Битка за Славјанск

Снаге самоодбране Славјанска повукле су се у град, после борби на контролним пунктовима око града. Градоначелник Доњецка присталицама федерализације предао кључеве од зграде извршног комитета. У Одеси и даље напето. Александар Турчинов признао да многи на истоку земље желе федерализацију.

Жестоке борбе код Славјанска на истоку Украјине. У пуцњави на контролном пункту у предграђу Славјанска, једна жена је погинула, 11 особа је повређено, јавља Раша тудеј.

Министар унутрашњих послова Арсен Аваков потврдио је да су власти у Кијеву поново покренуле офанзиву како би сломиле отпор проруских активиста. Додао је да је у досадашњим борбама осам војника рањено.

“Они ратују против нас, нападају нашу територију. Моја мисија је да елиминишемо терористе”, рекао је Аваков.

Аваков је навео и да украјинске снаге које стежу обруч око Славјанска избегавају да пуцају на цивиле. “Наша једина тактика је да мало помало напредујемо према центру Славјанска”, где су се у градској скупштини и згради државне безбедности забарикадирали побуњеници, навео је Аваков.

Извештач Раша тудеја јавља да су ракете испаљене код телевизијског центра близу Славјанска, кога држи украјинска војска.

Побуњеници су за АФП рекли да се на јужном улазу у град такође одвијају борбе, у којима војска Украјине користи хеликоптере и ракете.

Према наводима Итерфакса, снаге локалне самооодбране повукле су се у град после борби у оближњим селима Андрејевка и Семјоновка.

Градоначелник Доњецка Александар Лукјанченко добровољно је присталицама федерализације предао овлашћења и кључеве од зграде извршног комитета, рекао је за РИА Новости представник прес-службе Доњецке Народне Републике.

“Власт прелази у народне руке и зато су и предати кључеви (зграде извршног комитета). Дошли су мирни људи и понудили предају овлашћења. Човек је то и урадио. Све се одиграло сасвим мирно”, саопштено је у прес-службe.

Заменик руководиоца Народне војске Донбаса Сергеј Циплаков рекао је телефоном за РИА Новости да се “сада цели Доњецк узима под контролу са свим административним зградама”.

“Сада сви прелазе на нашу страну и само армија и терористи из ‘Десног сектора’ могу још правити провокације и масакре”, рекао је Циплаков.

Присталице федерализације раније су заузеле зграде војног тужилаштва Доњецка и Лењинског регионалног извршног комитета, а како је истакнуто у прес-служби, нико није пружао отпор.

Представници самопрокламоване Донњецке Народне Републике тврде да “снаге самоодбране” контролишу све објекте и у Славјанску, Краматорску и Грушковки, преноси Итартас.

И сам в. д. председника Украјине Александар Турчинов је признао да многи Украјинци у источним регионима желе федерализацију земље.

У интервјуу за Канал 5, Турчинов је рекао да се ситуација у Доњецку и Луганску драстично разликује од ситуације у другим украјинским регионима, пренела је руска агенција Итартас.

“Будимо искрени, народ који живи у тим регионима подржава оне који су за федерализацију, што знатно компликује насилну операцију”, рекао је Турчинов.

На ободима Славјанска борби нема и ноћ је протекла мирно, пренела је РИА Новости.

Напето је у Одеси, граду на истоку Украјине, где су у недељу проруски активисти заузели седиште полиције, а потом се, синоћ, на улицама окупиле и хиљаде присталица украјинских власти.

Јуче је више од 2.000 припадника проруских снага напало седиште полиције у Одеси, где је у петак погинуло 40 људи, углавном из проруског табора.

Под притиском напада полиција је у недељу пустила оне које је ухапсила у петак, после сукоба проруских снага и присталица јединствене Украјине.

Потом су се синоћ испред седишта полиције окупиле и присталице власти у Кијеву, међу којима је било око 50 припадника националистичког паравојног покрета “Десни сектор”. Они су узвикивали “Одеса у Украјини!”, “Слава Украјини!” и певали химну.

После тога отишли су до изгореле зграде Дома синдиката, где је у пожару у петак страдало око 40 људи. Тамо су развили украјинску заставу.

Немачка канцеларка Ангела Меркел синоћ је, после разговора с председиком Русије Владимиром Путином, изјавила да ће под покровитељством ОЕБС-а у среду о Украјини разговарати председник Русије Владимир Путин и министар спољних послова Швајцарске и председавајући ОЕБС-а Дидије Буркхалтер.

Москва је после разговора саопштила да је Путин нагласио да је неопходно успоставити директан дијалог власти у Кијеву и представника југоисточних украјинских региона, где проруски активисти организују побуну.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *