“Пала” и градска скупштина у Доњецку

Проруски активисти заузели зграду градске скупштине у Доњецку. У Славјанск ушли оклопни транспортери са руским заставама. Нагло заоштравање сукоба ставља Украјину на ивицу грађанског рата, каже Владимир Путин.

Двадесетак наоружаних проруских активиста заузело је зграду градске скупштине у Доњецку, саопштила је портпаролка градске власти, преносиРојтерс.

Активисти су били наоружани, али за сада нису имали никакве захтеве.

У Славјанск је, у међувремену, ушло пет оклопних транспортера са руским заставама, јавио је Ројтерс, док Раша тудеј наводи да су у питању украјинске јединице које су промениле страну.

Украјинска војска покренула је јуче “антитерористичке акције” против проруске “народне милиције” на југоистоку земље, где су у борбама за војни аеродром код Краматорска погинули четворица “милиционера”, а рањени су још четворица, преноси Танјуг.

Активисти “народне милиције” саопштили су да су спремни да бране улазе у Краматорск који су надлетали украјински војни авиони и хеликоптери.

Већина медијских информација са лица места базира се на изјавама неименованих сведока који су помињали још жртава, а према њиховим тврдњама један авион украјинске армије оборен је изнад Краматорска, док су у нападу на аеродром учествовали плаћеници америчког “Блеквотерса”.

Заменик украјинског премијера Виталиј Јарема изјавио је да су у Славјанску и Краматорску примећени припадници 45. ваздушно-десантне дивизије руске армије, који су појачали проруску “народну милицију” у овим градовима.

Председник Русије Владимир Путин рекао је генералном секретару УН Бан Кимуну да су потези Кијева противуставни и да очекује да ће и Уједињене нације и светске силе објавити јасну осуду Кијева.

О кризи на југоистоку Украјине Путин је телефоном разговарао и са немачком канцеларком Ангелом Меркел. Како наводи руска агенција Итартас, Путин је рекао да нагло заоштравање сукоба ставља Украјину, у суштини, на ивицу грађанског рата.

Огласила се и Бела кућа – Вашингтон ће настојати да убеди Москву да смири ситуацију.

Група војних посматрача ОЕБС-а стигла је синоћ у Сумску област на североистоку Украјине, а данас ће посетити суседну Харковску област, пренеле су руске агенције, позивајући се на саопштење сумске обласне администрације.

У групи су шест посматрача из Белгије, Холандије, Луксембурга, Грузије, Чешке и Шведске.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *