Мало је превише

Милорад Вучелић, главни уредник

Према нама је судбина дубоко неправедна. Да се за ову прилику осврнемо само на географију и традицију. Да се географски граничимо са Русијом, сада би нам било лако, баш као што је Украјинцима. Прво би глатко одбили око 23 милијарде долара руске помоћи годишње. Био би то прави гест који би у ЕУ умели да цене. То је показала и Америка јер је прецизно избројала да су на Украјинце у последњих четврт века потрошили скоро пет милијарди долара.

Да смо им ближи, и  ми бисмо, по украјинском рецепту, ушли у директну конфронтацију с Русијом. Баш као и Црна Гора, и ми бисмо резолутно захтевали пријем у НАТО. Забранили бисмо руски језик и отпочели отворену дискриминацију свих Руса.

Због наше удаљености од руских граница, и мањка Руса, ми овакву прилику немамо. Крајње неправедно. Што је још горе, не испуњавамо ни други услов, јер немамо, за разлику од Украјинаца, никакву фашистичку или нацистичку традицију, немамо никакав антисемитски покрет, нити ту традицију званично славимо или афирмишемо. Нико наш не остави кости јуришајући са трупама Вермахта на Стаљинград. Сада вам је већ јасно о каквој је судбинској неправди и хендикепу реч. Јер, сада је неопозиво и дефинитивно то јасно – ми немамо прилике ни основа да се озбиљно конфронтирамо па и заратимо са Русијом.

Да нам сплетом несрећних околности ово није онемогућено, и да нам је пружена прилика, дошао би, не само у Кијев, него и поново у Београд, сам амерички потпредседник Џо Бајден и обећао би нам читавих 50 милиона долара! Еј, 50 милиона долара! Шта би се све код нас дало урадити са оволиким парама, не можемо ни да замислимо. Америчка помоћ Србији се овако своди само на финансирање бројних невладиних антисрпских организација и њихову сталну бојеву готовост, понеки џип, и један гумени чамац.

Али није за нас баш све изгубљено јер ако не можемо да заратимо са Русијом и извршимо насилну дискриминацију Руса због наречених објективних околности, ми бар можемо да осујетимо изградњу Јужног тока кроз Србију, или га нашим активним игнорисањем можда преусмеримо на Румунију.

Али, реално, шта ми за то можемо добити од Америке? Ако су Украјинцима и оноликој Украјини за антируско ратовање дали 50,  ми можда можемо закучити једва десетак милиона и ни долар више. То је та вековна неправда коју ми морамо да подносимо.

[restrictedarea]

Али, мало смо се залетели када смо рекли да у Србији нема живе традиције антисемитизма. Недавно је наш најстарији дневни лист „Политика“ у свом  Културном додатку указао на антисемитску идеолошко-политичку позадину књиге Небојше Васовића „Зар опет о Кишу?“ Прво се у  нападачком тексту професора Тихомира Брајовића  на поменуту књигу, у контекст  антисемитизма, „без икаквог личног удела“ и без иједног разумног разлога, насилно и потказивачки, смештају Награда „Никола Милошевић“ и професор Мило Ломпар као председник жирија. Затим „Политика“ одбија да објави његов одговор, наводно због дужине текста и његовог непристајања да га скрати. А реч је, у ствари, о доследности у бројним нападима на овог аутора, нападима због његовог „неодступног заговарања српског становишта у нашој културној политици“. Ломпар основано пита „Политику“: „Да ли је на делу тежња да српско становиште подведемо под антисемитизам?“

Читаоци „Печата“ могли су се о томе подробно информисати читајући Ломпаров текст у броју од 11. априла ове године. Аргументовано су отворена питања обнове „јавног политичког потказивања“, „медијског линча“ и духа „денунцијације“, забране одржавања и политички мотивисаног отказивања већ заказаних трибина о књизи од „Политике“ оптуженој за антисемитизам. Постављена су начелна питања о „актуелној културној оријентацији ¸Политике‘“. Указано је на појаве „националне дискриминације“ самог Ломпара преко објављивања писама читалаца. Зачуђујуће је што је ту изостала жестока реакција главне уреднице Љиљане Смајловић, која је иначе више него хиперсензибилна, бар ми у „Печату“ знамо, када су такве појаве у питању. Указано је и на својеврсно поимање полемичке равноправности „Политике“ кроз правило пет на једног.

Ломпар је написао и следеће: „Тако изгледа свет у коме је за главног уредника ¸Политике‘ – у свим владама наших националних странака, ваљда као гарант неких интереса значајнијих од страначких и националних – постављена особа лишена свести о култури“.

Ниједан од ових наведених, ни других проблема није завредео било какав одговор „Политике“ или бар уреднице њеног Културног додатка. „Политика“ се одлучила за потпуну дискриминацију професора Ломпара, па и „Печата“, баш као и пре тога „Српског књижевног листа“ у којем је Мило Ломпар објавио ставове које је Брајовић политички и идеолошки потказао на страницама најстаријег дневног листа. „Културно-политичка акција ¸Политике‘“ је демонстрација познате матрице по којој треба потегнути најтеже дисквалификације, а пре свега ону о антисемитизму, па затим уз лажни изговор забранити одговор нападнутом, а онда све што он чини прећутати, игнорисати, минимализовати и не одазвати се уопште на битна и важна питања и проблеме. То је прави начин да се осујети критичка јавност и да се онемогући да у фокус јавног интереса дођу централне националне теме наше културе а посебно не она о  српском становишту.

Могло би се можда закључити да је ту реч о некој посебној врсти неодговорне доследности. Али није тако. Прави доказ да није реч о поменутој доследности јесте све оно што се дешавало око извесног Иштвана Каића и његовог текста „Трећи метак Бранке Прпе“ објављеног у „Политици“. Ту се није штедело на простору и карактерима. Ту није било скраћивања. Када су светлости и сенке  другосрбијанских и „сабљарских“ унутрашњих спорења и сукоба у питању, „Политика“ не жали простор. То мора постати централна национална тема. Ту има места за читаве досијее из којих се може доћи до драгоцених сазнања о „веридбама са једном нашом познатом уметницом“ или о сексуалном или љубавном „тадашњем партнерству“. Ту се, у непосредној вези са Миланом Веруовићем и Бранком Прпом,  на карактеристичан начин, помиње и „трећи метак“ . Наравно, ту је и „политичка позадина“ и „легализам“ у опаком или поспрдно циничном контексту.

И тек сада разумемо зашто у „Политици“ нема простора за нескраћеног Мила Ломпара и све друге битне овде поменуте теме које се игноришу и избегавају. На тај начин се и Ломпаровом екскомуникацијом поставља рампа другим тобожњим екскомуникацијама  („Екскомуникација Иштвана Каића“) и брани  „оно парче слободне територије које данас штитимо овде у ¸Политици‘“, како би то рекла главна уредница ових новина.

Када је реч о „трећем метку“, више је него занимљиво и у вези с тим значајно размотрити и појам кредибилности. Новим  изливањем другосрбијанства на магистрални српски пут, и покушајем да се од тога направи наше централно питање, најнекредибилнији сведоци постају Веруовић, који је „примио“ метак приликом Ђинђићевог убиства, и Бранка Прпа, која је била непосредно уз Ћурувију када је убијен и која је „примила“ ударац у главу.

Мало је превише, чак и за овако залуђену и слуђену земљу.

[/restrictedarea]

12 коментара

  1. Mozemo mi nauditi Rusiji. Prestat ce mo izvoziti nase proizvode ,bezcarinski, bez kojih ne moze Rusko trziste?! Napasti ce mo Ruske navijace kao u Poljskoj na EP, lani…. Nije bitno da ce mo mi pretrpiti stetu, nego da se SVIDIMO, americi. Moramo se “udati”..

  2. Gospodine Vučeliću,
    Da se Vi ipak niste zaletili,
    ja mislim da će Srbija tek objaviti rat Rusiji !?
    Kad gospođa trilateralka preuzme vlast, pada NIS, Jorogas, Južni tok itd.itd.itd.

  3. Cudnu su nam Muckalica Republiku napravili…u zadnjih 100 godina.
    Na grbu Kruna,u stvarnosti Nije,Republika sa Kraljem ,kao u kucnom pritvoru,…mada,treba i za jedno i za drugo,pitati Engleze…
    Jugoslavija nam je u dusi,silom,Crvena petokraka u srcu…milom,
    Zuta petokraka,jos nije na zastavi,(JESTE BRISELSKOJ I NOVOSADSKOJ)…ali nam je cakijom urezuju na celo,malo po malo…
    Crkvu su nam pretvorili u niskobudzetnu NVO,jos gore,crkvu “za po kuci”,ili “za svadbe i sahrane”…
    navlace nam medijski mrak na oci,kao crnu krpu osudjeniku,pred streljanje,ili vesanje…
    tako i Ruse u svojim kucama,po Ukrajini,nazivaju teroristima,ovi “nasi” mediji…koji slusaju one medije,koji su i Srbe u svojim kucama po Kosmetu,Hrvatskoj,Bosni…nazivali teroristima.
    Muckalica Republika je jedna od retkih u svetu gde kada dajes oglas za prodaju stana,pa ako ima zgrada lift,navodis,LIFT RADI?!
    Nesto sto je normalno,kod nas nije normalno.
    Nenormalno je da radi.
    Tako i Vlast,mesecima nam najavljuje Vladu,ili supervladu…uz odlucnu napomenu,imamo Vladu…VLADA RADI,pohitace mediji u svet.
    I JEDNO I DRUGO,IZAZIVA SMEH.
    Posto ne radim za pare,ne mogu reci “Kosovo je izgubljeno”,ali skrecem paznju da je Republika Srpska,BOG NA ZAMLJI ZA SVE SRBE,i da se iz Beograda,od Bosne ne pravi Drzava,a od Republike Srpske,BEOGRADSKA MUCKALICA!Da vam ne padne na pamet!!!

    • Pre nekoliko dana imali smo UZASNU izjavu Dobrice Cosica da je “Kosovo izgubljeno”???Ko ga je to pitao,zasto je to rekao,zasto nas ubija u pojam…ostaje tajna,ali je to POTPUNO NEPRIHVATLJIVO I STETNO.
      Cak da je istina,ne moze se tako govoriti.NIJE ETICKI!!!
      Rezolucija 1244 mozda jeste predvidela i Jarinje i sve,ALI JE PREDVIDELA I SRPSKI KONTIGENT MILICIJE,gde je on?
      Danas srpska vlast slavi NATO CIZMU,a R-1244,govori i o SRPSKOJ CIZMI.Gde je???
      GODINU DANA POSLE BRISELSKOG SPORAZUMA,SVE JE FORMIRANO,OSIM ZAJEDNICE SRPSKIH OPSTINA…I BEOGRAD CUTI???
      Beograd kaze,”Srbija je u sigurnim rukama”???
      Danas Vesna Pesic kaze da ce Vucic smeniti Dodika ali da nece razvijati uspesnu BiH…
      Ona (NARAVNO)brine za BIH a ne za Republiku Srpsku.
      Za to je placena.
      Posto je to ono sto sam gore naveo,iz straha od predstojecih PRVIH diplomatskih dogadjaja,jer nam PRVO dolazi Eston,(ETO SANSE DA SE ZAMERIMO RUSIMA U IZJAVI NASE VLAST)a Vucic PRVO odlazi u Sarajevo,(ETO SANSE DA SE ZAMERIMO REPUBLICI SRPSKOJ),zelim da napomenem,da Srbija nema ceka da se stidi,neka od Izetbegovica trazi da se MUSLIMANI PROCESUIRAJU ZA RATNE ZLOCINE,neka se NJIHOVA Federacija ucini funkcionalnom a da RS ostave na miru.Vucic moze da smenjuje koga hoce,ali NE SME DA NENESE STETU REPUBLICI SRPSKOJ.
      I Vucic,(Bugojno)i ja,(Podgrmec)i zena Tomislava Nikolica,(Bosansko Grahovo),imamo korene bas sa tih prostora-Federacije BiH,sva nasa sela su verovatno bez perspektive,i sta, NE SME SE UNITARIZOVATI BIH I RUSITI REPUBLIKA SRPSKA.
      Pa i taj zalosni Cosic je rekao da je “RS jedina srpska pobeda”.
      Toma i Vucic neka postave pitanje srpske bosanske krajine,od Podrgrmeca do Grahova u livanjskom polju,sa Petrovcem i Drvarom,TO JE OKUPIRANA TERITORIJA,HRVATSKE REGURALNE VOJSKE I MUSLIMANSKIH PARAVOJNIH SNAGA,tokom “oluje”…
      Neka pitaju Izetbegovica kako zive Srbi tamo,imaju li struju,vodu,posaozasto se gasi jedina fabrika u Drvaru,a director Hrvat,gde je Hrvata uvek bilo ISPOD 1%!!!
      …TAKO SE RADI,a ne samo defanziva i okretanje glave.
      NEMA SE STA VISE IZVINJAVATI MUSLIMANIMA,NEKA SE MUSLIMANI IZVINU SRBIMA,PA DA PRICAMO DALJE.
      NEKA SRBIJA CUVA KOSOVO,A SRPSKA CE SE SAMA SNACI.
      Zahvaljujuci Republici Srpskoj,DANASNJOJ,…pa ako hocete-DODIKOVOJ…sa stavom,sa kicmom…BIH NIJE PRIZNALA KOSOVO,A RUSIJA JE NA PRAVI EKONOMSKI NACIN PRISUTNA U REGIONU.
      Dodik je mozda bio ratni profiter,ali NIJE BIO RATNI HUSKAC,a to smeta i Izetbegovicu i Eston,jer NE MOGU DA GA UCENE!!!
      Ko ne vidi principijelan stav Republike Srpske,
      ZELI ZLO SRPSKOM NARODU U CELINI.

  4. Састав парламента нам говори какви смо гласаћи. Избор нове владе,
    говори нам о изгубљеном Космету. Мало пре чусмо Дачића како рече:
    Нова влада ни по Бриселу ни Москве. Оста главни предлагач НИ ПО БАБУ НИ ПО СТРИЧЕВИМА већ жељи Вашингтона.А,У докле догурашмо јадни.

  5. Jao si ga nama ako i dalje budemo slušali što priča Ćosić.
    On i drugari su još prije cca 70 godina, prihvatili početak otimačine kada se nisu suprostavili “najvećem sinu naroda i narodnosti”, svom komandantu, da zabrani povratak iseljnih u toku II rata na KIM.
    Milost komandanta bila im je važnija od inegriteta naroda i države i sad neka makar ne dijele savjete.
    Rukovodstvo države jučer/danas, samo nastavlja taj proces zbog čega su jednoglasno i dobili izbore kako bi prihvatili otimačinu kao legalan proces što na duže staze ipak neće proći ?
    Život će iznjedriti neke nove klince, kojima će integritet domovine biti važniji od svih milosti gospodara a ovi tzv. pobjednici izbora, bit će prezreni a poneko možda i da odgovara za svoja zla dijela…

  6. Гос. Петре у праву сте када кажете ЈАО СИ НАМА а ја додајем са овима настављачима Ћосићевих ДРУГОВА и ових ДОСОВИХ,ЖУТО КАРТЕЛОВСКИМ и ПРЕОБРАЖЕНИ СНСи. Када она друга половина гласача изађе на изборе и почисти БРЕЗОВОМ метлом ове УМРЕЖЕНЕ ПЕТО КОЛОНАШЕ веровати даће бити и суђења за ВЕЛЕ ИЗДАЈУ. Овај нерече ни речи о ГАСО ВОДУ и Русији.Николићу је Путин пружио руку која оста у ВАЗДУХУ. А ови прошли избори показали су колико смо национално свесни куд нас води ПРОТЕСТАНСКО ПРЕОБРАЖЕНИ ВУЧИЋ.

  7. G. Vučeliću !!
    Imate četništvo kao “tradiciju” a to je fašizam.
    Dokaz (“Bilo je to u jednoj zemlji seljaka/ na brdovitom Balkanu/
    Umrla je mučeničkom smrču četa đaka u jednom danu/.
    “Iste su godine svi bili rođeni/ isto su im tekli školski dani itd./
    Ova pjesma je moj oslonac protiv fašizma.
    A zašto su četnici sarađivali sa Hitlerom ? Zašto ? I opet Zašto ?
    Ja to ne mogu da razumijem. Sve mogu shvatiti ali to ne razumijem.
    Zašto su, ONI, četnici sarađivali sa fašistima ?

    Nevladine organizacije ste “vi” formirali, dakle srbi (kao što se formiraju u svim republikama Jugoslavije).

    “Južni tok” je privreda i nema veze sa nacijom i/ili nacijama.
    To treba da se radi. Tu nema dileme. Sve što običnim ljudima donosi olakšanje u životu i korist treba podržati.

  8. Да да, некима је крив књижевник Ћосић, криви четници, млади Краљ, Енглези па све до Војислава Коштинисе. А јелте, ви нисте “ни лук јели ни лук мирисали”.
    Нису криви наши и ваши: дедови, очеви, стричеви, ујне и ујаци. Коју вуну сви ми сада “дрндамо” док нам се шеруре бројлери испиљени из познатог шињела, си – лујући нашу немоћ а уз помоћ Империје. Све што нам се догађа није Божја воља већ НАША.
    PS. Књижевник г. Ћосић, је одприлике рекао да је – Косово изгубљено- рекао и то
    да је то у овом времену или нешто слично. Камо среће да смо се са Арнаутима разграничити, онда кад је то г. Ћосић предлагао. Чије овце, тога и ливада – рече својевремено почивши Патријарх српски, Павле.

  9. Господине Јовиша пуно пута ЧОБАНИ на туђе ливаде догоне своје овце.Гос, Ћосић и његова КПЈ је шиптарске чобане довела на наше
    ливаде КОСОВА И МЕТОХИЈЕ. Валда толико знате шта се дешавало од
    1945- до данас.

  10. Ovo je, pre, upućeno svim članovima Vlade Srbije (a po broju ih je, zajedno sa ministrima i podministrima, s portfeljom i bez portrfelja, sa sekretarima i sekretaricama, savetnicima i agencijama,bivšim i sadašnjim, više nego ikad ranije u istoriji Srbije, tako da je obična laž g. Vučića o smanjenju broja ministarstava)nego,li,komentatorima na ovoj ONLINE društrvenoj mreži:sve je, od A do Š u pravu, u svom,obogaćenom ironijom i drugim stilskim figurama,tekstu g. Vučelić!Ali, da skratim i da pitam onu vruću proeuroatlantsku PTICOPEVKU Jadranku Joksimović – koju g. Vučić, ne slučajno, pušta, ispred mnogih drugih za ovu priliku pozvanijih ministara – da satim baljezga na Televiziji slavospeve EU, naravno, uz naglasak da ćemo,sada, dobiti drag ocenu pomoć zemalja članica EU zato što smo kandidati za ulazak u EU (čitaj: zato što ćemo se uskoro i ,zvanično, odreći Kosova i Metohije u korist Šiptara, kako bi ONI na istorijskim poristorima Srbije komotno napravili svoju, drugu po redu, državu na Balkanu!): A,KO TO,SAD, PRVI STIŽE U do guše i do krova POTOPLJENU SRBIJU DA PRUŽI POMOĆ?Da to,slučajno, NE BEHU RUSI? Slučajno?

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *