Удовички: Први пут усаглашавање мера свих министарстава

Mере коjе ће доносити нова влада први пут ће пратити механизам усаглашавања различитих министарстава, коjи треба да побољша функционисање државе, изjавила jе данас министарка државне управе и локалне самоуправе, уjедно и потпредседница владе задужена за модернизациjу Kори Удовички. 

“Почињемо од тога да се уводи Секретариjат за jавне политике”, рекла jе она за РTС и додала да су “грађани одавно приметили, а поготово привреда, да у нашоj држави нисмо имали одговараjуће механизме да лева рука стварно зна шта ради десна и да то буде искоординирано, што jе наслеђе из jако дугог периода.

Удовички jе наjавила и да ће се “кренути са средњорочним планирањем коjе треба да интегрише оних 200 стратегиjа” коjе су већ донеле претходне владе и “када их саберете не би наше три државе могле то да испуне”.

Имаћемо тело коjе jе овлашсћено да води процес договарања и усаглашавања, као државно-службенички систем, не политички, рекла jе она и обjаснила да ће нови секретариjат моћи да подржи “постављање средњорочних циљева, а с друге стране ће доносити правила процедуре коjе нас тераjу да се усклађуjемо”.

Говорећи о односима са другим члановима владе, она jе обjаснила да jе изабрана за потпредседницу да би могла да буде координатор са ауторитетом.Сваки министар има своjу надлежност, али jе важно да ће убудуће, кад доноси предлог или одлуку, она бити усаглашена са другима, пре свега са могућностима буџета, па ће посао новог тела увек бити уз Mинистарство финансиjа, рекла jе Удовички.

Истичући да су мере коjе jе наjавио премиjер врло важне и врло хитне, она jе рекла да jе већ била у влади коjа jе морала да донесе сличне болне мере “али jе напор био потрошен, резултати исцурели jер ниjе постоjао механизам да оно што jе урађено има координисане делове”.

На питање да прокоментарише критике да експозе премиjера нема приоритета, она jе одговорила да су приоритети ту, а у временском смислу су два наjхитниjа.
“Tо су фискална консолидациjа коjа почиње, нажалост, од линеарног смањења зарада у jавном сектору за 10 одсто, а други jе пакет закона коjи треба да омогући да се крене у даље реструктурирање привреде, пре свега jавних предузећа, како би се створили услови да привреда почне боље да послуjе”, обjаснила jе Удовички.

Упитана шта очекуjе у вези са пензиjама, с обзиром на то да су се она и министар Kрстић залагали за смањивање пензиjа, али jе премиjер одлучио да се то одложи, бар до краjа године, она jе рекла да jе циљ “да урадимо све што можемо”, “да би све ово друго могло да се ради мало темељниjе, без да нам jе вода до носа”.

Један коментар

  1. Треба дозволити Новој влади да покаже шта може да уради!
    Видеће се већ у прва два месеца!

    Ваљало би да се једно раскрсти са лопужама, сецикесама и бирокртијом…као и се већ једном уведу нормална поштена правила и да се планира средњорочно дугорочно и да се примањују одлуке на време и без изузетка!

    Ако буду поштовали Устав Србије , имаће шансу да покрену Србију!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *