Високи представник НАТО најавио – Немачке инвестиције у Србију

Београду је, на позив проф. др Миће Јовановића, председника Атлантског савета Србије и ректора Мегатренд универзитета, боравио др Карл Ламерс, председник Асоцијације Атлантског уговора (АТА) потпредседник Парламентарне скупштине НАТО и заменик председавајућег Комитета за одбрану Парламента СР Немачке.
За време боравка, др Ламерса и проф. др Јовановића примили су председник Републике Србије Томислав Николић, министар иностраних послова Србије Иван Мркић и помоћник министра Мирослав Јовановић. Пријемима је присуствовао и амбасадор СР Немачке у Београду Хајнц Вилхелм.
Господин Ламерс је током боравка у Београду одржао предавање студентима и професорима Факултета за право, јавну управу и безбедност Мегатренд универзитета, на тему: „НАТО у 21. веку“.
У свом излагању др Ламерс је посебно нагласио да НАТО није само војно-безбедносна већ и политичка заједница земаља које деле заједничке вредности, међу којима су мало познате активности НАТО у хуманитарним акцијама широм света.
У делу излагања који је посвећен односима са Србијом, др Ламерс је поновио подршку НАТО и Немачке европским интеграцијама Србије и најавио значајне инвестиције великих немачких фирми, као што су „Бош“, „Мерцедес“, „Лидл“ и друге у 2014. години.
Осврћући се на изјаву амбасадора Руске Федерације у Београду о чланству Србије у НАТО, др Ламерс је нагласио да поштује садашњу одлуку Србије о војној неутралности и да је уверен да ће Србија о евентуалном будућем чланству у НАТО одлучивати самостално, као суверена и независна држава.
Предавање др Ламерса изазвало је значајну пажњу професора и студената, који су му поставили више питања.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *