Човек опасних намера

Саша Радуловић, стечајни управник Србије

Пише Саша Францисти

Нацрт Закона о раду недавно јесте одбачен, Социјално-економски савет, уз сагласност премијера и првог потпредседника владе, као и представника репрезентативних синдиката јесте наложио писање његове нове верзије, али актуелни министар привреде и заговарач овог закона не одустаје!

Агонија са предлогом новог Закона о раду за сада је окончана. На седници Социјално-економског савета у који су укључени и представници репрезентативних синдиката, премијер Ивица Дачић и први потпредседник владе Александар Вучић одбацили су нацрт Закона и наложили писање нове верзије која ће уважити и захтеве синдиката, а не искључиво захтеве Уније послодаваца.

Међутим, актуелни министар привреде Саша Радуловић не одустаје. Убрзо је објавио саопштење у којем се супротставља одлуци о повлачењу нацрта инсистирајући на томе да су  Министарство рада и Министарство привреде једини овлашћени предлагачи закона о раду, приватизацији и стечају, а здушну подршку опет му је дала Унија послодаваца Србије која поново инсистира на хитној промени поменутих закона у „циљу опоравка привреде, оживљавања привредне активности и повећања запослености у Србији“ и која је у сврху додатног притиска на владу позвала и извесног Брента Вилтона, генералног секретара Светске организације послодаваца.

ПУТ У СВЕТЛУ БУДУЋНОСТ Да не буде нејасноћа, подсетимо шта је све министар Радуловић у пакету понудио грађанима Србије као неопходну меру за излазак из кризе и повећање привредног раста, те сходно томе и запослености у Србији. Према виђењу овог економског и привредног „експерта“, у Србији ће се радити и живети боље ако се обезбеде одређени услови, које он набраја а ми преносимо (цитат са министровог блога на сајту Б92):

„…Минимална зарада у потпуности ослобођена пореза и доприноса. Запошљавати не сме да буде скупо. Самозапошљавање исто тако. Свим грађанима здравствено осигурање. И свим пољопривредницима здравствено осигурање. Статус запосленог није потребан за здравствено осигурање. Свим грађанима старијим од 65 година старосна пензија. И свим пољопривредницима. Довољна за живот. За статус пензионера нису потребне године радног стажа. Потребно је 65 година живота. Бесплатни уџбеници за све ученике основних и средњих школа. Бесплатне свеске и оловке. Рачунари у свим школама. Бесплатно бављење спортом за сву децу. Бесплатан превоз за све ученике до школе и назад. На селима, бесплатан превоз деце у велику школу где иду и друга деца. И топли оброк. А не пешке у школу у коју иде троје друге деце. Па када млади људи хоће на село, да могу тамо и да живе: здравствено, пензионо, добра школа за децу.  Социјална помоћ за све којима је потребна. Народне кухиње за све који су гладни. Социјално становање за све који немају где…“

И тако наш експерт, у складу са својим политичким програмом из 2012. године (док је још био само експерт) као министар предлаже, поред неких релативно добрих, и следеће „бруталне“ измене у Закону о раду:

Обрачун минулог рада само за године стажа код послодавца. Према рачуници синдиката то је смањење примања за 10,3  одсто.

Отпремнина за одлазак у пензију би се смањила са три месечне зараде на две.

Боловање се више не би обрачунавало на досадашњи начин и то би смањило накнаду за 42,4  одсто. По сличном обрасцу обрачунавала би се и накнада за годишњи одмор, што би водило њеном смањењу за 38,4 одсто.

Раднику који после отказа добије спор на суду против послодавца следује само накнада али не и заостале плате.

Продужење рада на одређено са године на три године.

Увођење могућности оснивања агенција за „лизинг“ радника и уграђивање „позајмице“ радника у законске оквире.

Очигледно, оваква системска решења су намењена пре свега послодавцима који ионако изводе небројене правне и формалне манипулације како би избегли готово све обавезе према радницима али и добрано смањили њихова права сводећи их малтене на ропску радну снагу. Уз већ познату Радуловићеву тираду о вишку запослених и најаву за отпуштање још 100.000 радника из јавног сектора (претпоставка је поменутог министра да ће лакше отпуштање повећати запошљавање) јасно је да се радништву у Србији не спрема ништа добро. Евентуално, по „алтруистичком“ министру привредном, можда се дочепају последње три ставке његовог „револуционарног“ блогерског програма: социјална помоћ за оне којима треба, народни казан за гладне и социјални шатор за оне који немају где.

МУКЕ ПО ЗАПОСЛЕНИМА Да би запечатио и оно мало наде, интернет економиста Саша Радуловић дохватио се и Закона о стечају (узгред речено, поменути је пре овог посла био стечајни управник, али о тим достигнућима касније).  Према његовој „епохалној“ идеји, радници би требало да добију већа права у односу на постојећи закон. Бољи положај радника односи се на повезивање радног стажа и исплате минималних зарада. Ипак, покретање стечаја подразумева да сви запослени аутоматски остају без посла, а стечајни управник накнадно може да ангажује известан број радника по уговору о раду на одређено време или уговору о делу. Повезивање стажа и исплата минималаца у првом исплатном реду анулирани су другим решењем, где се разлика до пуне зараде као и отпремнина због раскида уговора о раду у максималном износу минималне зараде по години радног стажа код стечајног дужника пријављује у другом исплатном реду.

Осим тога министар Радуловић је суптилно испланирао и како да уместо калифа доведе калифа. Наиме, предлогом Закона предвиђа се укидање Агенције за лиценцирање стечајних управника (која му је иначе дала хлеб) и оснивање Коморе стечајних управника (е сад већ звучи јаснија она „калиф уместо калифа“) која би радила све оно што  Агенција већ увелико ради. Да није „епохално“, било би сулудо, али не и по министру Радуловићу. Овим би се предлогом, наиме,  министру привреде обезбедио низ значајних дужности, обавеза и права у вези са наименовањем, смењивањем …

У међувремену, до доношења предлога ових закона, министар није седео скрштених руку. Укинуо је подстицаје за стране инвестиције, укинуо Агенцију за страна улагања и промоцију извоза, најавио укидање издвајања за здравствено осигурање, најавио отпуштање 100.000 радника и пензије за све.

УМЕСТО БИОГРАФИЈЕ  Колико, међутим, грађани Србије знају о министру Саши Радуловићу и шта га то чини толико компетентним да решава судбину целе једне државе чије проблеме ни много јачи потенцијали нису могли да реше? Изгледа, веома мало. Осим оног што је сам министар сервирао. Ево шта се зна о њему према подацима са сајта LinkedIN:

Рођен је 1965. године у Бихаћу. У Сарајеву је 1989. године дипломирао на Електротехничком факултету, смер Аутоматика и електроника. Од 1990. до 1994. године радио је у „Сименсу“ у Немачкој и САД, на системима за надзор нуклеарних електрана. Од 1994. до 1996. године радио је сектору развоја у Торонту за „Antares Alliance Group“ и  „Amdahl“ (али у питању је једна те иста групација која се бавила, а и данас се бави развојем софтвера). Од 1996. до 1998. пријављује да је био члан управног одбора „Interpra Medical Imaging Network Ltd“, фирме која се бавила развојем информационог софтвера у области радиологије, односно магнетне резонанце. Пошто је фирма продата (односно технологије, као што је то уобичајено на Западу) наш будући министар опет мења посао и прелази у обећавајућу фирму „TrueSpectra Inc.“ на место председника и извршног директора, међутим, обећавајућу дигиталну технологију брзог приказивања и учитавања слика откупљује „Adobe Systems“. Тиме се поменута фирма гаси. Нашег министра, за дивно чудо, не преузимају.

Коначно, Саша Радуловић 2002. године одлучује да покрене сопствени бизнис и оснива „Neuron Computing Inc.“, самосталну фирму за развој софтвера. Прескупи и нефункционални програми ове фирме и дан-данас се могу пронаћи на разним шервер серверима. То ради до 2007. године када се необјашњиво појављује у Србији и оснива  ташна-машна „e-Market Capital Ltd.“ Бави се свим и свачим. Између осталог, саветује ГИЗ, НАЛЕД, Америчку амбасаду, Тужилаштво за привредни криминал, полицију, Савет Европе, ОЕБС итд. Истовремено, министар привредни нам добија и лиценцу за стечајног управника. Углавном захваљујући томе што је за ту лиценцу довољна диплома било којег факултета и положен усмени и писмени испит и који наш револуционарни министар полаже из прве.  Изгледа да су у Агенцији били просто фасцинирани Радуловићем и он постаје стечајни управник у чак 14 фирми (три отишле под лед, сада их је 11). Између осталих, Радуловић је стечајни управник и следећих компанија: „Браћа Карић“, „Вршачки виногради“, „Делта легал“. Сада је већ лакше разлучити кога у ствари Радуловић заступа, а нарочито како.

О његовим дометима као стечајног управника нећемо говорити у овом тексту јер је то ипак тема неких других, рецимо правних анализа. Али, после свега виђеног и наведеног, неминовно се поставља питање: откуда таква величина на месту министра привреде? На крају крајева, одакле министру морално право да уопште прича о запошљавању и отпуштању радника и прављењу повољне климе за послодавце, њему, човеку који је у својој фирми имао само једног запосленог, себе? Човеку који је напустио либерални капиталистички рај да би се, како сам каже, за ситне паре борио за просперитет Србије, а у ствари банкротирао у том рају?

Зашто се Радуловић вратио у Србију? То није питање, већ констатација са потписом дехуманизованог безочног капитализма.

 

20 коментара

  1. Sa ovim covekom stvarno nesto nije uredu

  2. Ovo je potpuna zamena teza! Ova kreatura nije dobila životnu priliku da Srbima potpuno ogadi život i bilokakvu šansu da ostane da živi na ovim prostorima, zato što je tu priliku dobio svojim famoznim kvalitetima. Ne, to je potpuna prevara! Za sve je kriv PPV! On je rodonačelnik ovog zakona, on je idejni tvorac uništanja svih ljudskih i radničkih prava Srba u Srbiji… Zašto? Da bi Srbi masovno počeli da napuštaju Srbiju! Eto zašto! Ovaj prostor mora da se isprazni od Srba ili bar da se naš broj svede na nivo statističke greške. Po njemu i njegovim MI6 gospodarima, ovaj prostor mora da se otvori za naseljavanje drugih.. a to su jevreji iz izraela, vehabije iz emirata i s.arabije… sve u zavisnosti ko će više para da ponudi anglosaksonskom ološu! Za tako nešto PPV nije imao hrabrosti da lično stisne petlju i zato je našao “teretnu mazgu”, na kojoj će kola sveopšteg gneva da se slome! Tako da on ne bude proglašen i ozloglašen kao ono što jeste (veleizdajnik i krvnik srpskog Naciona), već će krivicu da prebaci na ovu naivčinu… PPV sa njegovom “hordom skakavaca” je postao tiranin i ratni (građanski) huškač, koji huška Srbe na Srbe, da bi uništenjem Srbije sprečio organe gonjenja (jednog dana kad se Srbija oslobodi okupacije gaulajtera sa “zapada”) da ga smeste tamo gde mu je mesto… jer za njega oproštaja nema! “Mišković” i svi drugi “miškovići” neka odštetu za “nezakonita” (???) hapšenja naplate od porodice PPV-a, ja moje pare za njegove politikantske egzibicije ne dam! “Miškovićima” će se suditi, to je neminovno, ali neće pred “žutim” sudijama u “žutom” pravosuđu… nacionalnoj sramoti celog srpskog Naciona! Ništa manje, ništa više… jer, ili mi ili oni, ne može i jedno i drugo… pa ko pretekne…

  3. Zakon o radu je u svim zemljama Evrope izmenjen.
    U Spaniji je od februara 2012.g.,radnik ostao bez elementarnih prava…da ne sirim dalje.Francusku odrzavaju lazni mir i afere,jer su levicari na vlasti,kada odu,saznace se pravo stanje.
    Obrusiti se na Radulovica je lako,sada se oni koji zapravo koce reforme,a to su PARTIJE NA VLASTI,prave kao spasioci.
    U svetu je izvrsena socijalna kontrarevolucija,sve sto su radnici stekli u zadnjih 100 godina,baceno je u vodu.
    Nema sansi da to neko spreci u Srbiji.
    NA TOJ TEMI NIKO NE TREBA DA IZGUBI ALI NI DOBIJE!!!
    Mislim da je nefer nazvati nekoga iz drugog ili treceg esalona,kao “covek opasnih namera”.Nije nivo ozbiljne analize.
    Taj Radulovic je rekao pre par nedelja na Radio Beogradu da reforme u Zeleznicama Srbije “nisu prstom pipnute”…Zasto?
    Jel cekamo da nam to Stefan File kaze???
    Dakle,ako nisu,a nisu,kada ce…kada ce se izmestiti cela zeleznicka stanica,ocistiti prostor…da bi taj “Beograd na vodi” zaziveo?
    Osim,ako nije predizborna poruka, slikati se sa Planom…i pricati o preko 3 milijarde eura investicija.Ko je tu sa opasnim namerama?

  4. Да Гос, Мајк све што је радничка сиротиња целог радничког покрета
    створила то се уништава од Регана и Маргарет Тачер. Радничку класу код Срба и идеју радничке класе за бољи живот полако али сигурно уништавао је ” РАДНИЧКИ САВЕТ” наводно сви запослени на неки начин сувласници предузећа. Данашњи синдикати још увек су у
    радничком самоуправљању које немо бити у приватним фирмама. Синдикални функционери не изгледају на РУДАРА, ТОПИНИЧАРА ИЗ ЖЕЉЕЗАРЕ ИЛИ ГРАЂЕВИНСОГ РАДНИКА то је део послушних момака са великим стомаком и дебелим вратом.

  5. Прочитах скоро вест негде, неки канадски милионер дошао на тамошњу телевиѕију а водитељка га пита како коментарише неко истраживање где је утврђено да 85 ЉУДИ држи половину богатства на свету. Сироти мали милионер је био одушевљен. Каже супер, одлична мотивација за људе да засучу рукаве и постигну нешто слично. Рад, рад, рад… А водитељка га пита како неки африканац који зарађује долар дневно може да стигне до тога? Можемо и да проширимо. Објаснимо нашим радницима да их протести неће одвести нигде, да ништа неће направити, већ само рад, рад и рад…за што мање пара, па да нам послодавци цветају напредују и једног лепог дана стигну у клуб 85 најбогатијих. Мајк, боли ме уво за све пројекте, све градове на води,али мајку му не узимати лебац људима из уста, него им дати, не дати, то звучи као поклоњено јер нису ваљда заслужили, бар по министру, ради се о елементарним правима.Какво кочење реформи? Такве реформе нам не требају! Ко је изашао на улице ових дан? Хоћеш да кажеш нерадници? Радници Желвоза? Који су ГЛАДНИ! И ти оправдаваш овог стечајног управника на месту министра привреде. И делује ми као да ниси прочитао комплетан текст, колико да се зна.

  6. Jos nekoliko meseci pre nego sto je ovaj predlog zakona izasao u nasu javnost malo ko zna i njegove korene ,odnosno odakle je potekao. Prosle godine jos sredinom godine nasi predsednici i podpredsednik su bili gosti stejt departmenta i tom prilikom su gostovali navodno kao pocasni gosti u privrednoj komori SAD. Tada je zatrazeno od SAD da poveca ulaganja u nasu zemlju ,naravno kroz investicijone projekte i evetualno izgrade po neku fabriku te samim tim poveca i svoje prisustvo u Srbiji. Od privredne komore su dobili uveravanja da im je to namera ali su zatrazili da se po hitnom postupku promeni zakon o radu gde ce se narocito njihovi industrijalci osloboditi obaveza prema radnicima a i jednim dobrim delom prema samoj drzavi i to je blago receno bio ultimativni predlog. Nasi zvanicnici su tada dobili i okvirni nacrt zakona o radu od njih i zadatak da onaj zakon koji kod nas bude usvajan bude priblizan tom nacrtu. Znaci glavna kuhinja u kojoj je ovaj zakon skuvan je privredna komora SAD. Nasa vlada je ocigledno mislila da ce ovaj Radulovicev predlog za koji su i oni i te kako znali kako izgleda proci mozda uz manje teskoce ali prevarili su se iznenadivsi se snazi otpora koji se javio kod samih radnika, sto je naravno ujedinilo i masu sindikata. Zadatak dobijen od SAD nije ispunjen i vlada ce svakako pokusati da svoje stavove usmerava ka tom zadatku sto ce dovesti u opasnost da se na kraju izazovu nemiri sirokih razmara sto opet Vucicevoj popularnosti i te kako smeta jer ce se videti koliko je ova vlada vezana za zapad. Prevara u predizbornoj kampanji odnosno okretanje za 180 stepeni od politike koja je promovisana u predizbornoj kampanji moze dovesti do naglog pada popularnosti SNS-a a samim tim i jacanja neke sasvim nove politicke snage sto ne bi bilo iznenadjenje jer sa trenutnom politikom koju vodi SNS nisu bas svi odusevljeni i sve vise je protivnika kako se ona dalje siri. no videcemo krajnji rezultat eventualno do kraja ove godine kada verujem da SNS nece biti ni blizu popularna kao sto je sada.

    • Нереде У Србији, затим у Тунису, Либији, Египту, Сирији, Тајланду, а данас уживо можемо гледати у Украјини, могу да изазову, организују, логистички подрже и исфинансирају само западни државни картели тј. мафија новог светског поредка, уз помоћ домаћих мафијашких структура. Зато је мало неоизбиљна ваша изјава да радници у Србији и њихови многобројни синдикати могу на улице Београда или већих градова у Србији извести више од шачице слабо организованих и страначки разједињених радника. Њима остаје само да у знак немоћи одсеку још по неки прст и да опет изађу на изборе и гласају за политичке мафиозе, који се само пресвлаче и обећавају ЕУ-утопију, и тако константно вуку за нос. Овај човек на насловној фотографији, ако ништа, барем је својом оставком показао да има карактер и образ. А што се тиче задатка коју властима у Србији задају амерички спонзори, који су их преварама и изборном крађом довели на власт, пре би се могло рећи да један Вучић, један Дачић, један Николић или Динкић и Тадић пре ових много ревносније извршавају своје задатке усмерене ка брисању Срба и Србије са карте Балкана.

  7. Bojim se da je netrpeljivost prema svemu sto dolazi sa Zapada autoru prilicno zamaglila vizuru i onemugucila pravednu analizu predlozenih promena Zakona o radu.

    BOLOVANJE I ODMOR: Prema predlogu, procenti za obracun se ne menjaju, ali bi osnovica za obe naknade bila samo redovna zarada (=osnovna plata uvecana za minuli rad). U privatnoj privredi to vec jeste tako; regresi, bonusi i 13.-e plate se u danasnjoj Srbiji isplacuju samo u javnom sektoru. Dakle, treba jasno reci da ce se ove naknade smanjiti SAMO U JAVNOM SEKTORU.

    NAKNDADA ZA MINULI RAD: Ova naknada iznosi 0.4% zarade po godini staza i po postojecem Zakonu, i po predlogu novog zakona. Dakle, smanjenje plate za 10% moguce je samo ako nakon 25 ili vise godina staza menjate poslodavca, i on Vam ponudi identicnu osnovnu platu kao i prethodni poslodavac. U privatnoj privredi promena poslodavca, u principu, vise utice upravo na tu osnovnu platu, a naknada za minuli rad ima minornu ulogu.

    RAD NA LIZING: On vec postoji, i veliki broj ljudi se prehranjuje upravo zahvaljujuci njemu. Sta je, dakle, bolje: (1)da se on legalizuje, (2) da se zabrani, a radne inspekcije pocnu da primenjuju zakon, lisavajuci hiljade ljudi izvora prihoda, ili (3) da bude kao do sad, tj. da se ne primenjuje zakon? Ja mislim da je legalizacija u sadasnjim okolnostima ipak najbolje resenje.

    OTKAZ: Po postojecem Zakonu, radniku koji posle otkaza dobije spor na sudu sledovala je ne samo naknada vec i plate za sve mesece sudskog spora (dakle, mesece koje nije radio kod poslodavca). Da li je u redu da neko bude placen za mesece u kojima nije radio?

    OTPREMNINA ZA ODLAZAK U PENZIJU: Odlazak u penziju nije otkaz, i covek ne ostaje bez prihoda. To sto je PIO fond urnisan nije valjan razlog da se poslodavac nateruje da isplacuje bilo kakvu naknadu za odlazak u penziju. U kapitalizmu ovoga jednostavno nema. A kod nas ce dobijati dve plate, i to je problem?

    Pozdravljam,
    Djordje Popovic

    • Ђорђе , потпуно сте у праву!

      Да додам, данас у овој ојађеној Србији има око милион незапослених, ПРЕКО 400000 људи ради за минималац преко фамозних Агенција, да да би се прехранило.

      Досадашњи Закон штити само Државни апарат и јавна предузећа, и само се ту поштује, јер имају и плате и 13 плату, и топли оброк, превоз, регреси, БОНУСИ, одмори,…..и све друге привилегије и неможе се нерадник отпустити или скупо кошта отпуштање(отпремнина).

      Радуловић је вероватно грешио ,али је у правиу и за ЛИЧНЕ КАРТЕ предузећа и за промену Закона о раду, и тај предлог у тексту у Печату је предлог и поента је да се решење нађе у средини, повољно за све и да буде ПРИМЕЊИВО за све и за раднике у Јавним слжбама, и за све који преживљавају на одређено или преко Агенција.

      Или свима једнака права и одговорности или никоме. Сада сва права имају само они који раде у Јавним фирмама и управи, а остали преживљавају .

      Поздрав Ђорђе, то је поента приче , реалност је сурова за обичан народ а за Државну бирократију владају специјални закони и запошљавање партијске и рођачке фамилије.

      Ова Држава се урушава дебело, у праву је Арчибалд Рајс.

  8. Radim skoro 40 godina itekako me interesuju zakoni koji ce odrediti moju starost i kvalitet zivota u finisu. Za sve ovo vreme svega sam se nagledao i naslusao od Josipa Broza pa sve do ovoga Radulovica. Svedok sam vremena kada je vecina radnika, preduzeca u kojima su radili smatraqli svojim domo i sigurnost egzistencije svoje porodice. Mogu da pricaju sta god im drago ali radilo se i stvaralo, pa da nije ovi sadasnji nebi imali sta da kradu i otimaju. Oni koji su ih doveli na vlast itekako su znali sta treba da bombarduju i uniste. Prodaju nama mu.a za bu..ege ko da smo mi mala deca. Razlog sto u Srbiji ,,tranzicija ili perestojka,, traje predugo je to sto je ova zemlja bila bogata i sada je. Problem je sto su na povrsinu isplivale vucibatine bez ikakvog morala i koji su iz porodica poneli samo nevaspitanje. Tolika oholost je za mene neshvatljiva. Ovo nije drzava kojoj je predsednik obama ipak na ovim prostorima zive Srbi. Vekovima su se nasi preci trudili da svojim potomcima obezbede bolju i lepsu buducnost. Onda kada je to trebalo branili su i oruzjem. Kakva je to vlast koja nista nije napravilka vec samo preti otkazima a kada dobijete otkaz za tu istu vlast je bolje da ste mrtvi. Tada sa vama nema nikakvih problema. Ja samo zelim mirnu i sigurnu starost ali ne na KAZANU NARODNE KUHINJE. Sve ce biti dozvoljeno i sa jedne i sa druge strane. Ja nemam vise sta da izgubim sve su mi uzeli i tu vise pravila ili prognoze nevaze. Za 30 godina rada u jednoj firmi i vernost njoj dobio sam zahvalnicu pisanu rapidografima, iskrmacenu. Kada sam mom predpostavljenom rekao da je bilo puno korektnije da su imena stanpana u stmpariji, mozda bi to neko i drzao uramljenoi dobio sam odgovor ,,Budi zadovoljan drugi su za 30 godina dobijali i otkaze,,.

    • Ne mogu a da ne dam jedan dobar primer u korist ovoga sto tvrdis. Radio sam u Rudarsko topionicarskom basenu Bor tacnije u rudniku bakra Majdanpek punih 36 godina. Jos u Titovo vreme davali smo po 25.000 tona koncentrata bakrarne rude mesecno i ne mogu nikako da zlurade mladje generacije ubedim da se radilo udarnicki za dobre plate ali da se radilo posteno i svojski. Stalno se pokusava naturiti teza da se u to vreme nista nije radilo da se drzava zaduzivala i da se zivelo od toga sto je zaduzeno. RBM je bio veliki izvoznik jedan od najvecih u zemlji i od tih para ziveo je dobar deo drzava tadasnje bivse Jugoslavije. U doba krize pred sam rat zbog poznatih teskoca oko sankcija i svih mogucih otezavajucih okolnosti proizvodnja je bila smanjena na nekih 15.000 tona koncentrata sto je gotovo polovina od onoga sto smo radili pre toga. Medjutim za te uslove koji su tada vladali to je bio odlican uspeh u proizvodnji koji je rezultirao samo pozrtvovanoscu i vrednim radom. Onda se desava nesto neshvatljivo. Desio se 5 oktobar i dolazak demokrata na vlast, ocekivali smo da ce rudnik po logici stvari kao strateski drzavni resurs da ozivi i ponovo se vrati svojim zlatnim danima ali umesto toga dolaskom DJindjica na vlast pocele su da se desavaju te za nas neshvatljive stvari. Rudnik je poceo da se razgradjuje tako sto su pocele demontaze opreme sa povrsinskog kopa i to one najnovijeg datuma te je ista slana navodno u rudnike kod Bora gde su ostale tako ne montirane i sada vec pretvorene u staro gvozdje. Za samo par meseci nasa proizvodnja je pala na neverovatnih 700 tona koncentrata mesecno i trend opadanja je nastavljen. Tada su se pojavili neki DJindjicevi strucnjaci medju kojima i Ivan Grbin tada covek sa nepunih 24-25 godina koji je kao “strucnjak” trebao da napravi socijalni program otpusti radnike i rudnik dovede u stanje bioloskog prezivljavanja, tako se od 4000 radnika na kopu naslo svega jedva 700 i namera je koliko smo kasnije saznali bila da se rudnik ugasi. Naravno finansiska konstrukcija rudnika je pre toga urusena toliko da su od nas napravili gubitasa sa ogromnim dugovima. Ne trebam pomenuti da smo pre toga finansirali mnoge firme kako u Timockom regionu tako i u ostatku drzave, tu je spadala cak i zeleznica Yugoslavije, sadasnji EPS, sada unisteni kristal Zajecar, valjaonica Sevojno i mnoge druge. Pitam se sa kojim motivom je ovaj gigant unisten a i svi ostali proizvodni kapaciteti sa najmanje 700,000 radnika. Sta smo sada dobili sem nezaposlenosti, totalno unistene privrede, obezvredjivanja rada i totalne zavisnosti od stranaca, njihovih kredita i potrosackog nacina i rada i zivljenje. Cak i to malo rada odnosno onih koji rade ostace bez svojih osnovnih prava i to ovaj zakon donosi. Zar to nije ocigledan primer teznje svih demokratskih vlada i politicara kjoi su se pojavili posle 5 oktobra da udovolje upravo onome sto stranci za svoje ulaganje kroz kredite teskim uslovljavanjem traze. Suludo je uopste i pomisljati da postoje DOBRE NAMERE kako ove tako i prosle vlade. Dokaz je upravo ova prica koju sam napisao a koja se moze uklopiti u pricu hiljada nasih preduzeca koje je zapadna demokratija uspesno unistila uklanjajuci tako konkurenciju svojoj proizvodnji. Naravno od nas je sada napravila potrosace pa ce nam prodavati upravo isto to sto se nekada proizvodilo kod nas a nasu radnu snagu ce demotivisati kroz zakone toliko da niko nece imati volje da radi bilo gde u Srbiji ali ce zato oni koji ostanu da rade i pored takvih uslova raditi onako kako to njima odgovara.

  9. Ja bih se obradovao da pročitah naslov ” ČOVEK SPASONOSNIH NAMERA”. e to neću u Srbiji pročitati. Tamo gde narod ratmišlja iracionalno. Tamo gde ga mediji neodgovorno upućuju na nerealne puteve. Tamo gde su stranke istorijski neodgovarne. Tamo gde inteligancija nema snage da kolektivno kaže istinu i smo istinu nema šansi i za preobražaj. Za sada je tako i nikako drugačije.

  10. Ovaj,malo pre,podnese ostavku posto je odradio ono zasto ga ONAJ,onomad i dovede:
    da odsvira kraj “uspesnoj Vladi”.ONAJ ce koliko sutra “predloziti”-na SNS jeziku narediti-
    “proveru volje naroda”.Aferim! A koji izbor nudi osim onog izmedju kuge i kolere?

  11. БАШ ТАКО ПРЕДРАЖЕ: Овај, онанај, ови и они уништише Србију. Газда
    тражи провери чега: Здрвља народа или жели дијагнозу његове успешне преобразбе од болесне српске политике. Једини лек за следеће избобе је бео папир.

    • Бео папир? Или празне листиће, које ће исти они који су у време прошлих избоа уз договор са будућим коалиционим партнерима врећама потурти на бирачка места и убацивати своје гласове,а наводно после налазити по контејнерима? Да ли беше некога пронађоше за ово време од тих врећа-лопова и џак-фалсификатора? Наравно да не, него ће исту тактику, уз неке нове лоповске варијанте применити и на новим изборима.

  12. Vrhunski stručnjak koji odlično poznaje svoj posao i ne zastupa ničije lobi interese.

  13. Jedno kratko I jednostavno pitanje iz domena poslovne psihologije… Ako za ministra privrede postavite coveka koji glavno I veliko radno iskustvo ima kao stecajni upravnik , sta onda zapravo ocekujete…! ?

  14. Заиста Вас из Редакције “ПЕЧАТА” не разумем.
    Јесте ли Ви постали званично гласило СНС-а ?
    Господин Радуловић ми није претерано симпатичан,
    али нико не може да му оспори ЈАСНОЋУ излагања
    као иелементарну чињеницу да је у већини ствари
    потпуно у праву.
    Побогу, где то на кугли земљској има да дРЖАВНЕ ФИРМЕ (читај: Партијски феуди=благајне=стецишта криминала у сваком погледу, почев од финансијског па преко, стручног, моралног и надаље)ПРИМАЈУ од те исте дРЖАВЕ, редовне месечне=ОГРОМНЕ=АЛАВЕ
    финансијске апанаже а за узврат НЕ ДАЈУ НИШТА,па чак ни извештај где, зашто и нашто троше те НАШЕ паре ? АМАН !!!
    И онда је за то крив Министар који од таквих фирми, које су
    легло сваколиког криминала, захтева да доставе ИМОВИНСКЕ=ЛИЧНЕ КАРТЕ, и да образложе зашто,како и на шта троше дРЖАВНЕ паре
    које добијају.
    Људи, да ли је то могуће ?
    Ја се, у своје име, извињавам Господину Рашковићу !

  15. Заиста од Вас нисам очекивао да објавите овакав чланак и потпуно замените тезе коју сте. Осули сте дрвље и камење на човека који
    НЕМА НИКАКВЕ ВЕЗЕ са предметним (“озлоглашеним”) “НАЦРТОМ ЗАКОНА О РАДУ”, јер је његов аутор Министар рада запошљавања и социјалне политике ЈОВАН КРКОБАБИЋ.

  16. Ако објавите ове моје коментаре (а и у то сам почео да сумњам)
    молим Вас да физички уредите текст.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *