Офанзива Кијева у Славјанску

Украјинске снаге покренуле велику акцију у циљу поновног заузимања Славјанска. Очевици кажу да се у граду јутрос чују пуцњава и експлозије. Срушена четири украјинска војна хеликоптера, један пилот мртав, не зна се судбина осталих.

Четврти украјински хеликоптер оборен над Славјанском, каже министар полиције Арсен Аваков, преноси РТ.

Од јутрос се борбе воде на ободима Славјанска, око контролних пунктова, кажу проруски активисти, а преноси Би-Би-Си.

Министар унутрашњих послова Украјине Арсен Аваков рекао је да су до сада срушена четири украјинска војна хеликоптера. Један пилот је мртав, један заробљен, а нема података о осталим члановима посаде, јавља Раша тудеј.

Неименовани саветник Авакова рекао је да не жели да коментарише наводе о акцији у Славјанску. Како каже, док се не заврши, нико неће говорити о томе. Аваков је, међутим, поручио грађанима Славјанска да не напуштају домове.

Проруски активисти широм истока Украјине данима држе под контролом бројне полицијске станице и зграде локалних управа.

Због све горе ситуације у том делу земље, вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов поново је декретом увео војну обавезу, укинуту крајем прошле године на основу закона који је предложио тадашњи председник Виктор Јанукович.

У међувремену, заменик генералног секретара НАТО Александер Вершбау рекао је да северно-атлантски савез више не може да гледа на Русију као на партнера, већ пре као противника – јавили су руски медији, позивајући се наАсошиејтед прес.

Вершбау, некадашњи амбасадор Сједињених Држава у Русији, изјавио је да је улога Москве у кризи у Украјини натерала НАТО да преиспита свој однос према Русији и да би Алијанса могла да мобилише додатне трупе ако се ситуација још погорша.

Један коментар

  1. Офанзива почела а Русија ћути да недобијемо нови Бљесак и Олују а у Украјини.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *