Путин потписао нацрт закона о припаjању Kрима

Руски председник Владимир Путин потписао jе данас нацрт закона о припаjању Kрима Русиjи, након што jе формално обавестио руски парламент о захтеву Kрима да се уjедини са Русиjом, саопштио jе данас Kремљ.

Велика већина грађана Kрима у недељу jе гласала за отцепљење од Украjине и уjедињење са Русиjом. Запад и Украjина сматраjу да jе референдум нелегитиман.

СAД и EУ jуче су наjавиле замрзавање имовине и друге мере против руских и украjинских званичника одговорних за кризу на Kриму. Aмерички председник Барак Oбама упозорио jе на могућност увођења додатних мера ако Русиjа не престане да се меша у унутрашње ствари Украjине.

Kрим се налази под окупациjом руских снага већ више од две недеље.

Декрет, коjи jе Путин потписао и коjи jе данас обjављен на званичном саjту владе, jедан jе од корака коjима се формализуjе анексиjа Kрима. Mеђутим Русиjа jош има простора да одступи. Споразум о анексиjи Kрима мораjу потписати лидери Русиjе и Kрима, Уставни суд мора да га одобри, а затим следи ратификациjа у парламенту.

Према коначнм резултатима референдума на Kриму, одржаног 16. марта, за уjедињење Kрима са Русиjом гласало jе 96,77 одсто бирача, а 2,51 одсто њих било jе за то да Kрим остане у саставу Украjине.

Kрим jе био у саставу Русиjе од 18. века до 1954. године када га jе тадашњи совjетски лидер Никита Хрушчов поклонио Украjини. И Руси и већина становника Kрима, коjи су, такође Руси, сматраjу да jе анексиjа тог црноморског полуострва исправљање историjске грешке.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *