Владимир Путин: Тајне службе удариће на Русију

Авион „Малезија ерлајнза“, „Боинг 777“, на лету МХ-17 од Амстердама ка Куала Лумпурa, оборен је у четвртак 17. јула изнад Доњецке области у Украјини. Погинулa су 283 путника и 15 чланова посаде, а остаци авиона пали су на територију коју контролишу побуњеници против кијевске хунте.
Савезници хунте, а пре свих Американци и Енглези, моментално су – пре него што је истрага уопште и отпочела – за обарање малезијског авиона оптужили побуњенике и Русију. Неколико дана потом, међутим, ова оптужба уочљиво почиње да се ублажава; неименовани амерички обавештајни званичници у разговору са вашингтонским новинарима ослобађају Русију од одговорности за обарање авиона, сваљујући је пак искључиво на „проруске побуњенике“, такође у донекле ублаженом облику, јер су они то, тобоже, учинили случајно. Ни ова оптужба, као ни претходна, уосталом, није била поткрепљена ама баш ниједним доказом.
С друге стране, Русија презентује доказе да су украјински борбени авиони били у близини малезијског непосредно уочи његовог пада; да је истовремено у том подручју био активан и радар који делује у оквиру противавионског система „Бук“ украјинске војске; и траже од Американаца да покажу снимке свог сателита, који је у моменту обарања малезијског авиона био у орбити над тим подручјем.
У међувремену, побуњеници против кијевске хунте предају међународним истражитељима две „црне кутије“ из обореног авиона. Истрагу предводи Холандија, чијих је држављана и највише међу настрадалима, а анализа „црних кутија“ започела је ове среде у Лондону…

За „Печат“ из Москве Богдан Ђуровић

Да ли је случајно малезијски авион оборен 17. јула, баш на исти дан када је зверски убијена царска породица Романов и када је почела најкрвавија, Стаљинградска битка у Другом светском рату?

Руски председник Владимир Путин одржао је у уторак отворену седницу Савета безбедности РФ, где је влади и осталим државним органима издао четири задатка за јачање националног суверенитета у условима појачаних притисака после обарања малезијског путничког авиона над територијом Украјине. Путин је указао да „данас нема“ директне војне претње суверенитету и територијалној целовитости Русије, али је упозорио на неколико опасних појава. Пре свега, на рат на руским границама између украјинске војске и снага самоодбране Доњецка и Луганска. Друго, то је приближавање западним границама Русије растуће групације НАТО-а. И треће, покушаји дестабилизације унутрашње политичке ситуације у земљи, коришћењем тајних служби и „обојених револуција“.

ГАРАНТ СУВЕРЕНИТЕТА „Рецепти који се примењују према слабим, неуспелим државама, растрзаним унутрашњим сукобима, код нас неће успети. Наши људи, грађани Русије, то неће дозволити и никада неће прихватити. Али, покушаји да се ‚заљуља‘ друштвенополитичка ситуација, да се на овај или онај начин ослаби Русија, да се удари по осетљивим, проблематичним местима, безусловно ће бити предузети“, нагласио је Путин, објашњавајући да се „земље које спроводе независну политику, дестабилизују коришћењем ‚обојених револуција‘, односно државним превратима, изазваним и финансираним споља“. „За то се, између осталог, употребљавају капацитети специјалних служби, користе се савремене информационе и комуникационе технологије, канали зависних ‚џепних‘ невладиних организација, механизми такозване ‚меке‘ моћи. Све то се, изгледа, у неким земљама схвата као демократија. Морамо адекватно да реагујемо на ове изазове и да радимо систематски“, поручио је руски лидер својим сарадницима.

Путин је поставио четири задатка за спречавање револуционарног сценарија у Русији. Прво, јачање међунационалног консензуса унутар земље, спречавање сукоба на националној основи и јачање грађанског друштва. Друго, заштита уставног поретка на целој територији Русије. Треће, стабилан и уравнотежен економски и социјални развој, посебно стратешки важних региона на Далеком истоку и другим територијама. Четврто: „Најважнији гарант суверенитета и територијалне целовитости Русије остају наше Оружане снаге. Ми ћемо адекватно и сразмерно реаговати на приближавање војне инфраструктуре НАТО-а нашим границама. Фактички, групација НАТО демонстративно јача на самим границама Русије, у току су интензивне борбене и оперативне припреме. Све то је још један повод да се чврсто настави са реализацијом плана јачања одбрамбене способности земље, укључујући Крим и Севастопољ, где је суштински неопходно од почетка обнављати сву војну инфраструктуру.“

ВЕЛИКА АМЕРИЧКА ИГРА Из ових Путинових речи јасно се види драматика актуелног тренутка. Рушење малезијског путничког авиона било је заправо сигнална ракета за почетак рушења Путина и Русије. И велике америчке игре на све или ништа. Шта се, заправо, десило прошле недеље?

„Пробудила ме је експлозија. Свуда је летело стакло. Млађи брат је викао, ухватила сам га и потрчали смо напоље из куће. Чујем – и тата виче. Истрчавамо, а он лежи на веранди. Тада сам схватила: тата није имао руку“, овако је 14. јула, само три дана пре пада малезијског авиона, описивала своје најгоре тренутке у животу 18-годишња ћерка настрадалог Андреја Шуљатјева, раскомаданог минобацачким пројектилом на прагу своје куће у руској Ростовској области, на самој граници са Украјином. Нажалост, Шуљатјев је само једна од преко 250 цивилних жртава братоубилачког рата, колико их је званично набројала посматрачка мисија ОЕБС-а у Украјини за последњих месец и по дана. Свакако да је број страдалих цивила вишеструко већи од званичних података ОЕБС-а.

[restrictedarea]

Међутим, ниједна од ових ужасних судбина људи искасапљених гелерима и живих испечених у својим домовима, међу којима је велики број деце, никада се није нашла на насловној страни било којег западног медија. Масовном злочину на истоку Украјине, ни појединачно ни групно, није посвећена готово ниједна секунда ТВ дневника. Не, за западне новинаре 250 погинулих и још 850 рањених цивила – једноставно су терористи. Њихови животи не вреде и њих је могуће некажњено уништавати − већ три месеца. Ни 110 000 званично регистрованих – и бар двоструко више „незваничних“ – избеглица које су спас од ракетирања потражиле у Русији нису тема за Запад. Ни они „не постоје“, бар у водећим медијима.

Али, када се 17. јула малезијски „Боинг-777“ са 298 путника и чланова посаде срушио са 10.000 метара висине источно од Доњецка, овом догађају посвећене су хиљаде страница новина и још више часова телевизијског програма. Цвеће и свеће, дечије плишане меде, али и оптужујућа и још више претећа саопштења западних лидера на челу са председником САД-а Бараком Обамом, преплавили су јавни простор. На мети се нашла Русија, пре свега Путин, који је наводно „проруским сепаратистима“ испоручио опасне системе земља-ваздух „Бук-М1“, којима је срушен малезијски авион на лету МХ-17. Трећи пут у последњих 100 година, управо 17. јул донео је Русији трагедију, рукама западних непријатеља. Најпре је 17. јула 1918. убијена читава седмочлана царска породица Романов, цар Николај Други, царица и њихово петоро деце, по наређењу Лењина, финансираног из САД. А потом, 17. јула 1942, почела је Стаљинградска битка, која је однела скоро три милиона живота, по наређењу Хитлера, такође својевремено финансираног из САД. И сада је, 17. јула 2014, поново ударено на темеље Русије, по наређењу Пјотра Порошенка, финансираног из САД. Круг се тако, симболично, затворио.

ДВА АВИОНА – НА ИСТОМ КОРИДОРУ Западни медији упорно избегавају одговор на основно питање – ко има највише користи од пада малезијског „Боинга-777“? А ко, сходно томе, трпи највећу штету? Да ли је Америка једини добитник од ове крајње бизарне и сумњиве приче? И да ли је она заправо испланирана са циљем потпуне дискредитације и коначног заустављања вишегодишње политичке, економске и геостратешке офанзиве Кремља, која прети да потпуно сруши доминацију Вашингтона, а пре свега његово најјаче оружје – долар? Док Путин потписује са земљама БРИКС-а споразум о стварању новог глобалног финансијског система, којим се истискују амерички политички инструменти, ММФ и Светска банка, док са европским земљама и Кином ствара енергетску алијансу за 21. век – пада малезијски авион. Његови остаци се још пуше на земљи, али већ почиње бесомучна кампања против Путина и Русије. А он пада управо у тренутку док је Путин још у ваздуху, на повратку са самита БРИКС-а у Бразилу. Два авиона су, да слика буде комплетна, чак и прошла кроз исту тачку на ваздушном коридору кроз Пољску, у размаку од пола сата.

Руско Министарство одбране анализирало је податке које су прикупиле надлежне службе. И јасно је: у региону пада малезијског авиона нема никаквих (про)руских система „Бук“, али зато има украјинских. Начелник Главне оперативне управе Генералштаба РФ, генерал Андреј Картаполов, показао је у понедељак новинарима космичке снимке, на којима се јасно виде позиције украјинског ПВО-а, укључујући радаре и ракете система „Бук“, али и доказе да се, покрај малезијског, у тим критичним тренуцима нашао и најмање један украјински војни авион, највероватније „Су-25“. Удаљеност

„Су-25“ од „Боинга“ износила је од три до пет километара, прецизирао је Картаполов. Према речима генерала Игора Макушева, начелника Главног штаба Ратног ваздухопловства РФ, овај други ваздушни објекат стабилно је лоциран на радару током четири минута, али није могао да буде препознат по захтеву диспечера, што значи да је реч о војном авиону.

У региону пада малезијског путничког авиона, у том тренутку налазило се неколико украјинских система „Бук“, од којих је један био управо дислоциран. „Поставља се питање због чега се батерија нашла у том региону, у близини територије под контролом устаника и непосредно уочи трагедије“, запитао је Картаполов. У руском Министарству одбране истакли су да је малезијски авион одступио са курса, потврђујући тиме и раније информације да је, по команди контроле лета из Кијева, авион летео и до 300 километара северније и 500 метара ниже него што је предвиђено – прелећући непосредну зону ратних дејстава, где је већ оборено неколико украјинских летелица последњих недеља. Осим тога, руско Министарство указало је да се 17. јула непосредно над местом катастрофе налазио и амерички сателит.

„ЧУДНЕ“ КОИНЦИДЕНЦИЈЕ Тако долазимо до логички парадоксалне ситуације. На територији Украјине, где 90 одсто територије контролише јака и добро опремљена државна армија, пада путнички авион, али за то су окривљене Русија и герилске снаге Новоросије, за које овај догађај представља катастрофални развој ситуације. Порошенко већ у првим минутима након експлозије окривљује устанике, иако је јасно да само Кијев поседује „Букове“ и да је само он могао да наведе путнички авион у осетљиву зону. Истовремено се испоставља да је у зони прелета малезијског авиона у том тренутку било активно чак девет радара из кијевског система ПВО и да га је у стопу пратио њихов војни авион. Коначно, Порошенкови покровитељи Американци све то снимају непосредно из сателита, али своје снимке не показују никоме. Али зато углас кажу да је крив Путин, не нудећи ниједан доказ за то. Мноштву „чудних“ коинциденција треба додати да је авион пао не само док се Путин враћао са самита БРИКС-а већ и док је у Бриселу још увек био у току самит ЕУ, где се одлучивало о санкцијама према Русији.

Украјински званичници су већ кроз неколико минута знали да је авион оборен системом „Бук“, који су устаници заробили од кијевских снага. Но, из Вашингтона је одмах стигла „корекција“, јер тамо боље знају. „Сепаратисти су могли да добију такву врсту наоружања само од Руса, а за све је крив Владимир Путин“, није оставио ни трун дилеме сенатор Џон Мекејн. Већ у другом сату од пада „Боинга“ све је дошло на место, правилна верзија је усаглашена и могло се наставити са радом. Мекејнову верзију су данима потом, у разним варијацијама, понављали председници Обама и Порошенко, али и њихов млађи сабрат, кијевски премијер Арсениј Јацењук. „Јасно је да је то одличан повод да се за све оптуже устаници, који су раније оборили украјински војни транспортни авион ‚антонов‘, на 6.500 метара висине. Значи, имате ову технику, сада ћемо све да свалимо на вас и на Русију. Зато мислим да је ово чиста провокација украјинске нацистичке хунте. Али, организатори и инспиратори су Американци“, тврди познати руски аналитичар Михаил Дељагин, директор Института за проблеме глобализације.

Наиме, уочи самита ЕУ, ситуација је била јасна: девет чланица, укључујући Немачку, Француску и Италију, било је против оштрих економских санкција против Русије, по моделу какав је увео Вашингтон. Прекид или смањење економских веза са Русијом, а пре свега енергетске сарадње, били би погубни за привреду ЕУ. Чак и под снажним притиском САД, ЕУ је изабрала најмекше „казнене“ мере. Још једном су амерички планови у Европи доживели неуспех, а они су толико уложили у противуставни преврат у Кијеву и долазак на власт антируских снага. Не треба заборавити да је премијер Јацењук постављен директно наредбом директорке Стејт департмента за Евроазију Викторије Нуланд, што је откривено зимус, у њеном пресретнутом разговору са америчким амбасадором у Кијеву. Том приликом, Нуландова је гласно опсовала ЕУ, што јој, по свему судећи, ови нису заборавили.

АМЕРИЧКИ РУКОПИС „Догађаји у Украјини јесу покушај да се одвоји Русија од Европе. У томе се састоји план САД: да не дозволи савез Европе и Русије, већ да се учини тако да Европа зависи искључиво од САД-а. Украјина је део те игре. Енергетика је, несумњиво, најважнија компонента наших односа са Европом. Ако успе да се раскине овај део наше сарадње, онда ће, наравно, и у вези са другим питањима да настану потешкоће“, напомиње генерални директор руског Фонда националне енергетске безбедности Константин Симонов. Како је постало јасно да неће успети план да се Русија непосредно увуче у украјински рат, јер су се снаге Новоросије оспособиле да самостално наносе снажне ударце, и Кијев и Вашингтон су схватили да неће успети брзо да очисте југоисток, што су првобитно планирали, прешло се на „план Б“. Руски експерти упозоравали су још пре месец дана да то може бити само снажан пропагандни удар, каквих на тлу Украјине није било још од смртоносних куршума из снајпера на Мајдану – за које је кривица, без икаквих доказа, сваљена на тадашњег председника Виктора Јануковича. И он је тада пао.

„У авиону су се налазили углавном европски држављани, међу којима 174 Холанђанина. Одмахсу уследиле оптужбе да је авион оборен или са руске територије, или су то учинили устаници уз примену руског оружја, односно користећи официре ПВО-а из Русије. Русију су оптужили да је империја зла, а Доњецка Република филијала империје зла. А Европљанима кажу: „Да ли ћете сад да уведете санкције? Какви још докази су вам потребни за то да је Русија једна грозна земља?“, истиче Константин Симонов. Заиста, експерти све више сумњају да су у паду малезијског авиона присутни прсти специјалних служби, и то не украјинских. „То је рукопис друге земље. То је амерички препознатљиви потпис. Ко нам је раније подметао цивилне авионе под ПВО? Американци су подметали током 70-их и 80-их година. То је крунисано јужнокорејским ‚Боингом‘ 1983. године“, подсећа Михаил Дељагин.

Чак и без овог подсећања, довољно је само обратити пажњу на политички значај, као и на сам тренутак када се десила катастрофа са малезијским „Боингом“. „На самиту БРИКС-а изречена је пресуда хегемонији долара. То јест, земље БРИКС-а практично кажу да одустају од долара као резервне валуте. За долар је то катастрофа. Ми видимо да се, буквално следећег дана, док наш председник лети према кући, руши авион над Украјином“, каже руски аналитичар Анатолиј Мартинов..

Како истичу коментатори руске државне телевизије, Вашингтон не може да прихвати растућу улогу Русије у свету. Рушење америчких планова у Ирану и Сирији, уговори о испоруци енергената највећим америчким конкурентима, ЕУ и Кини, руски продор на нафтна поља ирачког Курдистана, уговори „Газпрома“ у латинској Америци – и на крају самит БРИКС-а. Све указује на то да је Вашингтон спреман на све како би зауставио Путина и Русију једном засвагда. Али, према свему виђеном, и Путин и Русија су спремни на све да би зауставили Вашингтон.

ПРИМЕРИ ИЗ ПРОШЛОСТИ

Руски медији наводе и примере из прошлости. Подсећају да је за време Кубанске кризе 1962. године ЦИА припремала сличну авионску несерећу да би то искористила као повод за инвазију на револуционарно острво, где је СССР намеравао да постави своје ракете. Руска државна телевизија наводи и цитате из тајних докумената ЦИА из тог периода: „У војној бази Еглин треба префарбати авион у боје цивилне авијације и направити дупли регистрациони број са већ постојећег авиона, који припада ЦИА. Када се авион приземљи на аеродром у Мајамију, у њега под измишљеним именима треба да се укрцају посебно одабрани људи.“ На ову тему је у Америци чак снимљен и филм о акцијама ЦИА за време Кубанске кризе, где је приказан и овај план. Стратези су предлагали да се замени авион на редовној линији, а затим обори над територијом Кубе и изјави да су у њему били студенти на распусту који су летели на одмор. Руска телевизија даље цитира тајна документа ЦИА: „У авио-бази Еглин евакуисати путнике и празан авион лети према Куби. Над територијом Кубе њега треба да обори авион Ваздухопловних снага САД, префарбан у боје Ратног ваздухопловства Кубе.“

[/restrictedarea]

2 коментара

  1. Medijski rat koji je zapad poveo protiv Rusije polako evoluira u
    visi nivo,u specijalni rat koga karakterise subverzija i psiholosk-
    o propagandni rat!On podrazumeva da se napadnuta strana(u ovom slu-
    caju Rusija i proruske snage u Ukrajini) u svetskom javnom mnjenju
    okarakterisu kao navodno”zlocinacke” i time im se urusi rejting u
    medjunarodnim odnosima!
    Iza aktivnosti Kijevske hunte direktno stoje Sjedinjene Americke D-
    rzave i Velika Britanija-glavni rivali Rusije na medjunarodnoj sce-
    ni i to preko svoje transmisije zvane NATO-pakt!
    Avion je ocito zrtvovan da bi se stvorio alibi za optuzivanje Rusi-
    je i dalju penetraciju NATO-a na istok!Plan je da se ona odigra moz
    da cak i pod plastom dolaska “mirovnih snaga”na istok Ukrajine u ko
    je bi bile kamuflirane snage NATO koje bi time ostvarile san da izb
    iju na samu granicu Rusije!To Rusija ne sme dozvoliti!
    U trenutnom mediskom napadu braca Rusi se dobro drze.Moraju sacuva-
    ti smirenost i cvrstinu(to je sifra opstanka).Samo tako mogu amorti
    zovati mesetarenje americke CIA i britanske MI6 koje sinhronizovano
    deluju u ukrajinskoj krizi!
    SAD i NATO ne smeju vojno napasti Rusiju(zbog njene ogromne snage)
    vec ce medijsku propagandu pokusati da dopune ekonomskim pritiscima
    u cilju slamanja ruske ekonomije!Ruska federacija mora pripremiti
    sirok dijapazon mera kao odgovor na moguce ekonomske sankcije,a o
    tome je skoro govorio i premijer Rusije Medvedev.
    Kakva pozicija Srbije da bude!Ocito da na moze vise biti neutralna
    je ne mozemo biti neutralni u odnosu na onog(Rusija)ko jedini moze
    nas da odbrani!

    • 3 Svetski rat je poceo.NOVI VEK NOVO RUHO….
      Zaostali smo ponovo i nismo u toku pa je slika mutna kisovita i oblacna kao i ovo leto ,Obican narod je ponovo kratkovid.Kada ovo kazem mislim na istok.Zapadni obican gradjanin je zaglupljen i pripreman sistematski za ovaj trenutak 50 godina.Mislim da nije bio biran trenutak jer nisu potpuno spremni,nego je potez iznudjen trenutnom situaciom u usa ekonomiji.Da dodam jos nesto…IMAM TROJE DECE UZRASTA OD 3 DO 9 GOD i kroz komunikaciju sa okruzenjenjem svatam da okolina svata desavanje dolaska demokratije razno samo ne onako kako jeste..A TO JE DA SU NAS POROBILI 99GOD PONOVO KAO 1389 SAMO SE SADA SABLJE NEVIDE PA JE I OSECAJ SASVIM DRUGACIJI…POZ I NOVOG SADA.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *