Борбе око Доњецка, предало се 700 војника

У граду Шахтјорску у Доњецкој области, где се воде уличне борбе, предало се више од 700 украјинских војника. Украјинска војска напредује ка проруским снагама у Доњецку и гранатира Горловку. Повређени сниматељ и возач агенције АНА. Русија разматра забрану транссибирских летова за земље чланице ЕУ.

У Луганску је проглашено стање хуманитарне катастрофе због недостатка лекова, струје, мобилних и интернет комуникација, преноси Раша тудеј. Украјинске снаге ставиле под контролу главни контролни пункт на западном ободу Доњецка и постепено напредују ка проруским снагама у граду, јавља АП.  Информацију о предаји украјинских војника је агенцији Новоросија потврдио један од командира армије Доњецке Народне Републике.

“Стигла је вест устаника да су се у Шахтјорску, који бране здружене јединице устаника, предала 702 украјинска војника”, навела је та агенција. Итартас наводи да нема потврде те информације из других извора. Извештач Руске информативне агенције РИА Новости јавио је да проруске и украјинске снаге безбедности настављају у Шахтјорску уличне борбе и размену артиљеријске ватре.

У граду је страдало мноштво кућа, изгореле су бензинске пумпе и продавнице, а људи на улицама практично нема. Преостало малобројно становништво је у подрумима и склоништима, извештава новинар РИА Новости.

Пре неколико дана, почела је снажна офанзива на Шахтјорск са севера и југа, а циљ украјинских снага је опкољавање Доњецка и његово “одсецање” од Луганске области и Русије, наводи та агенција.

За то време украјинске снаге ставиле су под контолу главни конторлни пункт на западном ободу Доњецка и постепено напредују ка проруским снагама у том граду.

Како је јавио новинар агенције АП, тенк на коме се налазила украјинска застава јутрос је виђен у предграђу Маринка, које се налази на главном путу за Доњецк.

Навео је да се проруске снаге још налазе на снајперским положајима у подручју према центру Доњецка.

Портпарол задужен за операцију украјинске војске на истоку земље Олексиј Дмитрашковски изјавио је да у сукобима који ће уследити, очекује преузимање конторле над потпуним подручјем Маринке.

У међувремену су у Луганску повређени сниматељ и возач агенције АНА. Екипа је зачула експлозије у граду и пошла да види о чему је реч, када је њихов аутомобил погођен, јавља Раша тудеј.

Украјинска војска наставила је офанзифу гранатирањем града Горловке. Проруски активисти тврде да су на мети стамбени делови града у којем уопште нема бораца, преноси Итартас.

За то време, Москва разматра да одговори на санкције Запада тако што би забранила транссибирске летове за компаније из земаља чланица ЕУ.

Евентуална забрана летења преко руске територије разматра се у миниистарствима спољних послова и саобраћаја Русије, јавља Ројтерс.

Забрана би утицала на европске компаније као што су “Луфтханза”, “Бритиш Ервејз”, и “Ер Франс”. Међутим, руски “Аерофлот” зарађује око 300 милиона долара од наплате таксе за летење преко руске територије.

Из Русије су настављене критике на рачун НАТО-а. Шеф руске дипломатије Сергеј Лавров рекао је да је украјинска криза само изговор који НАТО користи да би створио тензије са Русијом у потрази за разлогом постојања.

Судбина новинара Печата и даље је неизвесна

Судбина новинара и сталног сарадника српског недељника Печат Сергеја Белоуса, који је нестао за викенд на југоистоку Украјине, остаје и даље неизвесна. 

Сергеј Белоус је извештавао за редакцију о борбеним дејствима са тог подручја. Последњи пут пријатељи су га видели 1. августа.

Сергеј Белоус је историчар, завршио је Харковски национални универзитет Каразин. Говори руски, енглески, српски и украјински. Као стручњак за украјинску проблематику и балканска питања стални је сарадник српске редакције Гласа Русије.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *