ОБРАЋАЊЕ ПРЕДСЕДНИКА ДСС ВОЈИСЛАВА КОШТУНИЦЕ ГЛАВНОМ ОДБОРУ

Србија се налази пред ванредним парламентарним изборима. То значи да се мора подвући црта и видети шта је ова Влада урадила за годину и по дана свог мандата. Погледајмо какво је стање у привреди, какво је стање на Косову, у Војводини, здравству, правосуђу, и на шта нам личе медији. Речју, стање у Србији је поражавајуће. Привреда никада није била у овако тешком положају. Незапосленост и сиромаштво владају земљом. Наставља се отпуштање радника и затварање предузећа. У народу ће се чути речи да никада није било теже у Србији.

Погледајмо шта се дешава на Косову. Бриселским споразумима убија се сваки облик српске државности и све се немилосрдно подводи под законе независне државе Косово. Погледајмо затим шта се дешава у Војводини. Војводина је у правном хаосу. Уставни суд је оборио и Закон о надлежностима и Статут Војводине, али уместо да се крене једним нормалним и правним путем и да се прво донесе у Скупштини Србије Закон о надлежностима па Статут Војводине, поново се иде наопако, противуставно и поново се прво припрема Статут као подзаконски акт, да би се на основу Статута донео Закон. Ово је прилика да Демократска странка Србије јавно упозори да ће се на тај начин криза у Војводини још више продубити, јер посезање за оваквим противуставним поступком представља сигуран пут у правни беспоредак и хаос.

Какву оцену можемо дати Влади за оно што је до свог распуштања урадила? Влада је радила беспоговорно по налозима Европске уније и тешко се огрешила о Србију и њене националне и економске интересе. Главни узрок наше несреће на Косову била је одлука Владе да хоће да плати сваку цену за европске интеграције. Исто тако, главни узрок нашег економског посрнућа је наставак европских интеграција и спровођење Споразума о стабилизацији и придруживању са Европском унијом. Милијарде евра је штета од ССП и та штета ће се тек увећавати. Све у Србији пропада због слепе вере власти да треба наставити европске интеграцијe. У Србији нема више биоскопа, нема књижара, нема отворених музеја, нема ничега осим непрестаног понављања да ће нам свима бити добро када једног дана, неке далеке године уђемо у Европску унију. Превршена је свака мера.

Ова власт више је волела, односно више се бојала Европске уније, него што је волела и поштовала Србију. То је кључни разлог њених поражавајућих и понижавајућих резултата. Зато ће остати забележено да је власт нанела огромне и незапамћене штете националним, државним и економским интересима.

Сви знају да се Демократска странка Србије залагала за ванредне изборе због свих разлога које сам навео. И ево избори су ту. Али морам и да кажем да су избори заиста избори само ако су слободни и поштени. Ако нема крађа на изборима, ако су медији елементарно слободни и ако се учесници на изборима равноправно такмиче. Прошли мајски избори нису били избори него једно поприште у коме тадашња власт није бирала средства да сачува своје позиције. Европска унија је све то подржавала само да победе њени тадашњи послушници. Било би и поражавајуће и понижавајуће за Србију да се понови атмосфера са прошлих избора. Наравно да ће западни центри моћи подржавати своје на изборима, али ни по коју цену не сме да се понови сценарио са претходних парламентарних избора.

Шта Демократска странка Србије нуди Србији на овим изборима? Ми нудимо један нов национални договор о политичкој неутралности и нудимо нов Програм развоја Србије. Политичка неутралност и Програм развоја су нераскидиво повезани, јер нема економског напретка ако је Србија везана европским интеграцијама. Уместо чланства у Европској унији Демократска странка Србије је за слободну, самосталну и политички неутралну Србију. Хоћемо посебно да сачувамо слободну трговину са Русијом, јер је то животно важно за нашу економију. А немогуће је сачувати слободну трговину са Русијом ако наставимо европске интеграције. Слободна трговина са Русијом и наставак европских интеграција међусобно се искључују.

Али оно што је посебно важно, политичка неутралност нас поново враћа српском духу, српској самобитности, српској култури, нашим традиционалним вредностима. Политичка неутралност нас враћа нама самимa и ономе што као народ јесмо, што смо били и по чему су нас други поштовали и уважавали. Ми хоћемо најбољу и најближу сарадњу са Русијом, хоћемо да Јужни ток прође Србијом, желимо што више руских инвестиција, желимо и да руска култура што више буде присутна у нашој земљи. И то је све могуће ако смо као држава и народ слободни, односно ако смо политички неутрални.

Наравно, политичка неутралност подразумева и да са западним земљама одржавамо најбољу могућу сарадњу на основу обостраних интереса. Садашњи однос са западним земљама је такав да су нам они преко европских интеграција тутори. Тај однос се може променити само ако прогласимо политичку неутралност и прекинемо европске интеграције. Само чист рачун омогућава нормалне и продуктивне односе Србије са западним државама.

Ми грађанима Србије на овим изборима нудимо политичку неутралност јер само тако можемо сачувати Косово. Ако народ одлучи да и даље иде путем европских интеграција нема никаквих изгледа да ћемо сачувати Косово. И не само да нећемо моћи да сачувамо Косово, него ће се отварати нова жаришта и постављаће се нови територијални захтеви Србији. Логика Европске уније је крајње једноставна: када пристајете да дате Косово зарад уласка у Унију, онда ћемо и ми проширити списак наших захтева.

На овим изборима ДСС ће народу представити шта све значи политичка неутралност и шта она конкретно доноси нашој земљи. Понудићемо народу и нови економски Програм развоја Србије. Сигуран сам да ћемо бити једина странка у Србији која ће уместо јефтиних парола пред грађане изаћи са целовитим политичким и целовитим економским програмом.

Уверен сам да је политичка неутралност велика идеја која отвара врата будућности Србије. Она значи сарадњу са свим државама које желе да на равноправној основи сарађују, а истовремено штити наше државне, националне и економске интересе. Није нормално и није природно да нам је Европска унија преча од Србије. Србија и само српски народ може да даје налоге својим властима шта треба да раде, а никако Брисел и Европска унија. Зато су ови избори прилика да питамо народ какву то корист имамо од европских интеграција. Због чега је Србији боља Европска унија од политичке неутралности? Ако је Србија погрешно и ирационално до сада ишла путем европских интеграција и ако немамо никакву корист од тога, зар није онда време да прогласимо политичку неутралност и да се окренемо себи и сопственим интересима?

Србији никада није био потребнији искрен разговор него данас. Разговор у коме ћемо сагледати шта Европска унија, осим претњи, уцена и притисака, још нуди Србији. Исто тако, разговор у коме би се отворено изнели аргументи шта би Србији донела политичка неутралност. Шта би за нашу економију значила политичка неутралност, а шта значе европске интеграције и незамисливи економски губици које трпимо од ССП. Ако нико од политичких странака неће и не жели овај преко потребни разговор ми ћемо га сами водити са народом. Обићићемо градове и села и водићемо разговор са народом шта нам доноси политичка неутралност, а шта нам доносе европске интеграције.

То што смо данас сами на политичкој сцени са идејом политичке неутралности не треба ни најмање да вас плаши. Напротив, то треба да нам улије снагу и чврсту вољу да идемо у народ и да разговарамо и објашњавамо зашто смо за политичку неутралност и зашто смо против уласка Србије у Европску унију. Морамо да уверимо народ да је политичка неутралност живот и будућност Србије, а да је данас Европска унија на трошним темељима и да је њена идеја водиља према Србији да нас непрестано уцењује. Нико данас поуздано не зна да ли ће уопште опстати Европска унија, али знамо да Србија мора опстати и да мора на најбољи начин да уреди свој живот. Какав је то историјски успех ове власти што је отпочела преговоре са Европском унијом, ако је колико сутра Влада пала као зрела крушка.

Избори су прилика да народ каже свој суд и пресуди којим путем ће даља ићи Србија. Како год одлучи народ ми ћемо поштовати његову вољу. На нама је да учинимо све што је у нашој моћи да објаснимо корист коју нам доноси политичка неутралност и погубност наставка европских интеграција. Највеће од свих питања са којима се суочава Србија је свакако Европска унија. Како разрешимо питање односа са Европском унијом, таква ће нам бити будућност. Или ћемо бити марионета Европске уније или ћемо бити слободна земља.

Сви смо заједно сведоци да је проглашавање војне неутралности донело земљи само истинске користи и дословно никакву штету. Све те бесмислене и јефтине пропагандне приче о самоизолацији су пале у воду. Нити се Србија самоизолавала зато што је војно неутрална, нити би се самоизоловала када би прогласила политичку неутралност. Наравно, за поједине центре моћи је свака сарадња са Русијом и другим великим државама на Истоку исто што и самоизолација. Али, временом постаје очигледно да је неутралност друго име за сарадњу, а сарадња је све само не самоизолација.

И на крају, поштовани пријатељи, ми морамо бити свесни колико су важни ови избори. Морамо бити свесни величине и снаге наше државотворне политике и идеје о политичкој неутралности. Као за свако добро семе потребно је време да роди своје најбоље плодове. На нама је да саберемо своју снагу и отворено, снажно, јасно и храбро заступамо нашу политику. Много зависи од наше одлучности колико ће нам народ поверовати да је политичка неутралност будућност Србије. Морамо знати да питање наше привреде, судбина Косова, судбина Војводине и судбина целе земље зависи од ових избора и од тога како ће народ одлучити којим путем треба да идемо. Нема већег изазова и нема веће борбе од борбе за будућност Србије.

Тражимо од грађана поверење и тражимо да нас подрже на путу опоравка Србије. Србија без државотворне политике и без политичке неутралности осуђена је на даље пропадање. Ми смо ту да свим срцем уђемо у ове изборе и да свим срцем бранимо политичку неутралност, која је право име за слободу Србије и њених грађана, која је право име за очување територијалне целовитости земље и, најзад, која је право име за слободан економски развој Србије и која треба свим нашим грађанима да омогући да нормално живе од свога рада. Позивамо зато све грађане да чују наш глас, позивамо их на разговор, позивамо их да добро размисле и да нам дају подршку.

5 коментара

  1. Postovani,vopleo bi da narodvidi ovu istinu7 koju vi govorite,alinarodu jeispran mozak ikaojato gusaka zeli u Evropu,staro lazarukoja jeuvekbilaprotiv Srba.Ova vlast se stalnopoziva na reforme,aod reformi beze jer nezeli dase odrekne privilegija.Izbori nista novo ,kako stvari stoje,nece doneti novo jer pre izbora treba izmeniti izborne zakone,kojene favorizuju strankena vlasti.Ovi su vrsili reforme viseod18 meseci,sta znajupokazali su,nejvni narode glasajte ih opet.

  2. Podrzavamo Vas i molimo da uspostavite saradnju sa “Dverima”,”1389″
    “Obrazom”, i slicnim grupama. Okupite patriotske snage, probudite nas i povedite. Tome smo se nadali i na proslim izborima.

  3. У питању је интерес Србије!

    Избори ће се одржати 16. марта. Како се припремити?
    1. Све патриотске снаге ујединити и наступити јединствено на изборима.
    Нема места међусобној расправи о досадашњој одговорности оних других.
    Нема места ни тврдоглавој принципиелности.
    Све подредити интересима Србије!
    2. Захтевати да се у предизборној кампањи, као и приликом избора, укључе и
    посматрачи из Русије и Кине.
    3. До сада је већина грађана била пасивна, верујући да су избори намештени, те да немогу ништа мењати са својим гласовима на изборима.
    Овог пута ће бити друкчије.
    Утицати на савест бирача (приликом кампање) објашњавајући им да сада није
    време за неодговорно неизлажење на изборе, јер сваки бирач носи одговорност
    за своју и породичну будућност.

    Шта можемо још објаснити грађанима?
    У чему је разлика у досадашњим и будућем гласању?
    Гласањем можемо осујетити “унијатима”, паклени план у даљем разбијању Србије. А вредносне реформе (које одговарају интересима Србије) могу се применити и без прикључења ЕУ. Да овог пута све патриотске партије и организације, потискују несугласице и на прво место стављају интерес Србије и грађана. Такве се “жртве” очекују и од грађана.

  4. Što možete učiniti da vas pnovno ne pokradu kao što su to učinili na predhodnim izborima ?
    Nažalost, ništa, pored “poštenjačina i starih evrounijata” kao što su Nikolić, Vučić, Dačić i u potaji BO-TA i njegovi krimosi.

  5. Ma kakvi izbori i čemu oni služe?Koliko su puta održani
    izbori,toliko puta smo i prevareni od strane političara.
    Malo nam je prevara do sada u vezi sa izborima,sada nam
    je poterebna još jedna i svi vapimo za njom.Ja se izvinjavsam
    mojim saplemenicima ali to govori i nešto o nama samima.
    Ako su mnogo jače i veće države i narodi poklekli na kolenima
    pred silom ovih političara,šta ova šaka jada od našeg naroda
    ima da se bakće sa njima.Neka oni rade šta su naumili ali mi
    ne treba da učestvujemo u svemu tome.Ovaj svet ionako ne
    pretstavlja ništa,najviše možda samo jednu običnu budju negde
    na kraju vasione.I ovi poltičari moraju bezuslovno da se
    pokore ovome zakonu prirode,tako će i oni kao i svi ostali na
    svetu da napušte ovu budju.Jer i po njima,a ne samo po nama,sam
    život je najveća laža,pošto svakoga mic po mic vodi u smrt.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *