Референдум на истоку Украјине

У Доњецку и Луганску одржава се референдум о независности. Гласање је организовано упркос позиву руског председника Владимира Путина да се одложи. Расписивање референдума су осудиле украјинске власти и земље Европске уније и САД. У међувремену наставља се војна офанзива украјинске војске у том региону па се ноћас у близини Славјанска чула пуцњава.

Међународни црвени крст, позвао је све стране укључене у украјинску кризу да поштују неутралност чланова те организације, пошто је деветоро хуманитарних радника сатима било задржано у притвору у Доњецку.

Питање на гласачким листићима у доњецкој регији гласи: “Да ли подржавате самоопредељење Народне републике Доњецк” и исписано је на украјинском и руском језику. Слично је и у области Луганска.

Организатори референдума су рекли да већину бирачких места контролишу проруски активисти и да је све спремно за гласање. У та два региона живи око седам и по милиона људи а штампани су листићи за око 3 милиона гласача.

Гласаће се до 19 сати по средњеевропском времену, а затим ће почети пребројавање гласова на 53 локације у доњецкој и луганској регији. Председник Изборне комисије доњецке регије Роман Лијагин нада се да ће резултати гласања бити објављени до сутра у 15 сати.

“Мој задатак је да свима омогућим да се изјасне о својој будућности, пребројим гласове и о томе обавестим народ. Не знам шта ће се догодити, али мислим да ће бити као на Криму”, каже Роман Лијагин, председник Изборне комисије Доњецка.

Списак бирача стар је две године, резултати ће бити важећи без обзира на одзив, а на гласање није позван ниједан страни посматрач. Организатори најављују могућност и новог референдума до краја месеца. Грађани би се тада изјашњавали о евентуалном прикључењу Русији. Власти у Кијеву су саопштиле да би гласање у те две регије могло водити њиховом самоуништењу.

На истоку Украјине ни ноћас није било мирно. Жестока паљба чула се на ободима Славјанска који је и даље блокиран јединицима украјинске војске, јавио је Глас Русије. У штабу самоодбране речено је да је до пуцњаве дошло на контролном пункту код села Андрејевка.

Потпредседник руске владе Димитри Рогозин, после забране украјинских и румунских власти да прелети те земље, написао је на свом твитер налогу да ће следећи пут летети у бомбардеру, типа Тупољев 160. Ту његову изјаву критиковао је званични Букурешт.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *