Крим се припаја Русији

Парламент Крима једногласно је подржао припајање Русији, али ће та одлука морати да прође тест на референдуму заказаном за 16. март. Истовремено, проруске снаге контролишу све стратешке прилазе полуострву.

Премијер Аутономне Републике Крим Сергеј Аксјонов рекао је и да су проруске снаге блокирале све украјинске војне базе које се још нису предале, док украјински медији јављају да је руска флота на улазу у луку Севастопољ потопила један расходовани брод и тиме блокирала украјинске ратне бродове.

Аксјонов је рекао да се регионалним безбедносним снагама и полицији прикључило 11.000 припадника самоодбране. Верује се да су ако не сви, онда већина њих Руси, иако су и руски председник и министар одбране демантовали да су упутили снаге на Крим, навела је агенција АП.

Аксјонов је, такође, навео да је његова влада у сталном контакту са руским званичницима.

Кримске власти су у недељу објавиле да је већина украјинских јединица стала на страну проруских снага “без иједног испаљеног метка” и упозориле команданте неколико јединица које су остале верне Кијеву да ће бити подвргнути кривичној одговорности уколико одбију да се предају.

Украјинска полиција преузела је у међувремену контролу над зградом регионалне владе у источном граду Доњецку, један дан након што су је узели проруски демонстранти и развили на њој руску заставу након сукоба у граду.

Извор у локалној полицији рекао је за АФП да је полиција ухапсила 75 људи, али је негирао да је један од ухапшених проруски бизнисмен и вођа протеста Павел Губарев.

“Људима је било препоручено да напусте зграду. Сви су је напустили”, рекла је представница полиције. Зграда је напуштена јер је полиција саопштила да је у њој постављена бомба.

Доње спратове зграде владе у понедељак су заузели следбеници Павела Губарева, власника једне маркетиншке компаније из Доњецка, који је себе прогласио “народним гувернером”, тражио је да тај регион прекине везе са Кијевом и да сва контрола над регионалним снагама безбедности буде препуштена њему.

За Губаревом је полиција расписала потерницу у среду.

Европска унија је рано јутрос саопштила да се санкције које је јуче увела Украјини, односе и на председника Виктора Јануковича, објавивши званично имена и осталих особа на које се односи та казнена мера.

ЕУ је саопштила да санкционише 18 особа, функционера бившег украјинског режима и да замрзава средства која су проневерили.

На листи су, поред Јануковича, његови најближи сарадници, међу њима бивши министар унутрашњих послова, правде, државни тужилац, шеф безбедносних служби и Јануковичев син.

Санкционисани су још бивши премијер Украјине Микола Азаров и његов син, пренео је АП.

Имена су објављена уочи данашњег ванредног европског самита у Бриселу посвећеног кризи у Украјини. Очекује се одлука о томе како ће Унија реаговати на све веће присуство руских трупа на Криму.

Седницу посвећену Украјини данас ће одржати и Савет безбедности Уједињених нација, и то иза затворених врата.

5 коментара

  1. Све долази на своје код руског народа и политичара. Ови нереди у
    Кијеву и Западним деловима Украјине допринели су могућност нанете
    неправда са БОЉШЕВИЧКОМ РЕВОЛУЦИЈОМ и момунистички распачавања јединственог руског етничког простора европске Русије. Шта ми Срби да радимо? Дали да МУЧИМО, СТЕЊЕМО сагнуте главе дозвољавамо
    да нас газе гори од нас. Или да кренемо РУСКИМ ПУТЕМ на то имамо право : Прогласити не важеће АВНОЈСКЕ границе јер то су донели комунисти на штету српског народа. Запосести одмах без чекања 4 ОПШТИНЕ СЕВЕРА КОСМЕТА. Започети разговоре са лојалним ШИПТАРИМА
    сугурно их има доста,Вратити Владику Артемија на своју Епархију.
    Захтевати да се прогнани врате на своја имања ко неће одузети и дати ономе ко се врати.

  2. Istorijski gledano Krim je uvek I bio ruski. To je nesporno. U okviru tih dogadjanja oko krima I Rusije I Ukrajine mislim da bismo I mi srbi morali da jako pazimo da se ne “istrcavamo previse ” I da se dobro pazi sta se govori I radi . Tako mislim zato jer bas oko tih dogadjanja tamo I upravo zbog toga I Amerika I NATO I EU I ceo zapad mogu da pocnu da “pritezu ” nas Srbiju I Repubiku Srpsku ! ? Voleo bih da se prevarim ali…!

  3. Гос. Никола није време да завлачимо главу у песак да ништа невидимо шта се дешава, шиптари оснивају основану војску под туторсвом ЕУ НАТО ИМПЕРИЈЕ. Ако спортиста не учини добар ЗАЛЕТ неможе ни добар СКОК направити тако и ми морамо одмах кренути за
    оним што је наше сјединити и УЈЕДИНИТИ наше нејединство.

  4. Dobar zalet dobar skok, lepo i slikovito, a sta uraditi kada vam prilikom aletavanja vas trener pometne nogu.

    Znate za Brsel i dvojac bez korlilara koji punom snagom vesla bez alrenative.

  5. Gos.Radoslave lepo je to sto Vi reagujete srcem I emocijama na sve to , ali u politici I medjudrzavnim odnosima situacija nalaze da se reaguje pragmaticno I na osnovu interesa I samo interesa ! Mi nismo supersila vec evropska drzava srednje velicine sa slabo naoruzanom vojskom I privredom u katastrofalnom stanju I vrlo losom medjunaroddnom pozicijom . Dakle…! ? Budimo realni…! Ne treba mi “da zavlacimo glavu u pesak ” I da nista ne vidimo… Naprotiv ! Mi treba da ostanemo uspravni I da sve itekako dobro vidimo, ali se ne treba istrcavati I konfrontirati jer sa time nista nebismo postigli osim sto bi se to zavrsilo vrlo brzo I sa velikom stetom po nas !Neko pametan je rekao: ” Imate pravo da zrtvujete sebe , ali nemate pravo da zrtvujete narod ! ” . Amerikanci znaju da kazu : ” Nemoj da pocinjes tucu ako nisi u stanju da je zavrsis ! “

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *