Почетна / Интервју / Слободан Самарџић – Србијо, Кијев нека ти буде наук

Слободан Самарџић – Србијо, Кијев нека ти буде наук

Разговарала Наташа Јовановић 

Да ли се може повући паралела између Украјине и Србије поводом уласка у ЕУ?

Одлука украјинске владе да прекине процес припреме за потписивање Споразума о придруживању Европској унији, показала се, у овом тренутку, зрелом, а у перспективи, сигуран сам, и судбоносном. Влада Украјине је, чињеница, добро изанализирала, одмерила предности и недостатке једне, ЕУ, и друге, руске опције. Није било тешко закључити да је ипак сарадња са Русијом, пре свега трговинска и енергетска, sine qua non, услов без кога се не може, довољно јака да Украјини може да гарантује не само одређене предности и привилегије у трговинским односима већ и спремност да је прихвати у окриље своје Царинске уније. Као резултат такве одлуке у Кијеву и другим градовима Украјине букнули су протести евросимпатизера. Али колико њих није изашло на улице? Колико њих интимно и јавно, али без халабуке подржава став своје владе. То је питање које не сме измаћи анализама дешавања на улицама Украјине, каже у разговору за „Печат“ Слободан Самарџић, потпредседник ДСС.

 

У којој мери су сукоби на улицама Украјине мотивисани судбином политичке противнице садашњег председника, Јулије Тимошенко, а у којој су дело „наранџастих“ револуционара?

Сукоби на улицама Украјине јесу симптом подељеног друштва у Украјини, иако верујем да је њен већи део рационално оријентисан. Ипак, део који осећа да са губитком Запада, губи своје привилегије, много више је идеолошки обојен него што су то њихови истомишљеници, рецимо, у Србији. Када би код нас неким случајем неко прекинуо ССП, изостале би демонстрације и верујем да би можда само Жене у црном дигле свој глас. То би био тест. У Украјини, с друге стране, постоји јака подела, происточно и прозападно оријентисаног грађанства, при чему ни они који су окренути Западу до краја нису спознали да иза ЕУ стоји Америка, као њен егзекутор.

Једно од објашњења које је украјинска влада понудила јавности јесте да би само усаглашавање са ЕУ стандардима буџет коштало 165 милијарди евра у периоду од 10 година. Да ли је неко код нас извео рачуницу колико кошта пут без алтернативе?

Када је украјинска влада затражила кредит од ММФ како би обезбедила примену Споразума, који би у коначној рачуници износио тих 165 милијарди евра, добила је као одговор низ захтева, од подизања цена гаса за 40 одсто, замрзавања плата, смањења броја запослених… С друге стране, Русија је понудила економске повластице, а о коликој суми је реч најбоље сведочи податак да је у последњих неколико месеци захлађења односа Кијева и Москве, губитак извозне индустрије која је концентрисана на истоку земље за три месеца износио пет милијарди долара. Мислим да није било места за двоумљење. Србија, с друге стране, слепо иде у ЕУ интеграције, и сва тајна ДСС-овог опирања лежи у рачунању. Ми смо пре шест-седам година рачунали да ли се улазак у ЕУ исплати или не, и то искључиво у економском погледу. Само Косово се не може рачунати, чак и да нам цветају руже са ЕУ. Али чак и да претпоставимо да проблем Косова не постоји, не би требало да улазимо у ову неизвесност жмурећи, док попут владе Украјине не изведемо тачну рачуницу.

Цео текст је доступан претплатницима или у штампаном издању .
Пријава за претплатнике или Претплата за нове кориснике

5 коментара

 1. Srbijo,
  da li te boli Srbijo,
  naša golema tuga,jada nespokoja
  da li te boli suza siromaha,
  što tužno gleda rastakanje tvoje,
  što nema smeha,nema pesme,
  mnogo toga se ne može,
  još više ne sme?
  Što Gavran crni nad Srbijom grakće,
  zle slutnje nosi,nebo plavo mrači,
  samo su silom i snagom,nasmejani otimači.
  Nema poštenog rada,robovski su ideali,
  gospodar i sluga,
  čoveče,postao si tako mali,
  nemoćan,ko svaka druga roba.
  Postoji li reč surovija,
  koja ti kičmu savija,
  no sto je lažna demokratija?
  Ćuti čpvek,srami se Srbija
  samo se poneko ćutke ubija.
  I,nežna reč ljubav se ubila,
  jer,neoliberalizam
  nema ljudska pravila.
  Čovek se obesčovečio,obesčastio,
  nekog se ludog otrova napio.
  Dobrovoljno postaje rob,
  ne može bez gospodara svog.
  S bratom se razbratio,
  da bi ulaznicu za Evropu platio.
  Srbijo moja raspolućena,
  gde si krenula tako zaluđena?
  Toliko želiš nestati,
  nikad plakati nećeš prestati.
  Crni će gavran graktati,
  za tvojom lepotom,čovek će večno plakati.
  Po poljima,ćutljiva tuga,
  nigde brata,nigde druga.
  Od „Milosrdnog Anđela,
  čovek je postao kolateralna šteta,
  u želji za Evropom,izgubljeno šeta,
  mašta mu neprestano radi,
  kako će za gazdu da gradi.
  Kada mu ponestane mladost i snaga,
  šutnuće ga,bez izvinjenja
  tamo milosti nema.
  Setiće se Srbije svoje,
  nemoćni plač će ga pratiti
  kuda,i,gde će se vratiti,
  Gde će,naša lepa Srbija biti? Luna.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 2. Наши отпораши шире нереде по свету то јавно признају. Није нама
  потребан Кијев , већ сређивање наших националних интереса који су
  престали када је створена она прва,друга,трећа и четврта држава против интереса Срба то Ви из ДССа знате.Пети Октобар само је још
  више упропастио ПАТРИОТИЗАМ КОД СРБА. Ова надувана власт и популарност СНСа само што није експлодирала јер ниједан сегмент
  обећања нису испунили трче по општинама смењују намештају а народ
  све гладнији и без било какве шансе да нађе било какав посао и поставља се питање издрљивости.

  Thumb up 0 Thumb down 0

 3. Braća Rusi su bratski ucijenili Ukrajinu. Ili plin ili EU. Misli se i na dug za plin. Ukrajinci bi za 20 milijardi eura , s kojima bi Rusima platili dug, rado okrenuli baćuškama leđa. Toliko o računanju.

  Thumb up 0 Thumb down 0

  • Nisi mi jasan.Rusi da placaju gas,naftu,da kupuju ukrajinske proizvode,a EU i Amerikanci dasisaju krv Ukrajincima i da od
   ukrajinki prave prostitutke.
   U SSSR -u ukrajinaca je bilo 55 miliona.Danas, dvadeset godina kasnije nema ih ni 45 miliona.Ko ide iz kuce,samo onaj ko je gladan i ugrozen.Toliko o tome.
   Druga opcija je da si janicar odnosno placenik .

   Thumb up 0 Thumb down 0

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *