Војска стеже обруч око Славјанска

Украјинска војска све више стеже обруч око Славјанска, у коме је јуче убијено више од 30 проруских активиста. Затворен аеродром у Доњецку. Референдум о аутономији Луганска одржаће се 11. маја. Криза у Украјини главна тема састанка Комитета министара Савета Европе.

Центар Славјанска јутрос је веома миран, јавио је репортер француске агенције АФП који се налази у том граду са око 110.000 становника.

Основне намирнице нестају брзо док војска све више стеже обруч око града, додао је репортер АФП.

Више од 30 проруских активиста убијено је јуче у сукобима у близини тог града, саопштио је украјински министар унутрашњих послова Арсен Аваков наФејсбуку. Аваков је навео и да су убијена четири украјинска војника, а 20 их је рањено.

Аеродром у Доњецку је данас затворен, дан пошто су украјинске снаге започеле офанзиву против проруских сепаратиста.

У саопштењу, објављеном на сајту доњецког аеродрома, наведено је да је аеродром затворен за доласке и одласке због наређења владе, пренела је агенција АП. Украјинска влада, међутим, нема информацију о затварању.

Народни гувернер источног украјинског региона Луганска Валериј Болотов одобрио је да се 11. маја одржи референдум на којем ће грађанима бити постављено једно питање – да ли подржавате државну аутономију за Народну Републику Луганск, јавља Итартас.

Командант снага НАТО у Европи Филип Бридлав рекао је да је мало вероватно да ће руски председник Владимир Путин употребити руску војску на истоку Украјине.

“Мислим да то није највероватнији курс деловања… мислим да би Путин могао да постигне своје циљеве у источној Украјини и да неће никада прећи гланицу са својим снагама”, рекао је Бридлав, а преноси Укринформ.

Украјински парламент данас ће заседати иза затворених врата, дан пошто су у сукобима у околини Славјанска погинула четири украјинска војника, а 30 их је рањено.

Криза у Украјини биће главна тема и данашњег састанка Комитета министара Савета Европе у Бечу, којем ће између осталих присуствовати министри спољних послова Русије и Украјине, Сергеј Лавров и Андреј Дешчица.

Састанку ће присуствовати и британски шеф дипломатије Вилијем Хејг који ће током вечери отићи у Кијев где ће о ситуацији у Украјини разговарати са највишим украјинским званичницима.

Један хеликоптер украјинских снага оборен је јуче тешким наоружањем, а према извештају министарства одбране, пилоти су преживели. То је од почетка сукоба четврта оборена летелица украјинских снага.

Јуче је објављено и да је Украјина послала јединице национале гарде у Одесу, граду у којем је у петак дошло до жестоких сукоба између присталица украјинских власти у проруских активиста. У пожару који је потом избио у Дому синдиката, страдало је 42 особе.

Због погоршања ситуације у Украјини, САД су јуче изразиле “екстремну забринутост”, а Русија је упозорила да је криза у Украјини претња за мир и стабилност у Европи.

Генерални секретар УН Бан Кимун понудио је да посредује у решавању украјинске кризе.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *