Наришкин: Спречити нове сукобе на основу поука из историjе

Српски и руски народ су се више пута заjедно борили за слободу и права и наша сарадња никада ниjе била под знаком питања, а сада jе наjважниjе да сачувамо свет од нових сукоба ослањаjући се на историjске поуке, поручио jе данас у Београду председник руске Државне думе Сергеj Наришкин.

Oтвараjући руско-српски округли сто “Историjа и поуке светских ратова”, Наришкин jе рекао да jе jедан од задатака Руског историjског друштва, коjе jе обновљено пре две године, проширивање сарадње Србиjе и Русиjе кроз важан елемент историjе наших земаља.

Наришкин, коjи данас и сутра борави у посети Србиjи, изразио jе захвалност на “искреном разговору” чланова руске делегациjе са посланицима и председницом Скупштине Србиjе Mаjом Гоjковић о питањима међудржавне сарадње, као и о узроцима кризе и ситуациjи у Украjини.
“Oни коjи не знаjу лекциjе светских ратова не поштуjу ни људска права”, указао jе председник руске Думе.

Oсврнувши се на ситуациjу у Украjини, он jе рекао да jе русофоно становништво сада на мети радикалних елемената, коjи искривљуjу историjу, не поштуjу људска права, дижу споменике нацистима…

Радикали су у Kиjеву организовали пуч и сада прете становништву на jугоистоку Украjине само због тога што зна своjу историjу и жели да говори своjим jезиком, рекао jе Наришкин.

Oн jе изразио захвалност српскоj jавности што од почетка дели ставове Руса у вези са догађаjима и дубоком кризом у Украjини.

Подсетивши да се у овоj години обележава 100-годишњица избиjања Првог светског рата, Наришкин jе констатовао да се у Србиjи веома негуjе сећање на таj рат, како на нивоу државе, тако и у jавности.
“Mеђутим, постоjи тенденциjа да се одговорност пренесе са агресора на жртве”, указао jе.

Према његовим речима, Србиjа и Русиjа су у jулу 1914. године предлагале вариjанте мирног решења тог сукоба, али се то ниjе прихватило, а касниjе се и прећутало, али постоjе документа о томе коjе ће руска делегациjа, како jе рекао, предати српским архивистима.

Oн jе казао и да Русиjа 1914. ниjе могла да поступи другачиjе него да стане на страну Србиjе.

Говорећи о агресиjи НATO против Jугославиjе 1999. године, Наришкин jе рекао да jе то потресло руски народ и да jе то “историjско сећање коjе никада неће бити заборављено”.

Живадин Jовановић, председник Београдског форума за свет равноправних и бивши министар спољних послова СРJ, оценио jе да посета руске делегациjе Србиjи продубљуjе вековно приjатељство, савезништво и разумевање две земље.

Oн jе указао да постоjе покушаjи ревизиjе светских ратова и да се то не сме дозволити.
Jовановић jе предложио да Руско историjско друштво формира представништво у Србиjи, са чим се Наришкин сложио.

На руско-српском округлом столу у Ректорату Београдског универзитета учествовали су броjни представници историjске науке, невладиних организациjа, политиколози и званичници Русиjе и Србиjе, уз присуство великог броjа руских и српских медиjа.

2 коментара

  1. Prosrpski mediji skoro nisu primetili posetu ovako visoke licnosti iz Rusije.
    Ni prosrpska Vlada.
    Interesantna je ova…Prosrbija
    Komunizam je ubio Boga u nama.
    Fasizam ubija Ruse u nama.
    A bez Boga i bez Rusa ,ni liciti na Srbe necemo.
    Nece to biti ni Prosrbi.

  2. Grofica Eston dodje izjljubi se sa Vrhovnim i…ode.Lepi File nikako da krene.
    Plasim se da nam ne bane i na slavu kod kumova.Voli covek Srbe i Srbiju,
    ali ocigledno nije upoznat sa onom: “svakog gosta za 3 dana dosta”.
    A,sudeci po medijskom tretmanu,siromah Nariskin nije ni doputovao u BGD.
    Em je samo predsednik ruske Drzavne dume, em je manje fotogenican.
    Danasnjoj Srbiji su interesantni samo mladi i lepi veberovci.Po mogucstvu
    sa naocarima,deluju inteligentnije .

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *