Лакше рањен губернатор Луганска

Пуцано на лидера “народног губернатора” Луганске области. Нови сукоби код Краматорска. Самопроглашене републике Доњецка и Луганска почеле су преговоре о уједињењу.

Како је пренео Итартас, Болотов је “на територији области” задобио прострелну рану, а његов живот није угрожен.

“Жив је и здрав, рањавање је било лакше”, рекао је Никитин, не прецизирајући какво је оружје употребљено.

Интерфакс наводи да је један од лидера “ЛНР” у приватној клиници, а да руководство самопрокламоване републике сматра да је атентат на Болотова одговор власти на референдум о статусу области, одржан 11 маја.

Болотов је јуче на митингу рекао да је “ЛНР” прогласила независност од Украјине.

“Изабрали смо сопствени пут независности од самовоље и крвавог диктата кијевске хунте, од фашизма и национализма, пут слободе, пут владавине закона”, истакао је Болотов.

У међувремену, близу Краматорска, нови окршај проруских снага и припадника украјинске националне гарде, саопштила је прес служба самопроглашене “Доњецке Народне Републике”, а за сада нема извештаја о погинулима или повређенима.

Проруске снаге онеспособиле су неколико оклопних возила украјинских оружаних снага, укључујући један оклопни транспортер, речено је у тој прес служби.

Раније данас, копредседник владе “Доњецке Народне Републике” Мирослав Руденко рекао је да је та самопроглашена република “на референдуму потврдила свој суверенитет”, као и да јој није потребно признање међународне заједнице већ “заиста независна држава”, а да је преурањено разматрати питање припајања Русији.

Руденко је у интервјуу летонској радио станици Балтком рекао да постоје Јужна Осетија и Абхазија “које је признало шест земаља” и Косово “које је признало 100 земаља”.

“Очигледно да је у питању пристрасно поступање. САД диктирају целом свету ко треба а ко не треба да буде признат. Оно што је повољно за САД, оне признају”, рекао је Руденко.

Руденко је додао да “ДНР” није потребно признање “међународне заједнице која је постала марионета САД”.

“Наравно, ми ћемо се обратити Русији поводом признања тог референдума”, рекао је он, додајући да је, међутим, приоритетан задатак “ослобађање југоистока Украјине од нацистичке окупације”.

Копредседник привремене владе “Доњецке Народне Републике” Денис Пушилин прочитао је јуче проглас у ком је од Русије затражено да размотри питање уласка “ДНР” у састав Руске Федерације.

Руска агенција подсећа да је Доњецка област формирана је 17. јула 1932. године, а у актуелним границама је од 1938. и простире се на 26.517,5 квадратних километара, са највећим градовима Маријупољем, Макејевком, Горловком, Краматорском, Славјанском.

Њен јужни део границе на истоку уједно је и државна граница Украјине са Русијом, а укупно има 4.343.900 становника.

Луганска (бивша Ворошиловска) област формирана је јуна 1938. године и заузима територију од 26.700 квадратних километара, са већим градовима Луганском, Алчевском, Красним Лучем, Лисичанском, Севернодоњецком и Стахановом, и са више од 2,2 милиона становника.

У међувремену је шеф немачке дипломатије Франк-Валтер Штајнмајер, по трећи пут од избијања кризе допутовао у Украјину како би помогао успостављању дијалога између владе у Кијеву и сепаратиста, после референдума и проглашења независности источних региона Доњецк и Луганск.

Штајнмајер се на кијевском аеродрому састао са украјинским премијером Арсенијем Јацењуком, пре него што је продужио за Одесу, луку на Црном мору која је била поприште сукоба између украјинских снага и побуњеника, пренео је Ројтерс.

Оценивши да је ситуација у неким деловима Украјине и даље опасна, Штајнмајер је нагласио да су предстојећи председнички избори у тој земљи од кључног значаја и додао да се нада да ће одзив бити велики.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *