Симић: И закаснело признање НАТО-а је важно

Признање НАТО-а да је Србија бомбардована без сагласности Савета безбедности Уједињених нација показује да постоји потреба највећих сила које противправно делују, да своја деловања преиспитују и ревидирају, оцењује професор ФПН-а Драган Симић.

Професор Факултета политичких наука сматра да је добро што се признање догодило, чак и накнадно, иако је то нешто што смо ми већ знали.

“То је очигледно и за многе људе у НАТО-у и за многе људе на Западу који често то кажу изван јавности. Али важно је да НАТО то преиспитује. И закаснело признање има значај”, рекао је Симић, гостујући у Дневнику РТС-а.

“Овај случај потврђује да у међународним односима, када је реч о деловању најснажнијих субјеката, највећих сила, свима је стало да када почине нешто што је противправно, што је злочин против цивила, против народа, постоји потреба тих држава да касније то преиспитују и ревидирају”, навео је Симић.

Изјаву Герхард Шредера и других државника објашањава као потребу да се дође на ниво моралног деловања, а то је, како каже, утицало да се после 15 година разговара о ономе што се дешавало 1999. године.

Симић сматра да је политичка воља кључна како би се помогло ономе ко је био жртва неке акције.

Коментаришући будуће кораке Србије и могућност покретања овог питања пред међународним судовима, Симић оцењује да постоји правни основ.

“Ипак, као политиколог, ја сам склонији томе да се на друге деликатније, политичке, дипломатске начине ради, да се скреће пажња”, рекао је Симић.

Додао је да смо ми сами дужни да указујемо на то што се догодило, јер нико са стране не може да ради уместо нас. Симић каже и да га чуди што ово питање у нашој земљи до сада није покретано на највишем политичком нивоу.

Професор ФПН-а је подсетио на примере да су велике силе покушавале да материјално надоместе штету, иако речима никада нису признале прекршај.

Тако су САД након бомбардовања и разарања Немачке кроз Маршалов план и милијарде долара дигле на ноге немачку економију. Потом, упркос страшном сукобу са Јапаном, под америчким кишобраним Јапан је фасцинантно развио економију, подсећа Симић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *