Брисел и логика се налазе у раскораку

Ратко Паић

Бесомучни напади високих европских званичника на пројекат изградње Јужног тока поготово су ових дана, након експлозије на постојећем гасоводу у Украјини којим се скоро читав континент снабдева тим животно важним енергентом – показали да се Брисел и логика налазе у раскораку.

Подсетимо, пре неколико дана се догодила снажна експлозија на цевоводу у проблематичној Украјини, и то управо по сценарију ког је још раније најавио познати вођа тамошњих екстремиста Јарош из ултрадесничарске организације „Десни сектор“, када је запретио да ће, како је тада рекао, „одузети Русији могућност да зарађује новац од продаје гаса“ тако што ће терористичким акцијама уништити гасовод преко Украјине. И мада ће истрага вероватно бити злоупотребљена у политичке сврхе, чини се да је баш поменути јуришник кренуо са речи на дела, с обзиром да је експлозија проузроковала пламен који се дизао 200 метара у ваздух, а том приликом је изгубљено 10 милиона кубних метара гаса.

У сваком случају, шта год да је био прави разлог, очигледно је да чак ни тај догађај, који је само још више додатно нагласио потребу за изградњом алтернативног правца допремања гаса у Европу, није у свести бриселских званичника створио уверење – да би тек са завршетком пројекта Јужни ток био елиминисан сваки ризик од енергетског колапса Старог континента.

Нису помогле ни пророчке изјаве које су допирале из рубних чланица Европске уније, као на пример пре неколико месеци из Бугарске, када је тамошњи министар иностраних послова констатовао да енергетска безбедност „није гарантована преко Украјине као транзитне земље, која показује високи ниво нестабилности“, а што се управо сада након овог последњег догађаја показало као правилна оцена. Међутим, и поред све већег броја разлога због којих се Јужни ток показује као јединствено решење за енергетску стабилност такорећи читаве Европе, а самим тим и Србије, високи европски званичници ипак кроз инсистирање на његовом заустављању и даље испољавају неразумно понашање. И на том месту долазимо до непролазног руског књижевника и мислиоца Фјодора Михајловича Достојевског који је на прилично једноставан, али врло упечатљив начин окарактерисао управо такве људе који не умеју препознати шта иде у њихову корист, а шта на њихову сопствену штету.

Стога, када из Брисела и након ове експлозије у Украјини на гасоводу, којим се управо Европска унија највише снабдева гасом, и даље стижу противљења изградњи алтернативног гасовода Јужни ток преко Балкана, онда се у таквом случају само можемо са горчином сетити мудрог запажања Достојевског, који је рекао „Да би се поступало разумно – није довољно имати смо разум“.

Наравно, поменута експлозија није једини, нити најважнији разлог за увођење алтернативног правца допремања гаса, с обзиром да је идеја његове изградње рођена још много раније од појаве неонациста попут украјинског Јароша, али свакако да такве претње представљају још један у дугом низу аргумената за приступање реализацији Јужног тока. Али да би и Брисел то схватио, потребно је да барем понекад прочита Достојевског.
опширније: http://serbian.ruvr.ru/2014_06_19/Brisel-i-logika-se-nalaze-u-raskoraku-5460/

2 коментара

  1. Tako je to kad o svemu odlucuju politicki keteni !

  2. Da,pročitaju Dostojevskog? Da ne tražite vi malo previše,a i
    zašto bi? Uskoro će njih da pročita zima i biće im sve jasnije
    nego da čitaju Dostojevskog. A, da ne zaboravim,da upozorim
    čitaoce:neka se niko ne usudi da gos.Lazaru spomene odžačarinu! Ni za živu glavu!!!—-milan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *