Чижиков: За брзу реакциjу заслужан центар у Нишу

БEOГРAД – Заменик министра за ванредне ситуациjе Русиjе Eдуард Чижиков рекао jе да jе за брзу реакциjу руских тимова за спасавање, коjи су у Србиjу дошли пре свих других, наjвише заслужан Српско-руски хуманитарни центар, коjи се налази на аеродрому у Нишу.

“Постоjање таквог центра омогућава нам да добиjемо брже дозволе за слетање авиона с хуманитарном помоћи и спасиоцима”, рекао jе Чижиков у интервjуу за данашњу “Политику”.
“Добро jе што jе оваj центар благовремено створен и сматрам да га треба развиjати и спремати за хуманитарне интервенциjе на целом Балкану, а по потреби и у другим европским земљама”, рекао jе Чижиков и закључио да им то даjе могућност да у наjкраћем року буду тамо где jе наjпотребниjе.

У Србиjу су због поплава одмах, пре свих других, дошла два тима министарства за послове грађанске одбране, ванредне ситуациjе и ликвидациjе последица елементарних непогода Русиjе (MЧС Русиjе), где jе Чижиков главни воjни експерт.

Oн jе навео да jе 15. маjа поподне стигао захтев из Србиjе и да jе већ 16. маjа уjутро у Ниш стигло 79 људи и 12 комада технике, одакле су одмах пребачени у Oбреновац.
“Tог дана jе град почео да тоне под воду и она jе и даље надолазила. Било jе веома много људи по зградама, по крововима и у сарадњи с воjском, полициjом и жандармериjом почели смо да извлачимо и евакуишемо људе”, испричао jе он.

Kако jе истакао, координациjа српских надлежних служби била jе на веома високом нивоу, због чега се радило брзо и ефикасно.
“Руски спасиоци извукли су 2.262 људи, од чега 604 детета”, рекао jе Чижиков, коjи jе додао да су и мештани притекли у помоћ.
“Наши тимови помагали су у многим земљама и приликом цунамиjа у Jапану, земљотреса у Kини, у Jужноj Oсетиjи”, рекао jе Чижиков.

На питање новинара да ли су припадници MЧС дошли у Србиjу, као што круже гласине, да се боре против америчког “ХAAРП-а”, коjи jе наводно привукао велике облаке и изазвао кишу током 60 сати, Чижиков jе рекао да не зна шта jе то ХAAРП.

Припадници MЧС су дошли у Србиjу, како jе он рекао, по позиву српске владе и у складу са инструкциjама владе Русиjе да пруже помоћ у спасавању угроженог становништва.
“Зато, какав jе то ХAAРП, ниjе ми познато. Било би ми занимљиво да погледам и да сазнам шта jе то, нека га покажу”, рекао jе Чижиков.

С обзиром на неке критике у српскоj jавности да српска воjска не поседуjе довољно технике и да ниjе спремна за овакве сложене операциjе, Чижиков jе нагласио да jе њихов утисак да су српски тимови веома добро организовани и опремљени.
“…Приjатно смо се се изненадили када смо видели да jе у Србиjи понтонски воjни батаљон и да jе у веома добром стању. Kоришћени су и пливаjући транспортери руске производње, ПTС, што су веома добра средства”, рекао jе Чижиков.

2 коментара

  1. Brzo,efkasno,hrabro,snažno,ljudski i bez kalkulisanja,bez
    proračuna,preračuna,pružili ste pomoć u ljudstvu i tehnici
    Znali ste jedino da su vam prijatelji u velikoj nevolji,
    tako mogu reagovati samo ljudi velikog srca,velikog toplog
    srca,pokazali ste koliko ste veliki dobri ljudi.
    Ne znam kako vam se možemo odužiti,a u jedno budite sigurni
    nikada vas nećemo zaboraviti,i srca mog naroda su velika i topla i u njima ima mnogo mesta za vas za sav veliki Ruski narod.Zamolio bi gospodina Eduarda Čižikova da prenese vladi Rusije moju zahvalnost na pruženoj pomoći,i da joj
    ispriča kolika je velika ljubav mog srpskog naroda,za veliki narod bratske Rusije.—–milan

  2. Na pitanje da li su dosli da se bore protiv americkog HAARP-a novinar je dobio odgovarajuci odgovor. Ovaj covek nije amater.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *