Почело суђење Драгину за “Азотару”

Пред Специјалним судом у Београду почело суђење Саши Драгину и његовим сарадницима за злоупотребе у панчевачкој “Азотари”. Суђење је спојено по две оптужнице из маја и септембра 2013, па је поред Драгина још 42 оптужених.

Суђење бившем министру пољопривреде Саши Драгину и његовим сарадницима оптуженим за злоупотребе у панчевачкој “Азотари” почело је данас пред Специјалним судом у Београду. Поред Драгина је још 42 оптужених, јер је суђење спојено по две оптужнице из маја и септембра прошле године.

Како је рекао председник судског већа Драган Мирковић, оптужница је изузетно обимна те би њено читање могло да потраје и два дана. Према једном оптуженом поступак је раздвојен због болести.

Тужилаштво за организовани криминал подигло је оптужницу против Драгина и још 20 оптужених 22. маја 2013. због сумње да су злоупотребама оштетили Азотару за око 25 милиона евра.

У септембру је подигнута још једна оптужница и на њој се не налази бивши министар. Том оптужницом групи од 25 оптужених од којих се троје налази и на првој оптужници, на терет се ставља да су Азотару оштетили за око 350 милиона динара, односно за око три милиона евра.

Према првој оптужници, Драгин и остали се терете за продају регресираног минералног ђубрива од јула 2009. до октобра 2011. године која је вршена супротно уредбама Владе Србије.

Драгин је био девет месеци у притвору након хапшења у новембру 2012. после чега му је одобрен кућни притвор.

Осим Драгина на оптуженичкој клупи је још 41 оптужени, међу којима је и власник консултантске куће Звонимир Никезић који је у јулу прошле године пуштен из притвора уз јемство од милион евра у некретнинама.

Драгин и Никезић се терете да су осмислили начин продаје регресираног ђубрива преко “Азотаре” и препоручили људима из “Азотаре” да тако врше продају ђубрива.

Драгин се терети за кривично дело злоупотреба службеног положаја за коју је запрећена казна до 12 година затвора, а Никезић за кривично дело злоупотреба положаја одговорног лица у подстрекивању за које је запрећена казна до десет година затвора.

Крајем октобра полиција је тужилаштву за организовани криминал поднела нову кривичну пријаву против Драгина због сумње да је омогућио уношење опасних материја у Србију, њихово прерађивање и складиштење, а десетак дана раније Тужилаштво је подигло још једну оптужницу за малверзације у “Азотари”, али се на њој не налази бивши министар.

http://www.rts.rs

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *