Нови сукоби на Мајдану

На централном кијевском Тргу независности синоћ је избила масовна туча. Украјински медији преносе да су се чули пуцњеви и експлозије, као и да има повређених. Владимир Путин негира присуство руских снага на истоку Украјине и упозорава да би нове америчке и европске санкције могле да утичу на западне енергетске компаније у Русији.

Сведоци сукоба на Тргу независности (Мајдану) описали су да је више од сто људи, наводно припадника крајње десничарске странке УНА, носило запаљене бакље ходајући према Мајдану да би одали почаст жртвама тромесечних антивладиних протеста на том тргу, јавља Раша тудеј.

На тргу су их, међутим, дочекали припадници самоодбране Мајдана и блокирали им даље напредовање, па је избила масовна туча.

Десничари су, према наводима сведока, у тој тучи користили и сузавац, петарде и шок-пиштоље, а многи су са собом носили палице и мотке. Украјински медији преносе и да има повређених.

Један од шатора на Мајдану се запалио, али је ватра брзо угашена. Сведоци су навели да је на трг стигла и хитна помоћ.

Припадници самоодбране су на крају допустили пролазак групе десничара, који су кренули даље према украјинском парламенту, известиле су локалне телевизијске станице.

Председник Русије Владимир Путин рекао је да руских снага нема на истоку Украјине. После састанка са председницима Белорусије и Казахстана у Минску, Путин је изјавио да у Украјини нема ни руских инструктора, ни специјалних јединица, ни руских војника.

Руски председник је рекао да се нада да ће ускоро бити ослобођени посматрачи Организације за европску безбедност и сарадњу, који су од петка заробљени на истоку Украјине.

Путиново упозорење Западу

Путин каже да Русија не види потребу да узврати Западу контрасанкцијама. Ипак, напомиње да би, у случају да Запад настави да јој уводи санкције, Москва могла да размисли о томе како раде западне компаније у Руској Федерацији, посебно у кључним секторима привреде као што је енергетика.

О украјинској кризи расправљало се и у Савету безбедности Уједињених нација.

Амбасадор Русије у УН Виталиј Чуркин поручује да најважнији део посла на смиривању ситуације треба да обави влада у Кијеву.

“Што се тиче ОЕБС-ових посматрача – њих је звао Кијев и он је одговоран за њихову безбедност. Како можете да пошаљете аутобус пун таквих људи у област коју контролишу самоодбрамбене снаге и то без докумената који доказују њихов статус. Да ли је то провокација или глупост владе у Кијеву? Ми чинимо све што можемо да те посматраче ослободимо”, истакао је Чуркин.

Са друге стране, амбасадор Украјине у УН Јуриј Сергејев тврди да Русија није учинила ништа када је реч о споразуму из Женеве о смиривању ситуације.

“Русија тражи нове начине да дестабилизује регион тиме што њени агенти изводе бројне оружане провокације. Кад год Русија каже да украјинска влада покушава да примењује силу против мирољубиве украјинске популације – то је лаж”, узвратио је Сергејев.

Напетост на истоку Украјине не попушта. Проруски демонстранти у Луганску јуче су заузели зграде локалне админстрације, телевизије и канцеларију тужиоца.

Вршилац дужности председника Украјине Олександар Турчинов оптужује полицијске снаге на истоку земље за неактивност, беспомоћност и “у неким случајевима криминално издајство”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *