништи све, бирократија није свемогућа“.
___________________________________________________________________________________________
Часопис за културу Наш траг, 1-2
Друштво „Траг“, Велика Плана, 2014.
Препознатљив и запажен у регистру културне периодике, часопис за књижевност, уметност и културу у најновијем двоброју 1-2 за 2014. годину објављује низ текстова различитог жанра и потврђује своје место у домаћем културном и књижевном животу. Настављајући традицију започету још 1994, „Наш траг“ и у новом двоброју штампаном на 398 страна објављује текстове најзначајнијих књижевних аутора и критичара, међу којима су и Љубомир Симовић (њему је посвећен и темат броја) Радивоје Микић, Бојан Јовановић, Радован Бели Марковић, Мирко Демић…
___________________________________________________________________________________________

Жељко Симић
Путовање од Ничеа
„Прометеј“, Нови Сад, 2014.
О томе који путеви воде ка Ничеу у свету интелектуалне радозналости мало ко да не зна; а надаље, који путеви, стазе и богазе се распростиру, укрштају, разилазе и сустижу у пребогатом пејзажу позитивистичког и постмодернистичког од Ничеа наовамо, уз немале парадоксе и антиномије, мало ко да поуздано зна. Отуда је, како у рецензији наводи проф. др Ристо Тубић, баш овај рукопис Жељка Симића као поручен и у ту сврху добродошао: у широком спектру обогаћује наш спознајни интерес, представља, у ствари, својеврсну панораму токова и струјања филозофског мишљења минулог века.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *