Експлозије у Краматорску и Одеси

Више експлозија потресло аеродром у Краматроску. Седморо људи рањено је у експлозији бомбе на контролном пункту у црноморском граду Одеси. Узајамне оптужбе Вашингтона и Москве. Војне вежбе Русије уз границу са Украјином.

Аеродроом у Краматорску прекрио је густ дим, пошто га је погодило више експлозија. Према наводима портала Kramatorsk.info, које преноси Раша тудеј, експлозија се догодила око 11 часова.

Снимак који је постављен на Јутјуб, приказује снажне експлозије и густ дим који се убрзо појављује. Очевици кажу да је ватра видљива на месту експлозије.

Рано јутрос, у експлозији бомбе на контролном пункту у црноморском украјинском граду Одеси, рањено је седморо људи.

Наоружани мушкарци из аутомобила бацили су бомбу на контролни пункт које су поставиле присталице власти у Кијеву, на путу који води у Овидиопољ, саопштила је полиција, пренела је агенција Итартас.

Сви рањени у том нападу превезени су у болницу и, према полицијском саопштењу, њихов живот није у опасности.

Истрагу о нападу води група детектива, оперативаца и техничара задужених за уклањање бомби.

Шеф регионалне полиције Пјотр Лутсјук затражио је раније од власти Одесе да уклони наоружане активисте из Кијева јер само додатно дестабилизују ионако тешку ситуацију у региону.

Према његовим речима, људи који су дошли из Кијева подигли су 12 контролних пунктова у региону са нејасним законским статусом на којима је више од 500 људи на дужности по сменама.

У јучерашњим сукобима на контролним пунктовима, које су проруске снаге поставиле на путевима на истоку Украјине, украјинска војска убила је пет проруских активиста. Као одговор на напетост на истоку Украјине, руски министар одбране Сергеј Шојгу објавио је одржавање војних вежби дуж украјинске границе.

Русија ће сазвати ванредно заседање Савета безбедности УН уколико се на истоку Украјине настави војна интервенција, изјавио је стални представник Русије у УН, Виталиј Чуркин.

”Уколико се настави оно што смо видели у Славјанску, а такође и употреба силе против демонстрација на југоистоку Украјине, ми ћемо сазвати ванредно заседање Савета безбедности”, – навео је он.

Раније је Чуркин изјавио да Русија има међународну правну основу за увођење миротвораца у Украјини, уколико то буде неопходно.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *