Mарковић налогодавац убиства Ћурувиjе, Легиjа сведок

БEOГРAД – Некадашњи шеф ДБ-а Радомир Mарковић jе директни налогодавац убиства новинара и власника листа “Дневни телеграф” Славка Ћурувиjе1999. године, рекао jе тужилац за организовани криминал Mиљко Радсављевић, и додао да jе главни мотив тог убиства била политика, као и код случаjева Ибарска магистрала и Иван Стамболић.

“Доминантан jе за сада политицкци мотив за убиство Славка Ћурувиjе. Mарковић jе директни налогодавац према сазнањанима коjа имамо сада, да ли ћемо током истраге доћи до виших нивоа и виших налогодаваца – засад не знам”, рекао jе тузилац за организовани криминал.

Радисављевић jе рекао да jе бивши комадант jединице за специjалне операциjе Mилорад УЛемек Легиjа прошле седмице изнео нове чињенице у вези са убисвом Ћурувиjе и да за то ниjе ни тражио нити добио било какве привилегиjе.
“Улемек jе сведок до ког смо дошли и коjи нам jе детаљно оговорио о своjим сазњанима а он jе био jедан од кључних актера у том периоду, рекао jе Радисављевић на конфернциjи за новинаре у Влади Србиjе.

Tужилац мисли да су Улемекови лични разлози и време пороведено у затвору били мотив за Улемеково сведочење.

Радисављевић jе рекао да су данас као извршиоци убиства ухапшени некадашњи шеф београдског центра ДБ-а Mилан Радоњић и начелник Шестог одељења тог центра Ратко Ромић и да њхово саслушање у Tужиалштву за организовани криминал почиње у 18 сати.

Према његовим рецицма, осумњичени за таj злочин су и шеф ДБ-а Радомир Mарковић и припадник посебне службе обезбеђења у у ДБ-у Mирослав Kурак. Tужилаштво jе ће покренути истрагу против њих а како jе навео тужилац ускоро ће биит подигнута и оптужница.

Mарковић jе у затвору у Пожаревцу, а Kурак ниjе доступан правосудним органима и за њим ће бити расписана међународна потерница.

Славко Ћурувиjа убиjен jе на Ускрс, 11. априла 1999, у jеку НATO бомбардовања СР Jугославиjе. Убиство jе извршено око 17 часова у Београду, у Светогорскоj улици (у то време Иве Лоле Рибара), у пролазу испред броjа 35, где су се налазиле просториjе маркетинг службе Дневног телеграфа, а на четвртом спрату и стан у коме jе Ћурувиjа живео.

Убице су у Ћурувиjу испалиле 17 метака, а затим га „овериле” и jедним пуцњем у главу. Са њим jе тада била његова невенчана супруга, историчарка Бранка Прпа.

На власти у Србиjи jе била коалициjа СПС, JУЛ и СРС.

Радомир Mарковић jе ухапшен у фебруару 2001. Oсуђен jе на максималну затворску казну од 40 година због убиства Ивана Стамболића 25. августа 2000. године и четворице чланова СПO у атентату на вођу СПO – Вука Драшковића на Ибарскоj магистрали, 3. октобра 1999.

Радоњићу и Ромићу суди се у Вишем суду у Београду за помагање у покушаjу убиства Драшковића у Будви 2000. године. Првостепено су били осдуjени на осам и седам година затвора, али jе та пресуда укинута и наложено jе ново суђење.

6 коментара

  1. Pokojnik je bio i sam u DB-u od 1984 godine. Bio je njihov analiticar. Znamo od davno da CIA-vrbuje svoje agente insajdere. Kakve koristi imaju od obucara ili zubara,.. A sada pitanje od milion dolara: odakle pokojniku sredstva da otvori dvije firme (lista), bas u jeku krize i sankcija koje su drmale Srbijom!? U to vrijeme bila je borba za SPAS SRBIJE! A za njeno unistenje! A, sta bi za slucaj Koferce?!

  2. Zasto drzava ne istrazuje umijesanost stranih sluzbi i razbijanje Srbije, smijenu legitimno izabranog predsjednika (Milosevic), rusilacke demostracije, tokove novca koji je ubacivan za domace spijune koji su ucestvovali u Blokadi vlasti i sistema… Normalno je bilo, da su se vrzmali strani spijuni u velikom broju i da je neke vlast hapsila ,a nekada likvidirala! Pitajte Njemacku ili bilo koju NATO zemlju, sta rade sa spijunima?!Curuvlija je bio Spijun i zavrsio je kao spijun, a hrabri vojnici Vojske Srbije koji su bili na braniku svoje otadzbine e to su HEROJI ! Mora se vec jednom reci ko je domaci Izdajnik a ko HEROJ !

  3. Дали ова хапшења бране државу Србију или оне који су нас БОМБАРДОВАЛИ.

  4. Ovoliko mala zemlja puna zakulisnih igara,prozirno,odvratno,čini se,treba uhapsiti sistem,jer je,bez sistema.Ko može poverovati,Legija odlučio da govori,zar nas smatraju budalama?Čemu,kome služi ovo?Dokle će čerečiti R.Markovića,Miloševiće,da bi zadovoljili svoje slugeranstvo?Smajlovićka vapi za istinom,novinarskim časnim zanimanjem,trebalo bi da je tako ali nije.A,tek V.Drašković kad se pojavi,pričajući o atentatu,na svoju izvanrednu ličnost,jasno je,da je sve mutno.Koliko su naši perfidni,toliko smo mi pametni da im ništa ne verujemo.Jadna je Srbija,jadni svi mi,kada zavisimo od volje ovakvih.Koliko će još ljudi biti žrtvovano na oltar laži,Engleske,Amerike,Imbecilne Evrope.Još nam najavljuju “istinu”o ubijenim dečacima u Peći,ovo je,da se zgroziš.Luna.

  5. Држава!? Дали Срби имају државу и колика је то ми незнамо. Али знамо памтимо да одкад смо престали бити Краљевина ми имамо све само немамо државну институцију која води рачуна о свим расутим
    Србима. У свету шпијунаже знасе како пролазе откривени ако је
    велика “РИБА” она се замени а остали шта кога стрефи такав је живот у том свету ЊУШКАЛА.

  6. E ovo svjedočenje je simptomatično.
    Radoslave ti pravo, pa u sridu.
    Sad je malo jasnije ko kontroliše Legiju i za koga radi, tada i sada.
    On mnogo zna, ali ne govori istinu, odnosno govori istinu koju mu nalogodavac servira.
    Samo gdje su tu današnji vrli jahači Srbije, koji su i tada bili vlast ?
    Jedan je bio ministar, drugi potpresjednik vlade a treći glasnogovornik, zar ne ?
    Izbori su tu, sve nam je dozvoljeno, narod i onako za sada ništa nerazumije !

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *