Додик: БиХ jе у драматичном застоjу

БAЊAЛУKA – Парализа, присутна у БиХ, утиче на стутус и решавање важних питања за Републику Српску (РС), каже њен председник Mилорад Додик, коjи због тога не искључуjе могућност да се “некада у будућности”, када се за то створе одговараjући услови, спроведе референдум о самосталности.

Oн jе одбацио критике опозициjе да манипулише тим питањем, истакавши да jе референдум основно право РС и да ће бити jедном покренут када за то буде време, а уверен jе да ће се то десити.

Oпозиционоj Српскоj демократскоj странци у РС, коjа га jе прозвала да манипулише референдумом и затражила да га распише, Додик jе поручио да могу поднети у Скупштини захтев за расписивање рефередума, а да ће његова странка то подржати.

Aли, како jе напоменуо, то питање може се само jедном покренути, у правом тренутку, а сада jе примаран диjалог у БиХ и то без нарушавања надлежности и аутономиjа РС, пренела jе агенциjа фена.

Додик jе поновио да jе БиХ “у драматичном застоjу, потпуно нефункционална и неодржива, а функционише само због ангажмана међународне заjеднице”.

РС има огромну штету од тога што jе у БиХ, jер су jоj заустављени неки капитални проjекти, као што jе, на пример, “Jужни ток”, а издваjа и велика средства за нефункционалну управу на нивоу БиХ, навео jе он.

Eнтитетски председник jе казао и да РС остаjе привржена изворном Деjтонском споразуму, одбацуjе било какву ревизиjу тог споразума као и све наметнуте одлуке високих представника међународне заjеднице за коjе тврди да су политичко насиље.

Jедино могуће jе да се унутар постоjећих структура у БиХ направи договор за њену функционалност и ако тога нема РС неће учествовати у могућоj конференциjи “Деjтон 2”, додао jе он.

Један коментар

  1. Avatar

    Оно семе које су сејали сада расте КОРОВ на посним пољима БХа. Наша Република Српска изникла је из здравог семена и чувајте тај
    здрави плод српског народа. Немојте слушати оне из Брисела савет и помоћ тражите од Русје и њеног председника Путина.Искуство вам
    налаже братску сарадњу истог народа са једне и друге стране наше
    Дрине.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *