Алдо Моро, Милошевић, Јанукович нека се припреми…

Пише Никола Мартић

Постоји ли веза између украјинског „Десног сектора“ са западноевропским екстремним организацијама из времена Хладног рата, попут „Црвених бригада“ из Италије и немачког крила ове организације „Бадер-Мајнхоф“? Анализа тајне америчке операције „Гладио“, која никада није суспендована, а смишљена је ради уклањања анти-НАТО лидера, пружа нове увиде и у савремену природу америчке „доминације пуног спектра“ на Старом континенту

Криза у Украјини резултат је специјалних операција тајних служби Запада. Исте службе имале су своју улогу и у бацању Србије на колена. Ове акције неодољиво подсећају на нешто што се догађало широм Европе крајем прошлог века. Сећате ли се велике афере око америчке операције „Гладио“?

Крај Другог светског рата означио је поделу Европе, конфронтацију НАТО и Варшавског пакта и почетак тзв. Хладног рата који је, како ће се показати, на тлу европског континента вођен свим могућим средствима. Једна од највећих бојазни лидера НАТО алијансе за Западну Европу била је могућност инвазије Стаљинове Црвене армије. Због тога су САД покренуле тајну операцију „Гладио“, операцију регрутовања припадника „бивших нациста“, који су формирали парамилитарну структуру у свим западноевропским државама, а обучавани су како за обавештајни рад, тако и за евентуални герилски рат против окупатора, у случају инвазије и насилног свргавања „демократског режима“.

Детаљи о томе били су предмет истраге званичних правосудних органа у Италији, Белгији и Немачкој крајем осамдесетих година.

 

МАЧ ЦИА Америчка тајна операција „Гладио“ (назив потиче од латинске речи „gladius“ – римски кратки двосекли мач који су користили гладијатори) европска паравојна формација НАТО састављена од тајних агената „спавача“ који би, у случају да Стаљин окупира Западну Европу, организовали герилски отпор новој комунистичкој власти, временом је прерасла у средство за вођење тајног рата против оних политичких лидера који су или кокетирали са комунизмом, или су се на било који начин противили установљеном поретку НАТО протектората у својој земљи.

Метод „рата“ против ових политичара подразумевао је убиства (обелодањено је постојање спискова за одстрел западнонемачких политичких лидера који су „виђени“ као могући колаборационисти са комунистичким окупатором)  затим терористичке акције против цивилног становништва и легалних структура власти (за које би били оптуживани комунисти како би се утицало на популарност Комунистичке партије) као и субверзије, политичке уцене и подметања, чиме би строго контролисани масовни медији „политички сахрањивали“ сваког анти-НАТО лидера који претендује да освоји већину на „демократским“ изборима.

Посебно критична била је политичка ситуација у Италији, где је Комунистичка партија, непосредно после Другог светског рата, имала око 40 процената подршке бирачког тела. Кокетирање са Комунистичком партијом главом је платио италијански премијер Алдо Моро, који је излаз из вишегодишње политичке кризе видео у влади народног јединства, где би била укључена и Комунистичка партија. Оваква „субверзивна делатност“ у једној НАТО држави није могла бити толерисана: Моро је киднапован усред Рима 16. марта 1978. године, на дан када је парламент требало да расправља о укључивању Комунистичке партије у владу први пут после 1948. године. Моро је убијен два месеца после тога. За ово убиство оптужена је ултралевичарска организација „Црвене бригаде“, чији су се лидери бранили чињеницом да им је организација инфилтрирана и да су атентат на премијера извршили професионалци. Потоњи италијански председник Франческо Косига, у разговору са енглеским новинарима који су снимали документарни филм за Би-Би-Си, рекао је следеће: „Смрт Алда Мора велики је терет за Хришћанско-демократску партију. Та одлука, због које сам оседео, одлука да Моро практично буде жртвован, заправо је спасила Републику.“

[restrictedarea]

О везама ултрадесничарских парамилитарних формација у Западној Европи са тајним структурама НАТО постоје многа сведочења. Тако, утицајни официр ЦИА у Европи после Другог светског рата, Освалд Ли Винтер, наводи „да је постојао амандман у оквиру НАТО протокола о приступању овој организацији, који је био апсолутно неопходан јер нисте могли да приступите НАТО ако то нисте потписали, где је писало да, у име владе која приступа пакту, прихватате договор према којем нећете процесуирати ултрадесне и антикомунистичке активисте у својој земљи.“

У саставу НАТО парамилитарне структуре „гладијатора“ задужених за антикомунистичко деловање у Италији налазио се и принц Валерио Боргезе, под чијом је командом за време рата такозвана Десета флотила убила на хиљаде комуниста који су вешани или стрељани на улицама широм земље. Сарадњом са америчким окупатором Боргезе је настојао да избегне освету комуниста, будући да је широм Италије био познат као нацистички официр који се „истицао у ревносној борби против комунистичког талога“. Боргезе је карика која „бивше нацисте“ директно повезује са врхом пирамиде америчких обавештајних служби. Према сведочењу Питера Томпкинса, официра ОСС (ратна обавештајна агенција из које је касније израсла америчка ЦИА) за регрутовање „бивших нациста“ био је директно задужен Џејмс Англтон, потоњи начелник Контраобавештајне службе америчке Централне обавештајне агенције, за кога је шеф ЦИА Ричард Хелмс својевремено изјавио да је то „човек који је био препознат као доминантна контраобавештајна фигура у не-комунистичком свету“.

 

НЕПОДОБНИ Тајне активности НАТО у Западној Европи, како ће се испоставити, никада нису прекинуте. Након што је званично потврђено постојање операције „Гладио“, Европски парламент је, према писању немачког листа „Шпигл“, пре неколико година упутио захтев Белој кући да прекине са овим активностима. Од Сједињених Америчких Држава, међутим, никада није стигао званичан одговор. Стигла су само нова сазнања, која је обелоданио Едвард Сноуден, да америчка Државна безбедност (НСА) „слуша“ чак и телефон Ангеле Меркел.

О савременој улози НАТО у европској политици за руску телевизију „Раша тудеј“ говорио је недавно и Ричард Котрел, некадашњи члан Европског парламента и аутор књиге под називом „Гладио: НАТО бодеж у срцу Европе“. Котрел каже да „Сједињене Америчке Државе никада неће толерисати неку европску владу која не подржава (амерички) режим. Узмимо за пример грчку партију ¸Сириза‘, која је недавно победила на изборима за Европски парламент – то је класични пример партије коју САД неће толерисати.“ Котрел наводи да је у последње време постало мало теже користити насилне методе него што је то било у прошлости, тако да ћемо у будућности гледати много више тактизирања у одстрањивању оваквих анти-ЕУ лидера. Посебно ће бити интересантно, каже Котрел, гледати каква ће тактика бити употребљена против лидера анти-ЕУ блока који је освојио огроман број гласова на изборима за Европски парламент у Француској и Великој Британији.

Медијски део стратегије у борби против „неподобних“ европских политичара већ смо у прилици да видимо у форми беспоштедног блаћења лидера британског УКИП Најџела Фараџа посредством глобалних средстава јавног информисања. Узимајући то у обзир, није тешко закључити каква је стратегија употребљена против украјинског председника Виктора Јануковича који је покушао да отргне своју државу од „европског пута“ у НАТО алијансу.

Све ово треба имати у виду и при анализи судбине председника СР Југославије Слободана Милошевића као, уосталом, и целог српског народа. Милошевић је био један од неподобних анти-НАТО политичара због каквих је својевремено покренута, и никада није суспендована, операција „Гладио“. У случају Слободана Милошевића НАТО, ипак, није могао да одстрани овог „неподобног лидера“ другим средствима; у ту сврху морала је да буде ангажована читава војна машинерија НАТО у нелегалном рату против једне суверене европске државе.

Истовремено, треба имати у виду да није пука случајност то што се српска војска у одбрамбеном рату против НАТО (авијације) упоредо борила и против фашистичких фанатика (на копну) на просторима данашње Хрватске и јужне српске покрајине Косова и Метохије. Историјска перспектива сарадње немачких нациста и италијанских фашиста са америчким окупатором у западноевропском НАТО протекторату баца ново светло на догађаје који су, чини се, од круцијалног значаја за разумевање вишедеценијског сукоба евроатлантског света са слободарским духом источних народа.

[/restrictedarea]

4 коментара

  1. Opsiran clanak o ovoj (jos zivoj organizaciji) moze se lako naci na
    Wikipediji (Operation Gladio), na engleskom.
    Da je (post Britanska) imperija planirala da SAD “okupiraju” Evropu,
    koja, pod kontrolom NATO, Nemackoj, posle dva svetska rata namenjuje
    istu ulogu.
    Punih 25 godina odvija se priprema za odlucujuci napad na Rusiju,
    gde je pocetak raspad SSSR, Jugoslavije, rat (koje samo mi nazivamo
    bombardovanje)protiv Srba u Bosni (posle naredbe da se Hrvatska i
    muslimanska BiH ujedine) protiv ostatka Jugoslavije (Srbije, uglavnom), invazije Iraka, Avganistana, sva arapska “proleca”
    (ciji su “cvetovi” doneli plodove-stotine hiljada mrtvih glava) i sada (krvavi) gradjanski rat u Ukrajini. Napadi na Kinu, iznutra
    i spolja (insceniranjem sukoba u Juznom Kineskom moru) deo su istog
    scenarija. U pripremi osvajanja Irana, radi se, takodje perfidno,
    a u tom ratu, “kolateralna steta” treba da bude “konacno resenje
    jevrejskog pitanja”-zavrsetak genocida.
    Kakav je plan za nas, zar se treba pitati, posle dva veka, genocida
    koji je poceo u XIX veku i jos traje, a izvrsna akcija prosirena
    “odbranom Shiptara, kojima je pretila humanitarna katastrofa”.
    NATO agresija, je izvrsena za ostvarenje nekoliko ciljeva. Koliko
    je perfidno delovanje, mi cak ne vidimo. Danas, je Srbija, ne samo
    pod “neformalnom” NATO okupacijom, vec imamo “kontrolnu” strukturu,
    daleko goru i efikasniju od Petenovog rezima u Francuskoj, Kvislinskog u Norveskoj, tokom Drugog sv. rata.
    Kako nismo shvatili zasto, i ko je, likvidirao toliko nasih vodja i
    krunisanih glava, progutali smo i tolika ubistva zadnjih 15 g. a
    i ne marimo, sto svakome sledi “enigmatski” kraj, ako se usudi na
    “pogresan zaokret”.
    Srboljub Savic

  2. Osovina zla ovozemaljskog sveta isprojektovana davno, osnovana dvadesetog veka u vremenu hladnog rata, predstavlja veliku pretnju ovozemaljskom i kosmičkom svetu u dvadeset prvom veku…
    Isprojektovali su ga zlikovci angloameričkog imperijalizma, njihovi čelnici, a osnovali poznati kauboj robovlasnik Regan i hladni feudalni zlikovac gospođa Tačer, uz blagoslov ozloglašenog rimokatoličkog popa, pokrštenog Poljaka, Vojtile, njihovog komesara…
    Ova osovina zla je isprojektovala sistem svoje neograničene vladavine svetom u dvadeset prvom veku, koji će svetu doneti njegovu kataklizmu..
    U svetu kada će vladati totalna blokada ljudskog uma i uspostava robovlasničkog sistema, sa svetim trojstvom profita, vere i sile..
    U svetu rasplamsavanje zločina, kriminala, nemorala i uništavanja čoveka..potpunog uništenja naroda, vera, nacija i civilizacijskih tekovina..totalnih ratova i narušavanja ravnoteže ovozemaljske i kosmičke atmosfere i izazivanja opšte kataklizme svetova..
    Ili, možda u svetu oslobađanja od angloameričkog terora,
    oslobađanja od verskih stega i mračnjaštva, svetu izlaska sa stramputice na prirodan put razvoja civilizacije i njenog prirodnog civilizacijskog procvata..
    Savest čovečanstva svetova je pred izborom, ili se pomiriti sa sudbinom i čekati samouništenje u kataklizmi koju stvara angloamerički imperijal-fašizam, ili boriti se za slobodu od isprojektovane antičovečanske i anticivilizacijske nemani…
    Za sada imperijal-fašisti uklanjaju sve moguće prepreke za ostvarenje svoga cilja u stvaranju jedinstvenog imperijal-fašističkog svetskog sistema..
    Uništavaju sve što bi im moglo stati na put stvaranja i razvoja svoje svetske imperije koju naziva „Novi svetski poredak“.. Zakonom profita razara i pljačka svet, razara i uništava ljudski um i dovodi ga u potpunu psihološku zavisnost od novca, stvara od čoveka bezdušnika zavisnika od uslovljene savremenosti, potrošača bogatstva jeftinoće, lišenog svake ideje, mašte i mišljenja, sem mašte o sapunici njihovog materijalnog bogatsva…
    Svoj sistem su isprojektovali na ogromnom iskustvu u nasilnom stvaranju takozvane britanske i američke nacije, sa dominantnom ulogom profita, na pokrštavanju naroda i nacija i nasilnom asimillacijom rimokatoličke vere kao univerzalne ideološke vrednosti, i pretnjom i upotrebom ogromne sile kojom kažnjava „neposlušnike“ i sveti se svima onima koji su se suprostavljali ranijim projektima razvoja „demokratije“, poput „Trećeg rajha“ i slično…
    Eksploatacijom i pljačkom nacija stvara svoje bogate pristalice koje postaju „krem društva“ nacija koju porobljavaju i preko njih, svojih oslonaca i stubova, drži narode u podaništvu.. Od snage podanika zavisi i snaga ropstva..
    Snaga stubova zavisi od snage podaništva naroda koja postaje lak plen i žrtva imperijalizma..
    Uklanjanjem antifašističkih snaga i udruženih zajednica slovenskih naroda, pre svega Jugoslavije i Sovjetskog saveza i Varšavskog ugovora, i kao žrtava fašizma i kao pobednika fašizma, iz ravnoteže savremrenog sveta, angloamerički imperijalizam je otkrio svoje pravo lice preuzimanjem uloge prvog ešelona zla od evropskog fašizma iz drugog svetskog rata…
    Preuzimanjem uloge prvog evropskog ešelona zla imperijal-fašističkog zapada potvrđuje se da angloamerički imerijalizam nije bio nikakav saveznik slovenskim narodima nego samo drugi ešelon kapitalističkog imperijal fašizma, što potvrđuju sve činjenice nakon rušenja berlinskog zida..
    Rušenjem berlinskog zida nastavlja se drugi svetski rat, koga slobodno možemo nazvati „Treći svetski rat“, ali ne konvencionalni rat visokog inteziteta sa vidljivim rušenjem, razaranjem i direktnim sukobom protivničkih armija, nacija i njihovih dobara, nego nekovencionalan rat niskog inteziteta sa snagama posrednog nastupanja upotrebom podaničkih oslonaca za porobljavanja i kolonizaciju naroda..Naravno upotrebom svih oprobanih metoda razbijanja višenacionalnih zajednica na verskoj osnovi i razbijanja naroda na socijalnoj osnovi..
    Ovaj rat je zasnovan na kriminalu kao ideologiji, veri kao doktrini, profitu kao ideji i sili kao rešenju, odnosno svršenom činu…
    Dvadeseti vek je vek borbe između dobra i zla, pobedilo je zlo koje ima svoju osovinu zla; Njujork-London-Rim..Svaki deo ove osovine je po svojoj istorijskoj ulozi je strašno zločinački, a udruženi je udario pečat na kraju svoga zla kao katoličko-kapitalistički imerijal-fašistički zapad pod vodstvom angloameričke imperije na čelu sa rimokatoliškim komesarom Papom..
    Taj sistem je duboko reakcionaran jer sprečava napredak ljudske zajednice, deformiše svest ljudi, stvara podanike blokiranog uma koji su više spremni da budu sigurni da trpe ropstvo i nesreću, nego da rizikuju hrabrost da bi se izborili za slobodu i sreću… Cementira odnose među ljudima i vraća ih u vreme robovlasnićke društveno ekononomske formacije…Robovlasnički američi i feudalni britanski sistem su stvorili evropski kapitalistički podanički ekonomski sistem i sopstvenu političku koloniju koju štiti stubovima i potporama podanika i kriminalizovanih političara, špijunskih agencija, razvijenog dirigovanog podzemlja i sopstvenim vojnim formacijama koje su visoko iznad suvereniteta evropskih naroda..A iznad svega, anglomamička kolonijalna Evropa je okovana rimokatoličkom verom koja ima proklamovane svoje ciljeve i programe da sa štićeničkom kolonijom definitivno zavlada svetom, mobilizacijom mase „Savremenog zapada“od milijardu katolika..

  3. Ponovo će doći komunizam na vlasti a mnogima će doći do naplate svojih nedela kao svi pedsednika amerike kao i evrope.

  4. …`кључна` реченица, да се неће толерисати ни једна политика која НЕ ПОДРЖАВА САД, јесте начело, у које се `уклапа` много тога у Европи, од 1945.г, па наовамо ?! /Ту је и Брозова `југословенска` политика ?!/ Али, Совјетског савеза више нема нити у Русији постоји жеља за понављањем новог 70-годишњег `вавилонског ропства` ?! Остаје само параноични Гладио пројекат, који се користи као `регрутација` – против Русије ?! Али, једно су разбијени `десперадоси` планирани за `герилу`, а друго је `поход` ?! Европа има горких искуства – са пређашњим – Наполеоновим и Хитлеровим / увек `коалиције` – `осовине` ?!/ А који је `профил` ове `тајне безакоња` и колико је прихватљива за европљане, – то је већ, – друго питање ?! САД су `стартовале` пређашње велике ратове са `минусом` (презадуженшћу) а излазиле, – са великим `плусом` на туђој несрећи ?! Луд би био, ко би им то поново `приуштио` ?! А од мача су умирали, – и римски императори ?!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *