Украјинске снаге упале на аеродром у Краматорску

Током акције, украјински “сухој Су-27” пуцао је на проруске снаге. Како јављаРаша тудеј, најмање четири особе су убијене а две повређене.

Акција је уследилa пошто су тенкови и друга самоходна оружја примећени, током ноћи, на прилазима Славјанску и Краматорску, а у једној војној колони стручњаци су приметили ракетне системе типа “град”.

Власти Украјине су саопштиле да се у Славјанску налази руска 45. ваздушно-десантна дивизија. Ипак, портпарол Кремља Дмитриј Песков саопштио је да нема руског војног присуства у Украјини.

У међувремену је Итартас пренео да је код Краматорска оборен украјински војни авион. Унутар базе су се чули пуцњи док су проруски активисти прилазили њеној главној капији. Међутим, нема извештаја о жртвама.

Олександар Турчинов је у саопштењу навео да се аеродром у Краматорску налази под контролом украјинских снага. Након тога, акције су утихнуле, а украјинске власи и представници проруских демонстраната почели су преговоре.

Акције су уследиле након обраћања Турчинова у парламенту када је објавио да је на северу Доњецке области покренута “антитерористичка операција”.

“Биће реализована у фазама и на уравнотежен и одговоран начин”, рекао је Турчинов и истакао да је циљ да се заштите грађани Украјине.

Турчинов је оптужио Русију да гаји “бруталне планове” за дестабилизацију југоистока Украјине тиме што, како је навео, подржава “сепаратистичке милитанте”.

Министар спољних послова Русије Сергеј Лавров изјавио је да Москва оштро осуђује најновије потезе украјинских власти и захтева од Кијева да престане да шаље такозване безбедносне снаге на исток Украјине, будући да се то противи одредбама међународног права.

Председник Русије Владимир Путин рекао је генералном секретару УН Бан Кимуну да Москва очекује од УН да осуде насилну акцију Кијева на југоистоку Украјине.

Путин је у телефонском разговору са Баном изразио забринутост због покретања војне офанзиве и наглог погоршања ситуације, саопштено је из Кремља.

Путин је посебно истакао да од УН и међународне заједнице очекује осуду “нелегалних” акција у Украјини.

Огласила се и Бела кућа која је саопштила да војна акција Украјине против проруских сепаратиста на истоку земље није пожељна опција, али је истакла да је украјинска влада морала да реагује на оно што је Вашингтон назвао неодрживом ситуацијом.

Портпарол Беле куће Џеј Карни рекао је да је украјинска влада морала да реагује због своје одговорности да очува закон и ред.

У међувремену, националисти украјинске групе Десни сектор упали су у седиште Комунистичке партије у североисточном граду Суми и претукли секретара регионалног комитета Валерија Сирјаченка.

Раније су припадници Десног сектора провалили у седиште КП у западном граду Ровно, пренела је Раша тудеј.

Неидентификоване особе запалиле су зграду локалне администрације у селу Андреевка, у предграђу источног украјинског града Славјанска, рекао је заРИА Новости представник градског већа Славјанска.

Проруски активисти наставили су да контролишу градско веће и полицијско седиште у Горловки, али и да у десетак градова Доњецке, Луговске и Харковске области блокирају државне институције.

Из Кијева стиже вест да је посланик и председнички кандидат Олег Царјов, када је касно синоћ изашао из телевизијског студија канала ИТЦВ у Кијеву, брутално претучен, јавила је агенција Итартас, преноси Танјуг.

Царјов је новинарима рекао да неће повући кандидатуру на председничким изборима ни под каквим околностима, чак ни под физичким претњама.

Украјински медији преносе да су другог кандидата на изборима Михаила Допкина, који је такође учествовао у емисији ИТЦВ, испред телевизије нападачи посули зеленом бојом и брашном. Допкин је кандидат Партије региона.

На опасност националистичке реторике и угрожавање људских права у Украјини упозориле су и Уједињене нације.

Тај проблем има посебан значај сада када се Украјина приближава председничким изборима, планираним за 25. мај, навео је у извештају о поштовању људских права у Украјини помоћник генералног секретара УН за људска права Иван Шимоновић, пренео је Итартас.

УН позива украјинску владу да усвоји законодавне акте о етничким мањинама, посебно о њиховим језичким правима, уз широко консултовање свих заинтересованих страна, као и уз коришћење одговарајућих међународних и регионалних стандарда о поштовању људских права.

Руска Федерална служба за миграције саопштила је да је досад издала око 160.000 руских пасоша грађанима полуострва Крим, док је истовремено одобрила захтеве готово четврт милиона Кримљана за добијање руског држављанства.

Крим има проблеме са водоснабдевањем, саопштавају тамошње власти. Украјина је смањила испоруке воде Криму чак 12 пута у односу на досадашње уобичајено водоснабдевање.

Према писању Гласа Русије, Крим сада од Украјине добија тек 5,5 кубних метара воде у секунди, док норма износи око 70 кубних метара у секунди.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *