MИ-6 против слања трупа у Украјину

Британски обавештајци против слања трупа у Украјину. Џозеф Бајден рекао украјинским парламентарцима да Вашингтон подржава Украјину у одупирању “понижавајућим претњама”. Референдум о статусу Луганска у две фазе.

Шефови британских обавештајних агенција упозорили су премијера Велике Британије Дејвида Камерона да било каква војна војна интервенција Британије или Запада у Украјини носи ризик да прерасте у прави рат са Русијом, пренели су руски медији писање британске штампе.

Један неименовани извор је открио да је директор обавештајне агенције МИ-6 Камерону рекао да руски председник Владимир Путин неће стајати “мирно по страни” уколико Запад пошаље војне снаге да помогну украјинској влади, пренео је Глас Русије.

“Основна порука јесте да због Украјине не вреди започињати трећи светски рат”, навео је поменути извор.

Према наводима листа Дејли мирор, Украјином су последње време патролирале ненаоружане групе британских обавештајаца и пратили дешавања на граничним прелазима и градовима у којима је најјаче проруско расположење, како би “разјаснили Путинове намере”.

Некадашњи кандидат за председника Сједињених Држава Боб Дол изјавио је данас да би САД требало у Украјину да пошаљу оружје, укључујући тенкове, како би помогле тој земљи да пружи отпор акцијама Русије на својој територији.

Потпредседник САД Џозеф Бајден поручиo је украјинским парламентарцима, са којима се састао на почетку своје дводневне посете Кијеву, да је пред њима историјска прилика да изграде уједињену Украјину, јавља АП, преноси Танјуг.

Бајден је додао да ће председнички избори заказани за 25. мај бити најважнији у историји Украјине, као и да је Вашингтон спреман да помогне у њиховом одржавању.

Разговарајући о економији, амерички потпредседник је истакао да су САД спремне да помогну украјинској привреди, уз упозорење да они прво морају да се ухвате укоштац са “раком ендемске корупције”.

Бајден је додао и да нема разлога да Украјина не постигне енергетску независност, уместо да зависи од руских енергената, али је истакао и да ће за то бити потребно неко време.

Лидер украјинске партије УДАР Виталиј Кличко је данас током сусрета са Бајденом затражио да САД уведу нове, јаче санкције против Русије, саопштено је на сајту те партије.

“Запад мора одмах да уведе жестоке санкције против Русије. Оне морају да обухвате све секторе економије и да истински заболе”, изјавио је Кличко, а пренео Глас Русије.

У међувремену, проруски активисти одлучили су да се у Луганској области на истоку Украјине на граници са Русијом одржи референдум о статусу региона у две фазе, јавиле су украјинске и руске агенције.

На референдуму предвиђеном за 11. мај биће постављено питање о задржавању досадашњег статуса области или о њеној аутономији, а 18. маја житељи области опредељиваће се да ли су за независну државу или за улазак у састав Русије, наводи УНН.

Итартас подсећа да су у насељима код Луганска одржани народни скупови на којима су се одређивала референдумска питања. Изабран је и “народни губернатор” Валериј Болотов.

Укринформ преноси саопштење Главног тужилаштва Украјине да неодобрени митинзи и позиви на локалне референдуме имају сепаратистички карактер и да ће бити предмет истражног поступка.

Украјински председнички кандидат Олег Царев тврди да су прелазне власти његове земље понудиле члановима расформиране елитне полиције Беркут 200.000 долара да се врате на дужност, јавља Глас Русије, преносећи листМосковски комсомолетс.

“Они се неће вратити. Понуђене су им велике паре… између 100.000 и 200.000 долара”, рекао је он.

Царев, политичар кога су прелазне власти у Кијеву оптужиле за сепаратизам, истакао је да они нису успели да “намаме новцем” бивше припаднике Беркута.

Лидеру кримских Татара Мустафи Ђемиљеву забрањен је на пет година улазак на ово украјинско полуострво припојено Русији у марту, објавила је скупштина Татара Крима, Меџлис.

Када је јутрос одлазио са Крима у Кијев, њему су службеници на граници уручили документ у коме пише да му је забрањен улазак у Руску Федерацију до 19. априла 2019. године, рекла је агенцији Франс прес једна представница те мањине.

Један коментар

  1. sekulić vidosav

    Gde se to gospodin Bajden zaputio nije ti ovo Srbija da vršljaš i ubijaš narod .Neće te dugo to je sigurno.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *