Почетна / БРОЈ 307 / др Милош Ковић / историчар / – Пре него нас униште, прогласиће нас канибалима

др Милош Ковић / историчар / – Пре него нас униште, прогласиће нас канибалима

Разговарала Наташа Јовановић

Зашто се од Срба захтева да се „суоче са прошлошћу“, док се прећуткују злочини у Мачви 1914, Јасеновац, Јадовно, злочини над Србима у општинама Сребреница и Братунац 1992-1995, „Олуја“, „Милосрдни анђео“ и деца из Гораждевца?

Главни узрок ревизије српске историје је у жељи и намери да се пацификује и колонизује земља једног непослушног народа, дуге историје и снажних националних традиција. Видели смо да колонизација може да подразумева и физичко уништење целих народа. Пре него што их уништите, прогласићете их канибалима и убицама. Зато се од Срба захтева да се „суоче са прошлошћу“, док се прећуткују злочини у Мачви 1914, Јасеновац, Јадовно, злочини над Србима у општинама Сребреница и Братунац 1992-1995, „Олуја“, „Милосрдни анђео“ и деца из Гораждевца“, каже у разговору за „Печат“ др Милош Ковић, професор историје на Филозофском факултету.

Да би оспорили Србију као ослободиоца у Првом светском рату, Берлин, Беч и муслиманско Сарајево Гаврила Принципа проглашавају за терористу, а Франца Фердинанда за невину жртву. Коме је заправо на почетку 20. века требао Први светски рат?

Фриц Фишер је утврдио да су рат хтели водећи представници немачких политичких, војних, привредних и академских елита, јер су сматрали да реалан утицај и моћ Немачке не одговарају њеним војним, економским и културним потенцијалима. Тражили су за Немачку, како су говорили, „место под сунцем“. Цар Вилхелм II и његови генерали, на челу са Фон Молткеом, знали су да су Француска и Русија брзо довршавале своје војне реформе и да ће за неколико година Немачка изгубити своју војну предност. Зато су, по Фишеру, 8. децембра 1912, поводом кризе настале због захтева Аустро-Угарске да се Србија повуче из северне Албаније, Вилхелм II и његови генерали одлучили да Аустро-Угарској пруже сву помоћ и да што пре крену у општи рат. Рачунали су, наравно, да ће Британија остати неутрална. У Сарајевском атентату видели су сјајан изговор.

Фишер је, међутим, потпуно се посветивши Немачкој, потценио одговорност Аустро-Угарске. Од Хермана Канторовица и Луиђија Албертинија до Хјуа Строна, генерације истраживача уочиле су да је Аустро-Угарска била та која је Немачку свесно и плански увлачила у свој обрачун са Србијом, са пуном свешћу да Русија, а уз њу и Француска, неће остати неутралне. Нека од најбољих дела српске историографије посвећена су овој теми. Поменимо само радове Владимира Ћоровића, Димитрија Ђорђевића, Андреја Митровића, Милорада Екмечића, Михаила Војводића, Драгољуба Живојиновића. Почевши од децембра 1907. Беч је био одлучан у намери да, милом или силом, уништи Србију. Главни заговорник ратног обрачуна са Србијом био је Конрад фон Хецендорф, начелник Генералштаба, потом министар спољних послова Лекса фон Ерентал и једна група млађих чиновника у бечком Министарству спољних послова. Они су свесно радили на увлачењу Европе у општи рат. О томе постоји огромна документација, коју су, делом, објавили сами Аустријанци. Аустро-Угарска је, захваљујући подршци Немачке, била стекла навику да са Русијом и Србијом комуницира ултиматумима и да их сваком погодном приликом понижава, по цену европског рата  (1909, 1912, 1913). То што већ тих година није дошло до рата у Бечу је схваћено као пропуштена прилика. Зато су одлуку о рату против Србије, 28. јула 1914. ту сви дочекали са олакшањем и одушевљењем, од Фон Хецендорфа до Сигмунда Фројда и млађаног Карла Попера. Чињеница је да су савезници Немачке – Аустрија, Хрватска, Мађарска, Бугарска – после пораза у два светска рата третирани као жртве, а не као саборци Немаца. Због тога су, за разлику од Немаца, избегли репресалије, кривицу и одговорност. Хитлер ипак није био Прус; он и Павелић су рођени и сазрели у Аустро-Угарској; Аустријанци су, у инат целом свету, изабрали Курта Валдхајма за председника (1986); сетимо се уиграности и слоге Алојза Мока и Ханса Дитриха Геншера у разбијању Југославије; погледајте рецидиве фашизма у данашњој Хрватској и Мађарској…

У књизи под називом Месечари, Кристофер Кларк тврди да се после Сребренице о Србима не може писати као раније. Колико овакве тврдње могу утицати на ново ишчитавање историје?

Кристофер Кларк у својој књизи тврди да је Србија, свесно и намерно, „балканизовала“ Антанту увлачењем Русије и Француске у фаталне балканске сукобе. Једини допринос његове књиге постојећој литератури јесте укрштање увелико познатих података са антисрпском медијском хистеријом нашег доба. Кларк није било ко – он је професор на Кембриџу и писац врло успешне књиге о Пруској (Гвоздена Краљевина). Не треба посебно наглашавати да су Месечари муњевито преведени на немачки језик. Ангела Меркел се похвалила да је ову књигу понела на свој годишњи одмор. Бивши региус професор историје на Оксфорду, Роберт Еванс (нека врста старешине свих тамошњих професора и студената историје, кога поставља влада) у престижној The New York Review of Books написао је да је то најзанимљивија књига која се до тада (фебруар 2014.) појавила на тему Првог светског рата. Региус професор историје на Кембриџу, Ричард Еванс, иначе познат као борац против постмодернистичког релативизовања чињеница и релативизовања нацистичких злочина, прогласио ју је, у листу New Statesman, најбољом књигом у 2012. години. Коначно је, у анкети BBC-а, пре неколико дана, Ричард Еванс „преломио“ и изјавио да је Србија одговорна за избијање Првог светског рата. Чујем да се жали да његове речи ту нису тачно пренесене; и Кларк понавља да својом књигом није желео да увреди Србе…

Остали историчари које је BBC анкетирао сложно тврде да су за Први светски рат криве, или најкривље, Немачка и Аустро-Угарска. То охрабрује. Али, када су Срби у питању, овде је важно нешто друго. Кларкова књига сасвим се уклапа у постојећи тренд ревизије српске историје, који је до сада већ увелико заокружен. Тај тренд прати јавну сатанизацију Срба, која на Западу траје већ преко две деценије. У поглављу Менталне мапе, Кларк дословно понавља оно што се данас, у западној историографији, сматра утврђеним каноном: Срби су својом историјом предестинирани на то да тероришу околне народе и изазивају светске кризе.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

6 коментара

 1. Zapad je zasnovan na lazi i obmanama, pljackom, unistavanjem onih koji nisu „yes“-nacije, strahovitim ubistvima i mucenjima ljudi, po tome se mogu lupkati po ramenima, kao i u samoobmanjivanju. Ali, nicija nije gorela do zore. Ovo bi se kod njih reklo, opet neka srpska budalastina. No, videcemo, sta ce pljackati da bi opstali, kad pojedu celu kuglu. Ako se ne zagrcnu.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nazalost,toliko su nam zla nanjeli,pa je nemoguce sve nabrojati u jednom kratkom clanku,kao primer je logor za Srbe u DOBOJU,gdje mucenicki unisteno preko osam hiljada /8000/Srpskedjece,zena I starai ljudi.

   Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Niti smo glupi,niti nepismeni.Ranije obrazovanje je bilo,a isada je,iznad Američkih,uopšte zapadnih.Ko je hteo da zna,znao je prave uzroke ratova,mučeničke patnje svog naroda.Suludo je verovati,da je mala Srbija,teritorijalno i brojno,mogla i želela nekog napasti.Uvek smo bili u poziciji da se branimo.zar nismo bili porobljeni 500god.od turaka?Recidivi zla su ,poput zloćudnih tumora,teško ih je iskoreniti.Kako je zgodno okriviti male,a sam im nanositi zlo,zaista viteški,časno,nema šta.Naša težnja i vera u pravdu bode oči krvožednim,boli ih naša vera,jer svoje nemaju,počiva na goloj sili.Zašto su nas bombardovali,u ime čega,nekih viših ciljeva,bilo bi smešno,da nije tragično.Štite Hrvate i Muslimane,ovde su svi bili na nekim položajima,a nas su uvek potcenjivali.Naši su Božići bili krvavi od njih,takođe i Uskrsi.Da ne nabrajam.Pred početak rasula zemlje,išla sam u Bileću,sestrić je bio u armiji,kada smo prolazili kroz Stolac,jedna učiteljica mi je pričala,da su svo selo,srpsko naravno,poklale ustaše,Jasenovac,Jadovno,itd.zločine u Bosni na kosovu,koje su inscenirali lažni mirotvorci.Ko izaziva humanitarne katastrofe,da bi mogao intervenisati,ko pravi zlo u Ukrajini,zar oni misle da smo glupi?Koliko je Srba proterano iz nevine Hrvatske,čija je imovina zaplenjena.Pridruženi Nemcima,pobeđeni u dva rata,ne mogu se s tim pomiriti,mrze nas patološki.Feniks se rađao iz pepela,nadam se,da će i naša pokolenja.Klali su nas,uživali su u tom činu,što govori da nisu genetski normalni.Mi,skloni praštanju,okretali smo i drugi obraz,uvek nas to košta i koštaće.Pravo je samo ono,“oko za oko,zub za zub“.Zaboravih reći,vadili su oči Srbima nizali,noseći oko vrata,kao nisku,ko tu treba i mora biti proglašen za kanibalizam.Oni su klali nas i derali se kako su oni napadnuti.Krvavi,prljavi svete,podli,beskarakterni i bezdušni,to ste vi katoličke vere.Borba Anđela i đavola,trebalo bi da je dobrota dominantna,ali…-Luna.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Србија мора да има свој национални програм, у коме нису ни Ватикан, ни Вађингтон, ни Брисел, па ни ови на власти којима ти исти диригују и заповедају како да свој народ уништавају. Ми Срби имамо историју, традицију, културу, и национални понос, које морамо да сачувамо по сваку цену са Србима који желе да сачувају свој нацонални индентитет, и који не треба да се обазиру шта ко мисли. Са Русијом и са нашим планом, победа је наша, јер сроски народ има будућност са којом ће да надживи све ове који постоје само зато што је уништење других њихов животни опстанак.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 4. Idolatrijska drustva Carobnjaka internacionalne masonerije, Rimskih katolickih templara, kabalista i njihovih mocnih clanova velikih finansijera, kao predstavnici zapadno-evropskog i americkog establismenta sluze se svojim revolucionarnim pokretima u izvesnim delovima sveta, da bi ostvarili sveopsti plan jedne svetske hegemonije sa sedistem u Sjedinjenim Americkim Drzavama. Zato se i daje zamah njihovim internacionalnim i teroristickim pokretima na Balkanskom poluostrvu i Ukrajini u korist zapadno-evropskog i americkog establismenta, kojeg je najavio 1872 godine americki pretsednik Ulysses S. Grant, jer je te godine bio po drugi put izabran za predsednika SAD, kada je rekao: „Civilozovani svet tezi ka rebublikanizmu, ka narodnoj vladavini preko njegovih predstavnika i nasa velika republika sudbinom je odredjena, da sluzi kao vodic svim ostalima… Nas tvorac sprema svet, da postane u odgovarajucem momentu jedna velika nacija, koja ce govoriti samo jednim jezikom i kojoj vojska i flota vise nece trebati“ – “Le monde civilise, disait Grant, tend vers le republicanism, vers le gouvernement du people par ses representats et notre grande Republique est destine a server de guide a toutes les autres… Notre Createur prepare le monde a devenir en temps opportune une grande nation qui ne parlera qu’une langue et ou les armees et les flottes ne seront plus necessaries…” (Vidi: Pierre Virion, Bientot un gouvernement mondial? – Une super et contre-eglise, str. 27).
  Dalje, na str. 28, Virion kaze: “To je unapred potvrdjeni americki lidersip I ostvarenju ovog programa, viju su nepreciznost I govornicko mesijanstvo maskirali u jednu okultnu diktaturu”. Odmah zatim, na istoj strani, Virion se pita: „Odakle je dolazila Grantova sigurnost? Jos u ono vreme?“ , da bi nastavio:
  – „Ne samo zbog prenosa u Njujork iste te 1872 godine sedista Generalnog Saveta Internacionale Karla Marksa, koja ce imati poznati nam razvoj;
  – ne samo zbog ustolicavanja u Sjedinjenim Americkim Drzavama nekoliko godina pre toga i zbog vrtoglavog uspona bankarske grupe ‘Jakob Sif, Kun i Loeb’, koja ce finansirati revoluciju 1917 godine;
  – ne samo zbog ustolicenja u Njujorku od 1867 godine Mazinijevog ‘Univerzalnog Demokratskog Saveza’, usprkos vaznosti njegove neposredne uloge u revolucionarnim pokretima sve do Poljske i Rusije, posredstvom Bakunjinove mreze;
  – i ne samo zbog osnivanja u Njujorku 1843 godine cuvenog tajnog iskljucivo jevrejskog drustva B’nai Brit.
  I nase srpsko nacionalno pitanje se provlaci kroz delo Pjera Viriona, jer se vidi da su nas Carobnjaci internacionalne univerzalne masonerije, Rimski katolicki templari i kabalisti izbrisali u drugoj polovini devetnaestog veka iz grupe samostalnih i slobodnih naroda. Zato cemo preneti jos jedan detalj iz Virionove knjige, koji se nalazi na 129 strani, gde stoji: “Izmedju 1817. i 1825 godine u Rusiji najmanje 145 masonskih loza skrivaju socijalisticke snove i zavere intelektualaca, mnogobrojnih oficira i jednog dela imperijalne aristrokratije, ne izuzimajuci ni najvidjenije princeve, kao na primer princa Galicina . Loze su najpre delovale pod firmom ‘Osvetljeni ljudi’, ciji su clanovi vrveli u Petrogradu i Moskvi, kako pise Zozef de Maistre. Ali u doba represalija, te loze uzimaju ime ‘Saveza spasa’ i pretvaraju se u jos tajnija udruzenja, kao na pr. ‘Juzna unija’ ili sto osobito podvacimo, u udruzenja pod nazivom ‘Ujedinjeni Sloven’, koja su u stvari bile masonske loze, proizisle iz vrlo aktivnih kijevskih loza… Katehizis ‘Ujedinjenih Slovena’ izlaze cilj ovog internacionalnog tajnog udruzenja. Jednim federativnim savezom i pomocu jedne republikanske vlade ujediniti osam slovenskih zemalja, cija su imena bila ispisana na jednom pecatu, podeljenom na osam delova: Rusija, Poljska, Boemija, Moravska, Dalmacija, Madjarska sa Transilvanijom, Srbija sa Moldavijom I Vlaskom…” – “Entre 1817 et 1825 cent quarante-cinq loges au moins, martinistes pour la plupart, abritent, en Russie, les reves et les conspirations socialistes des intellectuels, de nombreux officiers et d’une partie de la noblesse imperial qui nexcepte meme pas les princes les plus en vue, tel un Galitzine. ‘Les illumines de ce genre pullulent a Saint Petersbourg et a Moscou’ ecrit Joseph de Maistre. Mais au temps des repressions, ces Loges changent de peau; ells deviennent l’ ‘Alliance du Salut’ que le Czar Nicolas ler saura bien reduire a son tour mais sans reussir a empecher celplus secretes encore, telle l’Union du Sud et plus particulierement les ‘Slavoniens unis’ issus des loges tres actives de Kiev. Tous ses members etaient de haunt grade maconnigue…
  La Catechisme des Slaves expose les buts de cette redoubtable societe:
  ‘Par une alliance federative et un gouvernement republican mais sans porter prejudice a leur independence respective, unir les huit payes slaves don’t les noms etaient inscrits sur un seceau a huit compartiments: la Russie, la Pologne, la Boheme, la Moravie, la Dalmatie, la Hongrie avec la Transylvanie, la Serbie avec la Moldavie et la Valachie’…”
  Najzad, na str. 255 Virionovog dela, karakteristican je primer americkog senatora James-a P. Warburg-a, koji je pred americkim senatom 1950 godine rekao: „Bez obzira na to, da li to neko hoce ili nece, mi cemo imati svetsku vladsu! Jedino je pitanje koje se postavlja jeste: Da li ce ta vlada biti uspostavljena na osnovu njenog prihvatanja ili pak pobedom” – „Quatre ans plus tard, en 1950, Warburg declarait devant le Senat americain: ‘Qu’on le veuille ou non, nous aurons un gouvernement mondial. La seule question qui se pose est de savoir si ce gouvernnment mondial sera etabli par consentement ou par conquete”).
  Ova Grantova sigurnost, a kasnije i Varburgova, imala je svakako svoju osnovu u toj koncentraciji, ali isto i u evoluciji tajnih internacionalnih udruzenja i podzemnih pokrerta, no ona je pocivala pre svega na idolatriskom aparatu Caronjaka visoke univerzalne masonerije, koji je stvoren pod imenom “PALADIZMA”, OSNOVANOG U ISTIM TIM Sjedinjenim Americkim Drzavama, od strane dvojice istaknutih masona Alberta Pajka (Vidi: Albert Pike, Morals and dogma of the ancient and accepted Scottish rite of freemasonry. Charleston, A .: M.: 5641) i Djuzepa Mazinija. Tako je Mazini nasao podrsku u Sjedinjenim Americkim Drzavama da zajedno sa Pajkeom preduzme ostvarenje centralizacije internacionalne idolatrijske masonske aktivnosti, pretvarajuci je u jednu sinhronizovanu akciju sa ciljem „OSTVARENJE JEDNE SVETSKE VLADAVINE, KOJA CE BITI VIDLJIVA U INTERNACIONALNIM JAVNIM USTANOVAMA, ALI NJENA VISOKA VLADAJUCA HIJERARHIJA STAVLJA U PRVI PLAN EKONOMIJU, ZELECI TAKO DA OSTVARI JEDINSTVO SVETA NA MATERIJALISTICKOJ BAZI, CIME STAVLJA NEPREMOSTIV JAZ IZMEDJU HRISTA, NJEGOVE CRKVE I SAME SEBE…“ ( Vidi: Pjer Virion, str. 29/30). U ovom procesu Carobnjaci internacionalne univerzalne masonerije, nacionalni i internacionalni finansijeri „KOJI VODE SVET’ ( Vidi: Pjer Virion, str.190), poseduju neogranicena materijalna sredstva, raspolazuci istovremeno masovnim medijima, stampom, radio-televizijom, publicistikom i kinemetografijom, pomocu cega ostvaruju „NEVIDLJIVU REVOLUCIJU“ (Vidi: Pjer Virion, str.191). Svoju 40 stranu Pjer Virion zavrsava ovako: “Nad nagomilanim rusevinama posle Prvog svetskog rata, mason Vilson ( Willson Thomas Woodrow 1856-1924) se usudio da kaze: “Hriscanstvo nije uspelo da ujedini narode. Mi cemo uspeti, nadam se pomocu Drustva Naroda” – „Le Christiannisme n’a pas reussi a unir les peoples. Nous reussirons, j’espere, par la Societe des Nations.“
  Tako se arhitektima tz. “novog svetskog poretka” i konspiratorima ukazala prilika da ubace ideju o “svetskoj vladavini” sa sedistem u Nju Jorku, o cemu na 44 str. Pjer Virion kaze: „Cas je dakle bio dosao, da se ubaci ideja o svetskoj vladavini u masu, da se obradjuje internacionalno testo, da bi se direktno izmodelirao profil ‘Velikog Dela’ na jednom planu koji vise nije bio tajna, starom tri veka, koji je vec izlozio Komenius, pa onda Saint – Yves d’ Alveydre, da bi nasao najzad svoj modernizovani izraz u SINARHIJSKOM PAKTU – IMPERIUM MUNDI” (Vidi: Pierre Virion, Beintot un gouvernement mondial? – Une super et counter-eglise, Paris, France, 1967 – Pjer Virion, USKORO JEDNA SVETSKA VLADA – JEDNA SUPER, NAD ILI PROTIV-CRKVA…).

  Thumb up 0 Thumb down 0

 5. Др Милош Којић је изузетан човек, историчар и Србин.Vredi pročitati svaki njegov tekst i čuti svaku njegovu reč. Malo je ovakvih nacionalno svesnih ljudi u svim našim elitama, a u političkoj eliti najmanje.Ja verujem i siguran sam da će ovakve lučonoše osveetliti naš put.

  Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *