Референдум у Доњецку упркос апелу Путина

НАТО јача своје присуство на истоку Европе, док Путин тврди да је повукао војску са границе са Украјином. Доњецк неће одложити референдум о независности региона, упркос апелу руског председника.

Савет самопроглашене “Доњецка Народне Републике” донео је одлуку да не одложи референдум о независности региона, упркос апелу Владимира Путина, јавља Интерфакс.

“Референдум ће бити 11. маја”, рекао је један од чланова Мирослав Руденко.

Владимир Путин је јуче после састанка са председавајућим ОЕБС-а Дидијеом Буркхалтером позвао проруске активисте да одложе референдум на подручјима где су преузели контролу над локалним управама.

Немачки министар спољних послова Франк-Валтер Штајнмајер поздравио је “конструктиван тон” руског председника Владимира Путина о Украјини. “Ситуација је критична, али има шанси да се избегну нове ескалације насиља дипломатским средствима”, поручио је Штајнмајер.

Вршилац дужности украјинског премијера Арсениј Јацењук назвао је позив руског председника “глупошћу о којој нема сврхе ни причати”, објавила је украјинска агенција Интерфакс.

Украјинска војна операција против проруских побуњеника биће настављена без обзира на то што је Владимир Путин позвао побуњенике да одложе референдум, изјавио је данас секретар украјинског Савета за националну безбедност и одбрану Андриј Парубиј.

“Противтерористичка операција ће бити настављена без обзира на било коју одлуку било које субверзивне или терористичке групе у региону Доњецка”, на истоку Украјине рекао је Парубиј, преноси Раша тудеј.

Влада у Кијеву и присталице федерализације на истоку Украјине изразили су, у међувремену, спремност на преговоре о решењу кризе у тој земљи, али уз постављање услова и изражавање сумњи у искреност друге стране.

Генерални секретар НАТО-а Андерс Фог Расмусен поручио је Русији да својом агресијом на Украјину подрива мир и безбедност у Европи, те да ће се НАТО прилагодити тој новој реалности.

“Савезнички авиони из разних земаља јачају безбедност савезника од Балтика до Црног мора. Наставићемо да је јачамо, преко маневара, преко одбрамбених планова и преко даљег размештања трупа НАТО-а”, рекао је Расмусен.

Генерални секретар НАТО-а јуче је реаговао на изјаву Владимира Путина да се руска војска повукла са граница са Украјином, рекавши да не види знаке повлачења.

Руско Министарство спољних послова предложило је, затим, “да се слепи упознају са изјавом председника од 7. маја”.

Један коментар

  1. Браћо Руси ми Срби РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ слушали смо политичаре из Београда нисмо се ујединили са браћом из РЕПУБЛИКЕ СРПСКЕ мисмо протерани из својих кућа а браћа у СРПСКОЈ имају сада своју државу а мисе потицамо на свих пет континената

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *