Борбе на истоку Украjине

Убијене две особе у оружаном нападу на пункт проруских активиста недалеко од Славјанска. Украјинске снаге преузеле контролу над зградом јавне управе у луци Маријупољ, на обали Црног мора.

Непознате наоружане особе пуцале су на пункт проруских активиста недалеко од Славјанска, на истоку Украјине, јавља Раша тудеј.

Према првом извештају, у пуцњави су погинуле две особе.

“Нажалост, извештај о пуцњави је потврђен. Сваке ноћи догоди се бар један инцидент на неком од пунктова. Овога пута неколико сумњивих наоружаних људи је пролазило крај пункта и људи су им пришли како би их идентификовали, али је на њих отворена ватра”, рекла је портпаролка локалних снага Стела Хорошева.

Хорошева је додала да локалне снаге спроводе истрагу како би се утвдило ко стоји иза овог напада.

Украјинске власти саопштиле су и да је један војник повређен током напада активиста у ноћи између среде и четвртка на војну базу у Артемивску, у близини Славјанска.

Око сто нападача “отворило је ватру из аутомаског оружја, митраљеза и користећи гранате”, навело је Министарство одбране и додало да живот повређеног војника није у опасности.

“Нападачи су одбијени и претрпели су значајне губитке”, рекао је прелазни председник Украјине Олександар Турчинов.

Министарство унутрашних послова навело је да су напад, чији је циљ био да се заплени оружје, предводио “један руски војник”.

Украјинске снаге преузеле су контролу над зградом јавне управе у Маријупољу, луци на југоистоку Украјине коју су претходно заузели проруски сепаратисти, изјавио је министар унутрашњих послова те земље Арсен Аваков на својој фејсбук страници.

Зграду управе у Маријупољу, у којем живи око 500.000 становника, заузеле су проруске снаге 13. априла.

Одговор НАТО-а на “претећу реторику Русије”

НАТО је изразио “забринутост” због “претеће реторике Русије” и позвао Москву да подржи спровођење споразума постигнутог у Женеви 17. априла.

Заменик генералног секретара НАТО Александар Вершбоу позвао је Русију да повуче своје трупе са границе са Украјином, пренео је Итартас. Он је такође позвао Русију да осуди нелегалне оружане групе у Украјини.

Претходно је министар спољних послова Русије Сергеј Лавров у интервјуу за руски канал Раша тудеј рекао да ће Русија, ако буде нападнута и ако интереси руског народа буду угрожени, узвратити у складу са међународним законом.

Међутим, Москва је и данас оптужила Запад да Украјину користи као “пиона у геополитичкој игри” против Русије.

Лавров је, у обраћању на московском Државном институту за међународне односе, рекао да су САД и ЕУ у Украјини покушали да организују још једну “обојену револуцију”, односно неуставну промену режима.

Амерички председник Барак Обама изјавио је данас да се Русија не придржава споразума постигнутог у Женеви, што је његов први коментар на ту тему од поменутог састанка.

“Постојала је одређена могућност да ће Русија после састанка у Женеви кренути бољим путем. Засад смо, међутим, могли да видимо само то да се они не придржавају договора”, изјавио је Обама током званичне посете Токију, а пренела је агенција АФП.

Како је навео, влада у Кијеву је, с друге стране, предузела веома конкретне кораке, укључујући усвајање закона о амнестији и читав низ реформи устава, што је у складу са оним што је договорено у Женеви

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *