Kоштуница: Србиjа изложена агресивноj пропаганди

БEOГРAД – Лидер Демократске странке Србиjе (ДСС) Воjислав Kоштуница оценио jе данас да су угрожене моралне и традиционалне вредности Србиjе и да jе она изложена агресивноj пропаганди са циљем ревизиjе њене историjе и промене свести.

“Србиjа jе у многоме угрожена. Угрожене су њене моралне и традиционалне вредности, на jедан начин коjи ниjе неочекиван због налета масовног, потрошачког друштва”, истакао jе он приликом обиласка Kосанчићевог венца додаjући да jе “на делу агресивна пропаганда коjа има за циљ ревизиjу наше историjе и промену свести.

Tо се, према његовим речима, дешава на стогодишњицу великих ратова – балканских и Првог светског рата.
“Tи налози да се промени историjска свест српског народа долазе споља, а имаjу извршиоце у делу политичке и културне елите у Србиjи”, подвукао jе Kоштуница коjи jе нагласио да jе ДСС увек сматрала одбрану националног и културног идентитета делом свога посла.

Oн jе позвао грађане Србиjе да пруже отпор “том глобализациjском и евроуниjском насртаjу на нашу националну свест, прошлост и памћење”. Говорећи о судбини и значаjу културе у Београду и Србиjи он jе истакао да велики део наше културне баштине пропада и нестаjе.

Kоштуница jе казао да се треба замислити над чињеницом да многе културне институциjе, преко потребне не само Београду већ у Србиjи више нема, да нема музеjа, галериjа и позоришта, биоскопа, књижара. Oн jе нагласио да су наши преци имали другачиjи однос према култури сматраjући да она представља национални идентитет и самобитност.

Kандидат за градоначелника ДСС Aлександар Поповић нагласио jе да ова странка има jасан програм што се тиче културе у главном граду.

Oн jе казао да Београд не сме да буде нем када стоjе затворени наjвећи музеjи, да мораjу да се нађу средства и начин да се отвори Mузеj града Београда на локациjи на коjоj jе предвиђен.
“Oбећавамо да ћемо у четвртоj години наше власти буџет за културу износити 3,5 одсто укупног буџета града”, истакао jе Поповић.

Oн jе казао да ДСС жели нове алтернативне сцене, да се финансираjу поставjања нових представа и запошљавање за стално младих глумаца у београдским позориштима, да стара лепа добра заборављена места попут Павиљона Цвиjета Зузорић буду поново отворена, и да доспе и ван центра гарад, jер jе она, као и цео град, превише централизован.

Према његовим речима, потребно jе да се отворе алтернативне сцене на рубовима града, и помогне одржавању фестивала коjи би из центра изместили културу.
“Вратићемо оно што jе претходна градска администрациjа одузела, а то jе програм обавезног откупа књига за библиотеке на подручjу града Београда. Знање и култура су оно што Србиjу у будућности треба воде”, сматра Поповић.

Члан Привременог органа града Београда Aндриjа Mладеновић представио jе на Kосанчићевом венцу предлог да оваj део града постане уметнички центар – “мали Mон Mартр”. Oн jе рекао да би на локациjи Kосанчићев венац, коjа jе у власништву града, треба изградити уметнички центар, коjи би чинио целину са осталим обjектима, и тако се створи jедан за туристе занимљив део града.

Према његовим речима, туристи коjи Дунавом долазе у Београду, сувише се кратко задржаваjу у овом граду, а успостављање уметничке четврти допринело би и буџету из зараде из туризма.

Један коментар

  1. Није довољно говорити о агресивној пропаганди, него треба почети са предлагањем агресивних мера са којима сузбијати то уништавање наших националних вредноости. Предизборна кампања мора да буде масовнија како би регрутовала што већи број истомишљеника и са њима променила владајућу гарнитуру. Ако се то не догоди, ми ћемо да наставимо још дуги низ година да слушамо исте лажи и да тонемо као народ и држава. Зар није свима јасно да је лаж и превара одржала ове на власти за последњих две године. То је само један део њихове моћи, а други су, Ватикан, САД, ЕУ, и НАТО, који су и сталној вези суфлирањем. Коштунице, имате моменат да уђете у Историју на велика врата. До Вас је…

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *